Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Achizitii servicii de intermediere. Taxarea inversa lucreaza in beneficiul firmei noastre

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Mar. 2017 Exclusiv
Tags: d 390, achizitii, agentie de turism, declaratia 390, factura comision

Este esential sa intelegem, in cadrul operatiunilor intracomunitare, mecanismul taxarii inverse si felul in care determinam locl de prestare a serviciilor. A nu gresi astfel de operatiuni inseamna a face la timp platile datorate, a nu atrage penalitati de intarziere, a nu incurca un sistem economic interdependent si a nu afecta bunul mers al societatii. Sunt toate aspecte de care trebuie sa avem grija daca ne dorim ca firma sa nu aiba de suferit si sa isi pastreze intact profitul la final de an.


Iata cum arata contextul subiectului de azi: "O agentie de turism din Romania, platitoare de TVA, primeste de la o agentie din UE, tot platitoare de TVA, doua facturi pentru rezervarile efectuate. Una este pentru serviciile hoteliere si una pentru comisionul aferent acelor servicii. Pe factura de comision agentia din UE mentioneaza ca TVA este platit de catre beneficiar. Comisionul se considera ca este cu taxare inversa? Se declara aceste operatiuni in 390?".


Potrivit art 278 alin (2) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:

"Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. in absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita".

Asadar, locul de prestare a serviciilor este in Romania (locul unde persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice), drept urmare operatiunea este impozabila in Romania.
 
Persoana obligata la plata taxei pe valoarea adaugata este firma din Romania, in calitate de beneficiar al serviciilor, potrivit art 307 alin (2) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:

"Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 316 alin. (4) sau (6)"
   
Taxa este platita de firma din Romania prin mecanismul taxarii inverse 4426=4427 si operarea in decontul de TVA atat ca taxa colectata cat si ca taxa deductibila.

In ceea ce priveste declarea operatiunii in declaratia recapitulativa D390, se declara ca si achizitie intracomunitara de servicii, avand ca temei legal prevederea in oglinda a pct 15.6 din normele metodologice date in aplicarea art 278 alin (2) din Codul fiscal:  

"Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, care sunt prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Uniunii Europene, se numesc prestari de servicii intracomunitare si se declara in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, daca nu beneficiaza de o scutire de taxa. Persoanele impozabile care presteaza astfel de servicii si care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare in scopuri de TVA prevazute la art. 316 si 317 din Codul fiscal".
   
Conform art 325 alin (1) lit e din Codul fiscal:

"Orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 trebuie sa intocmeasca si sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, o declaratie recapitulativa in care mentioneaza:

e) achizitiile de servicii prevazute la art. 278 alin. (2), efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei conform art. 307 alin. (2), pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva, de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Uniunea Europeana".

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016