Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 02 Dec. 2014 Exclusiv
O societate primeste in luna octombrie 2014 o factura de marfa, cu taxare inversa, achizitii intracomunitare, cu data facturii de 20.09.2014, insa receptia s-a efectuat in luna octombrie.
Vom vedea cum se procedeaza din punct de vedere legal in aceasta situatie si care ar fi consecintele daca factura este declarata in jurnalul lunii octombrie (declarata atat in Declaratia 390, cat si 300 aferente lunii octombrie).
Chiar daca bunurile nu au fost receptionate in luna septembrie 2014, desi factura a fost emisa cu data de 20.09.2014, valoarea facturii emise trebuia raportata in luna septembrie 2014 atat prin decontul de TVA cod 300 cat si prin declaratia cod 390, ambele formulare avand termen de transmitere la organul fiscal competent data de 27.10.2014. In situatia in care factura din 20.09.2014 nu s-ar fi primit pana la data de 27.10.2014, societatea cumparatoare era obligata sa emita autofactura astfel incat sa existe un document de inregistrare in evidenta fiscala (jurnalul pentru cumparari corespunzator rulajului debitor al contului 4426 si jurnalul pentru vanzari corespunzator rulajului creditor al contului 4427). In situatia in care factura se primea anterior datei de 27.10.2014, dar receptia bunurilor se efectua ulterior datei de 30.09.2014, de exemplu in data de 2.10. 2014, ,bunurile nesosite in septembrie 2014 trebuiau inregistrate in evidenta contabila in luna septembrie 2014 prin debitul contului 327, astfel:
327 = 401
"Marfuri in curs "Furnizori"
de aprovizionare"
concomitent, aplicarea regimului de taxare inversa:
= 4427

