Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANAF a intocmit un nou material referitor la impozitarea veniturilor din dividende in anul 2016. Sunt redate astfel, cu explicatii, reglementarile care vizeaza acest domeniu si impozitarea aferenta.
O persoana juridica romana care plateste dividende catre o persoana juridica romana are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende retinut catre bugetul de stat. Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane. Impozitul pe dividende se declara si se plateste la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.
Prin exceptie de la prevederile de mai sus, in cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste, dupa caz, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat, urmator anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale. Aceste prevederi nu se aplica pentru dividendele distribuite si neplatite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, daca in ultima zi a anului calendaristic sau in ultima zi a anului fiscal modificat, dupa caz, persoana juridica romana care primeste dividendele indeplineste conditiile prevazute la art.43, alin.(4) din Legea nr.227/2015 din Codul Fiscal.
La art.43, alin.(4) din Legea nr.227/2015 se mentioneaza ca prevederile referitoare la retinerea, declararea si plata impozitului pe dividende nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca persoana juridica romana care primeste dividendele detine, la data platii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv.
Sunt neimpozabile la calculul impozitului pe profit dividendele primite de un contribuabil platitor de impozit pe profit de la o persoana juridica romana indiferent de cota de participare la capitalul social al societatii care distribuie dividende.
Veniturile din investitii realizate de persoanele fizice cuprind si veniturile din dividende. Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. in cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.
Cota de impozit de 5% se aplica asupra veniturilor din dividende distribuite incepand cu data de 1 ianuarie 2016.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Platitorii de venituri din dividende sunt obligati sa declare impozitul retinut la sursa, pana la termenul de plata a acestuia inclusiv.Totodata, platitorii de venituri din dividende au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Contributia de asigurari sociale de sanatate in cazul veniturilor din dividende, se stabileste de organul fiscal in anul urmator celui in care au fost realizate veniturile, prin aplicarea cotei individuale de contributie de asigurari sociale de sanatate de 5,5% asupra venitului brut. Baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar in decizia de impunere.
Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din dividende, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute din dividende, in bani sau in natura, distribuite de persoanele juridice, realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.
In anul 2016, persoanele care realizeaza venituri din dividende nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri din salarii, din pensii, din activitati independente, din asocierea cu o persoana juridica-contribuabil potrivit Titlulul II sau III din Codul Fiscal rescris, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, indemnizatii de somaj, pentru cresterea copilului, ajutor social acordat potrivit Legii nr.416/2001, indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale, asa cum sunt enumerate la art.155, alin.(1), lit.a)-d), g), i)-l) din Legea nr.227/2015, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala. Pentru anul 2016, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din dividende si se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, aceasta se stabileste de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz. Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca venitul din dividende pentru care se calculeaza contributia este singurul venit realizat.
Pentru veniturile din dividende realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2017, baza lunara de calcul a CASS nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.
Contributia anuala de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal, prin aplicarea cotei individuale de 5,5 % asupra bazei anuale de calcul, determinata ca suma a bazelor lunare de calcul asupra carora se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, aferente veniturilor prevazute la art.179 alin. (1) din Legea nr.227/2015 (unde sunt cuprinse si veniturile din dividende) . Baza anuala de calcul a contributiei de asigurari de sanatate nu poate fi mai mica decat valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara si nici mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut inmultita cu 12 luni.
Sursa: ANAF Cluj
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ATENTIE la cele mai recente modificari fiscal-contabile!Codul fiscal 2011 - Titlul XDistribuire dividende. Declaratia 100Modificari pe capitole in Noul Cod fiscal 2016Noutati legislatie fiscala 12 - 16 octombrie 2009 - Monitorul OficialUltimele articole
Din 1 ianuarie 2025 IMPOZITUL PE DIVIDENDE creste de la 8% la 10%Dividende distribuite in 2024, dar platite in 2025. Ce cota de impozitare se aplicaCalculul impozitului pe dividende: ghid completSpeta zilei. Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividendeCum se completeaza D205 pentru veniturile din dividendeArticole similare
D212 in 2024. Ce modificari au fost aduse formularului prin Ordinul 6/2024Zoom fiscal: Modificarile aduse de Legea 112/2016 privind CAS-ul platit pentru unele categorii de venituriOficial ANAF: Modificari ale Codului fiscal in ceea ce priveste CASS, aduse prin Legea nr.112/2016Fonduri nerambursabile UE pentru fermieri care participa prima data la o schema de calitateCum se impoziteaza veniturile din dividende in anul 2016?Ultimele articole
Declaratia Unica in 2024. Cum se calculeaza CAS si CASS in cazul veniturilor din mai multe surseIn Monitorul Oficial au fost publicate 3 noutati fiscale la final de august 2023Zoom fiscal: Impozitarea veniturilor din dividende din 2016Noile propuneri de modificare in ce priveste CASS-ulAsociat unic care realizeaza venituri din dividende. Contributii sociale datorateArticole similare
Modul de declarare al veniturilor realizate de persoanele fiziceCine depune Declaratia 205 in anul 2016?Impozitul pe dividende. Cine il plateste, ce declaratii trebuie depuse si studii de caz utileDividende 2018. Impozitul ramane la fel, CASS se majoreazaVENITURI DIN DIVIDENDE. Care sunt obligatiile declarative?Ultimele articole
Persoane care obtin VENITURI DIN DIVIDENDE si chirii. CAS, CASS si regim TVA in 2024Calculul impozitului pe dividende: ghid completCum se completeaza D205 pentru veniturile din dividendeCASS dividende 2023. Salariul minim pe economie care se va utiliza la calcularea CASS-uluiImpozit pe profit: Din 1 ianuarie 2024 se aplica trei regimuri speciale pentru afacerile mari, conform Legii 296/2023Articole similare
Proiect de Ordin ANAF: Legea zilierilor MODIFICA Declaratia Unica!Codul fiscal 2016: Noile taxe pentru PFA si cei cu venituri din activitati independente si drepturi de autorCalculul impozitului pe dividende: ghid completPersoanele fizice care nu realizeaza venituri pot beneficia de concediu medical daca platesc CASSCheltuieli cu masa calda pentru salariati. Aceste cheltuieli sunt deductibile?Ultimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaNoutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025Seminarii web ANAF pentru luna ianuarie 2025. Ce teme vor fi abordatePFA cu activitate inceputa in cursul anului. Datoreaza CAS si CASS?Articole similare
Cele mai recente modificari din legislatia fiscala aduse de OUG 3/3017, Legea nr. 1/2017 si HG 1/2017Guvernul majoreaza indemnizatiile acordate invalizilor, veteranilor si vaduvelor de razboiBuletin ANAF: Ce noutati fiscale importante retinem din luna ianuarie?Noi reguli privind impozitul pe mijloacele de transport in 2016Ce e nou din 2013 privind plata TVA la bugetul de statUltimele articole
TVA zahar 2024. Studii de caz practiceObligatii fiscale de plata privind veniturile din activitati independenteInregistrare in scopuri de TVA cu intarziere dupa depasirea plafonului. Care sunt implicatiile fiscale si ce sactiuni se aplica?Pierderile fiscale NU se mai pot recupera decat in limita a 7 ani consecutivi. Declaratii necesareSpeta zilei! Formularul 101. Cum se declara impozitul pe venit/impozitul specificAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"