Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Exceptii prevazute de OG 16/2022 pentru calcularea CAS si CASS la nivelul salariului minim brut

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de InfoTva.ro la 18 Aug. 2022
Exceptii prevazute de OG 16/2022 pentru calcularea CAS si CASS la nivelul salariului minim brut
Tags: og 16/2022, cas, cass, exceptii

Avem un salariat pensionar pe caz de boala cu drept de munca de 4 ore/zi. Lucreaza ca muncitor necalificat in agricultura, pentru care primeste un salariu de 2230 lei. Intrucat nu are salariul minim pe economie, unitatea va suporta contributiile la nivelul salariului minim pe economie?

Am mentionat ca e pensionar cu drept de munca de 4 ore/zi. Daca da, unitatea suporta doar la diferenta dintre 2550 lei si 2230 lei, sau la intreaga suma de 2550 lei? Multumesc.

S.R.L., 1-9 angajati, Platitoare TVA: Da, cod CAEN: 0111

Raspunsul consultantului fiscal Alina Elena: 

Potrivit pct. 68 din OG nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, 68. La articolul 146, dupa alineatul (5 5) se introduc patru noi alineate, alin. (5 6)-(5 9), cu urmatorul cuprins:
(5 6) Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a), art. 138 1 alin. (1) si (2), art. 138 2 alin. (1) sau art. 138 3 alin. (1), dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
 
(5 7) Prevederile alin. (5 6) nu se aplica in cazul persoanelor fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii: (...)
c) sunt persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii; (...)
 
(5 8) In aplicarea prevederilor alin. (5 7), angajatorul solicita documente justificative persoanelor fizice aflate in situatiile prevazute la alin. (5 7) lit. a), c) si d), iar in cazul situatiei prevazute la alin. (5 7) lit. e), procedura de aplicare se stabileste prin ordin al ministrului finantelor.
(5 9) In cazul in care contributia de asigurari sociale calculata potrivit alin. (5) este mai mica decat contributia de asigurari sociale stabilita potrivit alin. (5 6), diferenta se suporta de catre angajator/platitorul de venit in numele angajatului/beneficiarului de venit. .
 
Asadar, se stabileste faptul ca baza de calcul a CAS si CASS este reprezentata de salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza CAS si CASS, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna, in care contractul a fost activ, cu unele exceptii. Printre exceptii sunt angajatii cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi , dar si pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii .
 
In cazul prezentat, salariatul se incadreaza la exceptiile privind alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi, intrucat poate presta activitate in baza deciziei de pensionare pe caz de boala. Documentul medical este documet justificativ pentru incadrarea la exceptiile mentionate in OG nr. 16/2022.
 
Prin urmare, contributiile de asigurari sociale (CAS si CASS) se datoreaza la nivelul salariul din contractul individual de munca.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.


Autor: InfoTva.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Exceptii prevazute de OG 16/2022 pentru calcularea CAS si CASS la nivelul salariului minim brut":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016