Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modul de declarare al veniturilor realizate de persoanele fizice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Mai. 2022
Modul de declarare al veniturilor realizate de persoanele fizice
Tags: declarare venituri, persoane fizice, cass

O persoana fizica actionara intr-un SRL obtine venituri din dividende si depune declaratie unica pe CNP, pentru CASS, depasind plafonul celor 12 salarii minime. Aceeasi persoana detine un PFA, obtine venituri nete din agricultura sub plafonul celor 12 salarii minime si plateste impozit pe venit.

 Aceste venituri au fost inscrise in aceeasi declaratie unica cu veniturile din dividende, pe CNP, nu pe CIF-ul obtinut ca PFA. Este corect?

Raspunsul consultantului fiscal Dani Cucu: 
 
Din informatiile furnizate persoana fizica obtine venituri din dividende a caror valoare incasata depaseste plafonul celor 12 salarii minime brute pe tara si venituri din activitati agricole sub acest plafon, astfel ca aceste venituri fac intr-adevar obiectul completarii aceleiasi Declaratii unice, fie pentru stabilirea impozitului, cum este cazul veniturilor din activitati agricole, fie pentru incadrarea in plafonul care determina obligatia de a plati CASS, cum este cazul veniturilor din activitati agricole si dividendelor.

Verificarea modului corect de completare a Declaratia unica presupune totodata nu doar cunoasterea naturii si nivelului veniturilor realizate, a anului de realizare, dar si a regimului de impunere aplicat (cu referire la veniturile din activitati agricole), si mai ales modul de declarare anterior la momentul estimarii pentru anul 2021.
 
1. In ceea ce priveste impozitul pe venit, doar veniturile din activitati agricole fac obiectul completarii Declaratiei unice. Astfel, la termenul de 25 mai 2022, persoana fizica completeaza in Declaratia unica 2021/2022:
 
- fie Subsectiunea I.1.1 Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania, impuse in sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, daca venituri din activitati agricole realizate sunt activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;

Completarea acestei subsectiuni reprezinta definitivarea impunerii/stabilirea impozitului pe venit datorat pentru anul 2021 in conformitate cu dispozitiile art. 104 alin. (3) si art. 122 alin. (1) din Codul fiscal. Persoana va completa si Sectiunea I.4 Stabilirea impozitului anual datorat pe venitul net anual impozabil realizat din activitati independente si drepturi de proprietate intelectuala, impuse in sistem real, pentru stabilirea impozitului anual datorat.

De asemenea, pentru estimarea veniturilor din anul 2022, persoana fizica va completa Subsectiunea II.1.1 Date privind impozitul pe veniturile estimate din Romania, impuse in sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, declarand veniturile si cheltuielile estimate a fi realizate in anul 2022 pentru care venitul net se stabileste in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
 
- fie Subsectiunea II.1.3 Date privind impozitul pe veniturile estimate din activitati agricole, impuse pe baza de norme de venit, conform art. 107 alin. (2) din Codul fiscal, daca persoana fizica realizeaza venituri impozabile din Romania, din activitati agricole pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, pentru anul 2022, provenind din cultivarea produselor agricole vegetale, precum si prelucrarea, procesarea si valorificarea lor in stare naturala, exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea si cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.
Prin completarea aceste subsectiuni se calculeaza impozitul pe venitul din activitati agricole pentru anul 2022 prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.
 
In raport cu impozitul pe venit datorat pentru dividende, precizam ca aceste venituri realizate din Romania nu fac obiectul completarii Declaratiei unice (pentru stabilirea impozitului pe venit), fiind declarate si luate in calcul doar cu scopul stabilirii incadrarii in plafonul care determina obligatia platii CASS. ,
 
2. In ceea ce priveste CASS, veniturile luate in calcul pentru incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara care determina obligatia platii CASS, pentru o persoana fizica ce realizeaza venituri din activitati agricole si venituri din dividende, sunt, potrivit art. 170 alin. (2) din Codul fiscal, urmatoarele:

- venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104-106 din Codul fiscal;
- veniturile din dividende incasate, distribuite incepand cu anul 2018.
Cumularea veniturilor pentru verificarea incadrarii in plafonul celor 12 salarii minime brute determina stabilirea unei singure CASS datorata daca nivelul acestora depaseste plafonul. Astfel, in cazul analizat, in ipoteza in care suma acestora se situeaza pentru anul 2021 peste plafonul de 12 salarii minime brute pe tara (2.300 lei x 12 = 27.600 lei), persoana datoreaza CASS.

Completarea Subsectiunii I.3.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate(CASS) datorata din Declaratia unica 2021/2022 trebuie realizata in concordanta cu modul cum a fost estimata CASS in Declaratia unica 2020/2021. In acest sens, spre exemplu, daca in

Declaratia unica 2020/2021 s-au estimat venituri sub plafon si nu s-a optat pentru plata CASS, persoanei ii va reveni obligatia de a completa Subsectiunea I.3.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate(CASS) din Declaratia unica 2021/2022, datorand CASS la nivelul de 2.760 lei.
 
De asemenea, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala, in scopul administrarii impozitului pe venit si contributiilor sociale, in cazul persoanelor fizice care sunt contribuabili potrivit Codului fiscal, codul de identificare fiscala este codul numeric personal. Astfel, in Declaratia unica, in caseta „Cod de identificare fiscala” se completeaza codul numeric personal al contribuabilului sau, pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal, numarul de identificare fiscala atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz.

Din acest punct de vedere, ati procedat corect inscriind codul numeric personal in cadrul Sectiunii A. Date de identificare a contribuabilului.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Modul de declarare al veniturilor realizate de persoanele fizice":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016