Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia 394 pentru agentiile de turism. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Iun. 2016 Exclusiv
Tags: d394, agentie de turism, declaratia 394, codul fiscal, factura, noua declaratie 394

In cazul urmator, avem o societate care detine o agentie de turism. Ca urmare, se emit facturi care cuprind atat servicii in regim normal (cu baza si TVA aferenta), cat si servicii in regim special (cu baza serviciu). Noua declaratie 394, aplicabila incepand cu 1 iulie 2016 specifica faptul ca trebuie sa se declare numarul de facturi emise in regim normal plus baza si TVA aferenta acestora, cat si numarul de facturi emise in regim special plus baza aferenta.


Vom vedea:

In ce categorie trebuie incadrata o factura mixta care contine atat servicii in regim special, cat si servicii in regim normal? Pentru aceasta factura mixta se poate declara ca numar 1 factura de regim special si 1 factura de regim normal, chiar daca se dubleaza numarul facturilor?

Exista o corelatie intre numarul de facturi emise in luna si suma facturilor cu regim normal, regim special, anulate, stornate, taxare inversa, autofacturi?


Potrivit art. 311 alin. (7) din Codul fiscal, agentia de turism trebuie sa tina, in plus fata de evidentele care trebuie tinute conform prezentului titlu, orice alte evidente necesare pentru stabilirea taxei datorate conform prezentului articol.

Pe langa declararea in 394, aceeasi problema cu inregistrarea facturilor o veti avea si la tinerea jurnalelor de vanzari separate.

In opinia mea, ar fi corect sa emiteti facturi separate pentru cele doua regimuri de tva, chiar daca va adresati aceluiasi client.

Daca totusi alegeti sa emiteti o singura factura pentru doua regimuri de tva, veti opera de doua ori factura cu acelasi numar si se va dubla numarul facturilor.

Societatea va declara si plaja de numere a facturilor emise in perioada si va rezulta o diferenta intre numarul facturilor declarate in sectiuni si numarul de facturi din plaja.

"ART. 311 - Regimul special pentru agentiile de turism

(7) Agentia de turism trebuie sa tina, in plus fata de evidentele care trebuie tinute conform prezentului titlu, orice alte evidente necesare pentru stabilirea taxei datorate conform prezentului articol.

(8) Agentiile de turism nu au dreptul sa inscrie taxa in mod distinct in facturi sau in alte documente legale care se transmit calatorului, pentru serviciile unice carora li se aplica regimul special.

(12) Atunci cand agentia de turism efectueaza atat operatiuni supuse regimului normal de taxare, cat si operatiuni supuse regimului special, aceasta trebuie sa pastreze evidente contabile separate pentru fiecare tip de operatiune in parte.

 Norme metodologice

(4) Pentru a stabili valoarea taxei colectate pentru serviciile unice efectuate intr-o perioada fiscala, agentiile de turism:

a) tin jurnale pentru vanzari sau, dupa caz, borderouri de incasari, in care inregistreaza documentele de vanzare catre client, care includ si taxa, a serviciilor supuse regimului special prevazut la art. 311 din Codul fiscal, aferente unei perioade fiscale. Aceste jurnale, respectiv borderouri se tin separat de operatiunile pentru care se aplica regimul normal de taxa;

b) tin jurnale de cumparari separate in care evidentiaza achizitiile de bunuri si/sau servicii cuprinse in costurile serviciului unic;

c) pe baza informatiilor din jurnalele pentru vanzari si pentru cumparari determina baza de impozitare pentru serviciile unice prestate intr-o perioada fiscala conform prevederilor art. 311 alin. (4) din Codul fiscal. La determinarea bazei impozabile nu sunt luate in considerare sumele incasate in avans pentru care nu pot fi determinate cheltuielile aferente si, de asemenea, nu pot fi scazute cheltuielile aferente unor livrari de bunuri sau prestari de servicii care nu au fost vandute catre client;

d) calculeaza suma taxei colectate la nivelul cotei standard de taxa, prin aplicarea procedeului sutei marite, respectiv 20 x 100 / 120 in anul 2016, respectiv 19 x 100 / 119 incepand cu data de 1 ianuarie 2017, cu exceptia situatiei in care se aplica scutirea de taxa prevazuta la art. 311 alin. (5) din Codul fiscal, din diferenta dintre suma prevazuta la alin. (3) lit. a) si cea prevazuta la alin. (3) lit. b).”


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia 394 pentru agentiile de turism. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016