Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plafonul de 33%, conform OG 16/2022. Indemnizatia de delegare si de mobilitate intra in plafon?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Mai. 2023
Plafonul de 33%, conform OG 16/2022. Indemnizatia de delegare si de mobilitate intra in plafon?
Tags: plafon de33%, og 16/2022

Societatea are ca obiect de activitate transporturi rutiere de marfuri. Aceasta acorda indemnizatie de delegare soferilor in limita in tara, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat, in conditiile in care delegarea depaseste 12 ore /zi. Intrebarea noastra este daca pe langa aceasta indemnizatie de delegare soferii interni pot beneficia si de clauza de mobilitate care intra in plafonul de 33 % potrivit OG 16/2022.

Indemnizatia de delegare si mobilitate – plafonul de 33% - raspunsul specialistului:

 

Referitor la clauza de mobilitate, potrivit art. 25 alin. (1) si (2) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, (1) Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.

(2) Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.

Astfel, prin clauza de mobilitate partile stabilesc ca locul de munca al salariatilor nu este fix.

Referitor la delegarea, potrivit art. 43 din legea sus-mentionata, Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Asadar, indemnizatia de mobilitate se cuvine pentru faptul ca salariatul nu are un loc de munca fix in timp ce diurna se cuvine in perioada de prestare a activitatii in afara locului de munca prevazut in contractul individual de munca.

Potrivit prevederilor de la art. 76(41)din Codul fiscal, urmatoarele venituri cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii:
a)prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate potrivit legii, altele decat cele prevazute la alin. (2) lit. k), in limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia de delegare/detasare, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;


Potrivit prevederilor de la art. 76 alin. 2 lit. k1), regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate potrivit legii, altele decat cele prevazute la alin. (2) lit. k), pentru partea care depaseste limitele prevazute la alin. (41) lit. a);

Prin urmare, apreciez ca nu se poate acorda in aceeasi perioada diurna si indemnizatie de mobilitate neimpozabile, chiar daca sunt plafonate.
Doar in situatia in care in contract aveti delimitata o anumite arie de munca si salariatul se deplaseaza in afara acestei arii, apreciez ca poate fi acordata si indemnizatia de mobilitate cat si indemnizatia de deplasare.
Insa, trebuie sa aveti in vedere ca la un eventual control s-ar putea ca diurna sa intre integral in baza de impozitare a impozitului pe venit si a contributiilor sociale, intrucat dupa cum am precizat salariatul nu este in deplasare, atat timp cat in contract nu este prevazut un loc fix de munca.


Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plafonul de 33%, conform OG 16/2022. Indemnizatia de delegare si de mobilitate intra in plafon?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016