Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Speta zilei. Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividende

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Mar. 2024
Speta zilei. Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividende
Tags: impozit pe dividende, plata impozitului pe dividende

Referitor la aplicarea art. 43 din Legea 227/2015, cu modificarea adusa prin OUG 16/2022, pentru Societatea Drumuri si Poduri Locale Alba SA, societate cu capitalul social detinut de Consiliul Judetean Alba, in calitate de actionar unic.

Pentru dividendele distribuite in anul 2023, se datora bugetului de stat, impozit pe dividende in cota de 5%? 

 

Pentru dividendele care urmeaza a fi distribuite in anul 2024, impozitul datorat bugetului de stat este in cota de 8%? 

 

Mentionam ca pana la data de 01.01.2023 conform alin.(5) lit.(b), prevederile art. 43 nu se aplica dividendelor platite de o persona juridica romana organelor administratiei publice care exercita, prin lege, drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de actionar al statului/unitatiilor administrativ-teritoriale la aceea persoana juridica. Multumim!
 

 

Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividende – raspunsul specialistului:

 

Avand in vedere cele doua forme ale Articolului 43 din Codul Fiscal - forma veche valabila pana la 31.12.2022 si forma actuala valabila incepand cu 01.01.2023, se observa urmatoarele aspecte principale referitoare la impozitarea dividendelor pentru Societatea Drumuri si Poduri Locale Alba SA, o societate cu capital social detinut integral de Consiliul Judetean Alba:

1. Cota de impozitare a dividendelor: Principala modificare adusa prin OUG 16/2022 este cresterea cotei de impozitare a dividendelor de la 5% la 8%. Astfel, pentru dividendele distribuite in anul 2023, se aplica o cota de impozitare de 8%.


2. Exceptii la aplicarea impozitului: Conform prevederilor anterioare modificarii, dividendele platite de o persoana juridica romana (cum ar fi Societatea Drumuri si Poduri Locale Alba SA) catre organele administratiei publice care exercita drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de actionar al statului/unitatii administrativ-teritoriale, nu erau supuse impozitului pe dividende. Aceasta exceptie a fost eliminata, nemaifiind mentionata in noua forma a articolului.

3. Conditii de aplicare a exceptiilor: Atat in vechea, cat si in noua forma a articolului, exista prevederi care scutesc de la impozitare anumite tipuri de dividende, de exemplu, in cazul in care o persoana juridica detine minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice romane pentru o perioada de un an implinit pana la data platii dividendelor. Aceste conditii se pastreaza relativ constante, cu ajustari la formulare pentru claritate.

Data intrarii in vigoare:

Art. 43 alin. (2) si (5): incepand cu veniturile din dividende distribuite dupa data de 1 ianuarie 2023
Art. 43 alin. (3) si (4): 18 iulie 2022

Temei legal:

Codul fiscal forma actuala

Art. 43. - Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividende

(1) O persoana juridica romana care plateste dividende catre o persoana juridica romana are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende retinut catre bugetul de stat, astfel cum se prevede in prezentul articol.
(2) Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 8% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane. Impozitul pe dividende se declara si se plateste la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si (2), in cazul in care dividendele distribuite, potrivit legii, nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende aferent se plateste, dupa caz, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat urmator anului in care s-a aprobat distribuirea dividendelor. Aceste prevederi nu se aplica pentru dividendele distribuite si neplatite pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, daca in ultima zi a anului fiscal respectiv, calendaristic sau modificat, dupa caz, sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (4) lit. a) si b).
(4) Prevederile prezentului articol nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca, la data platii dividendelor, fiecare dintre aceste persoane indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) persoana juridica beneficiara a dividendelor:
(i) detine minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice romane care plateste dividendele, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv;
(ii) este constituita ca o societate pe actiuni, societate in comandita pe actiuni, societate cu raspundere limitata, societate in nume colectiv, societate in comandita simpla sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenta legislatiei romane;
(iii) plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit;
b) persoana juridica care plateste dividendele:
(i) este constituita ca o societate pe actiuni, societate in comandita pe actiuni, societate cu raspundere limitata, societate in nume colectiv, societate in comandita simpla sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenta legislatiei romane;
(ii) plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit.
(5) Prevederile alin. (2) si (3) se aplica si dividendelor distribuite/platite fondurilor de pensii administrate privat si/sau fondurilor de pensii facultative.

Forma valabila anterior modificarilor aduse Codului fiscal de OG 16/2022

ART. 43 - Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividende

(1) O persoana juridica romana care plateste dividende catre o persoana juridica romana are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende retinut catre bugetul de stat, astfel cum se prevede in prezentul articol.
(2) Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane. Impozitul pe dividende se declara si se plateste la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si (2), in cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste, dupa caz, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat, urmator anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale. Aceste prevederi nu se aplica pentru dividendele distribuite si neplatite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, daca in ultima zi a anului calendaristic sau in ultima zi a anului fiscal modificat, dupa caz, persoana juridica romana care primeste dividendele indeplineste conditiile prevazute la alin. (4).
(4) Prevederile prezentului articol nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca persoana juridica romana care primeste dividendele detine, la data platii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv.
(5) Prevederile prezentului articol nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana:
a) fondurilor de pensii administrate privat, fondurilor de pensii facultative;
b) organelor administratiei publice care exercita, prin lege, drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de actionar al statului/unitatii administrativ-teritoriale la acea persoana juridica romana.


Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Speta zilei. Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividende":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016