Cartea verde a Contabilitatii 2023 varianta online

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
"TVA deductibila" "TVA colectata"
In acest caz, operatiunea trebuia evidentiata in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna septembrie 2014, stabilind o baza de impozitare a TVA determinata in lei prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor. Practic, baza de impozitare a TVA trebuia preluata din rulajul debitor al contului 327 si suma TVA din rulajul debitor al contului 4426. In luna octombrie 20144, la data receptiei se efectua inregistrarea contabila 371 "Marfuri" = 327 "Marfuri in curs de aprovizionare", fara a se mai aplica regimul de taxare inversa deoarece exigibilitatea TVA a fost in luna septembrie 2014, la data emiterii facturii de catre furnizor. Astfel, chiar daca receptia bunurilor nu a avut loc in septembrie 2014, achizitia intracomunitara de bunuri se considera efectuata in luna septembrie 2014, motiv pentru care trebuia raportata pentru luna septembrie 2014.
Referitor la exigibilitatea TVA am in vedere prevederile articolul 135 denumit "Faptul generator si exigibilitatea pentru achizitii intracomunitare de bunuri" alineatul 3 conform caruia " ....... exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (1), daca aceasta este emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.". De asemenea, pentru determinarea valorii in lei a achizitiei intracomunitare efectuate, am in vedere prevederile articolul 139^1 denumit " Cursul de schimb valutar" alineatul 2 conform caruia "Daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza."
La data constatarii acestei deficiente in luna noiembrie 2014 trebuie depusa o declaratie rectificativa cod 390 VIES pentru luna septembrie 2014 cu inscrierea valorii operatiunilor in negru prin care se raporteaza, pe langa celelalte operatiuni intracomunitare efectuate in septembrie 2014 si valoarea facturii primite in septembrie 2014, dar a carei valoare nu a fost raportata. Spre deosebire de declaratia informativa cod 390, pentru luna septembrie 2014, la aceasta data nu se poate depune un nou decont de TVA cod 300, fiind suficienta raportarea operatiunii prin decontul de TVA aferent lunii noiembrie 2014 cu termen de depunere cel mai tarziu in data de 27 decembrie 2014.
Chiar daca exigibilitatea TVA a intervenit in luna septembrie 2014, aplicarea regimului de taxare inversa se efectueaza in luna octombrie 2014, la data primirii facturii. In aceiasi perioada fiscala se completeaza si jurnalele pentru TVA. Avand in vedere ca termenul de depunere a decontului de TVA cod 300 aferent lunii octombrie 2014 a fost data de 25.11.2014, valoarea operatiunii urmeaza a se raporta prin decontul de TVA cod 300 completat pentru luna noiembrie 2014 cu termen de depunere cel mai tarziu in data de 27.12.2014. Valoarea achizitiei efectuate urmeaza a se raporta prin decontul de TVA cod 300 la randul 6 si randul 19 "Regularizari privind achizitiile intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)". Operatiunea s-ar fi raportat la randul 5 si 18 in luna septembrie 2014, daca s-ar fi inregistrat in evidenta fiscala la data emiterii facturii de catre furnizorul intracomunitar ca data a exigibilitatii TVA.
Daca pentru luna septembrie 2014 nu s-a depus declaratia cod 390 VIES pentru alte operatiuni intracomunitare, neraportarea in termen a achizitiei intracomunitare de bunuri este considerata contraventie conform prevederilor art. 219^1 "Contraventii in cazul declaratiilor recapitulative" alin. (1) lit. a)"Constituie contraventii urmatoarele fapte: a) nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor recapitulative reglementate la titlul VI din Codul fiscal;" si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei conform prevederilor 219^1 alin. (2) lit. a).
Daca pentru luna septembrie 2014 s-a depus o declaratie cod 390, dar fara a cuprinde si valoarea A.I.C. din septembrie 2014, raportarea cu intarziere a A.I.C. in discutie este considerata contraventie conform prevederilor art. 219^1 "Contraventii in cazul declaratiilor recapitulative" alin. (1) lit. b) "Constituie contraventii urmatoarele fapte: depunerea de declaratii recapitulative incorecte ori incomplete." si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.500 lei conform prevederilor 219^1 alin. (2) lit. b) din Codul d procedura fiscala.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Achizitii intracomunitare de bunuri. Cum procedam declararea in D 390 si D 300?":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Declaratia cod 088 si operatiuni pe teritoriul Romaniei. Cum completam locul desfasurarii activitatii cand aceasta se deruleaza la terti?Situatii in care formularul „Declaratie privind obligatiile la Fondul pentru Mediu” trebuie sa fie depus pe zeroCotele de taxa. Baza de impozitareDeclarare achizitie intracomunitara. Inregistrare formular 390HOTARARE GUVERNULUI Nr. 1.620 din 2009Ultimele articole
Cum se inregistreaza in contabilitate diferentele de curs valutar?Monografie achizitie intracomunitara neplatitor TVACodul special de TVA 2023: in ce situatii ai nevoie de elACHIZITII INTRACOMUNITARE. 3 exemple detaliateVanzare produse prin EMAG catre persoane fizice din alte state membre. Regim TVA
Mai multe articole despre achizitii intracomunitare
Articole similare
Noile cote de TVA, taxarea inversa si alte masuri privind TVA din 2016Prestare servicii conexe transporturilorANAF: In atentia celor care depun formularul 394Microintreprindere. Achizitii intracomunitare. Regim TVAStudiu de caz: Achizitie servicii certificare produse si impozit venituri persoane juridice nerezidenteUltimele articole
Achizitii intracomunitare. 3 exemple detaliateRegim fiscal TVA pentru operatiuni neimpozabile in RomaniaDeclaratia 394. Contractele de sponsorizare se declara in acest formular?Microintreprindere. Trecerea la impozit pe profit din 2023 si recuperarea cheltuielilor din perioadele anterioareElemente OBLIGATORII ale unei facturi in 2022
Mai multe articole despre taxare inversa
Articole similare
ANAF: Noile reguli privind cazierul fiscalStudiu de caz: Obligatii privind inscrierea in jurnalele de cumparari. Evidenta si raportarea fiscalaObligatiile particulare ale utilizatorilor aparatelor de marcat electronice fiscale. Info CECCARCat ne poate costa o declaratie informativa pentru operatiuni intracomunitare?Split TVA. Operatiuni care dau dreptul la debitarea contului de TVAUltimele articole
Registrul unic de control. Cine are obligatia achizitionarii registrului unic de controlContracte colective de munca 2023: obligatii, sanctiuni si alte noutati introduse prin Legea 367/2022RO e-Transport: Precizari referitoare la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat pentru produse agricoleModificarile aduse Codului Fiscal de Legea 370/2022: impozit micro, impozit venit persoane fizice, dividendeDeclaratia Intrastat: Normele pentru completarea declaratiei au fost aprobate prin Ordinul 1623/2022
Mai multe articole despre contraventii
Articole similare
Obligatii declarative ale persoanelor juridiceDecontul de TVA cod 300Numarul de evidenta a platii. Modificari 2013TVA - Operatiuni economice specialeRaportarea prin decontul de TVAUltimele articole
Ordinul 14/2023: Din 1 aprilie facturile la gaze pot fi esalonate, la cerere, pe o perioada de minimum 3 luniDeducere cheltuieli de sponsorizare din impozitul specificPFA-urile sunt OBLIGATE sa plateasca contributia asiguratorie de munca daca au salariatiLuni, 27 martie 2023, este termenul limita de depunere a 8 declaratii fiscaleMasuri de protectie sociala pentru persoanele vulnerabile, aprobate de Guvern
Mai multe articole despre sume
Articole similare
Ce declaratii depunem la Fisc pana la 25 septembrie?Studiu de caz: Achizitii de servicii electronice de catre o societate inregistrata in scop de TVA in RomaniaDeclaratia Intrastat: Normele pentru completarea declaratiei au fost aprobate prin Ordinul 1623/2022Inregistrarea TVA a unei facturi din UEAchizitie bunuri din UE. Care e tratamentul fiscal?Ultimele articole
Luni, 27 martie 2023, este termenul limita de depunere a 8 declaratii fiscaleMonografie achizitie intracomunitara neplatitor TVAAchizitii intracomunitare. 3 exemple detaliateLuni, 27 februarie 2023, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleLivrari intracomunitare de bunuri efectuate de furnizor aflat in regim special de scutire. Care este tratamentul fiscal?
Mai multe articole despre vies

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"