Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societate primeste in luna octombrie 2014 o factura de marfa, cu taxare inversa, achizitii intracomunitare, cu data facturii de 20.09.2014, insa receptia s-a efectuat in luna octombrie.
Vom vedea cum se procedeaza din punct de vedere legal in aceasta situatie si care ar fi consecintele daca factura este declarata in jurnalul lunii octombrie (declarata atat in Declaratia 390, cat si 300 aferente lunii octombrie).
Chiar daca bunurile nu au fost receptionate in luna septembrie 2014, desi factura a fost emisa cu data de 20.09.2014, valoarea facturii emise trebuia raportata in luna septembrie 2014 atat prin decontul de TVA cod 300 cat si prin declaratia cod 390, ambele formulare avand termen de transmitere la organul fiscal competent data de 27.10.2014. In situatia in care factura din 20.09.2014 nu s-ar fi primit pana la data de 27.10.2014, societatea cumparatoare era obligata sa emita autofactura astfel incat sa existe un document de inregistrare in evidenta fiscala (jurnalul pentru cumparari corespunzator rulajului debitor al contului 4426 si jurnalul pentru vanzari corespunzator rulajului creditor al contului 4427). In situatia in care factura se primea anterior datei de 27.10.2014, dar receptia bunurilor se efectua ulterior datei de 30.09.2014, de exemplu in data de 2.10. 2014, ,bunurile nesosite in septembrie 2014 trebuiau inregistrate in evidenta contabila in luna septembrie 2014 prin debitul contului 327, astfel:
327 = 401
"Marfuri in curs "Furnizori"
de aprovizionare"
concomitent, aplicarea regimului de taxare inversa:
= 4427
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
"TVA deductibila" "TVA colectata"
In acest caz, operatiunea trebuia evidentiata in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna septembrie 2014, stabilind o baza de impozitare a TVA determinata in lei prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor. Practic, baza de impozitare a TVA trebuia preluata din rulajul debitor al contului 327 si suma TVA din rulajul debitor al contului 4426. In luna octombrie 20144, la data receptiei se efectua inregistrarea contabila 371 "Marfuri" = 327 "Marfuri in curs de aprovizionare", fara a se mai aplica regimul de taxare inversa deoarece exigibilitatea TVA a fost in luna septembrie 2014, la data emiterii facturii de catre furnizor. Astfel, chiar daca receptia bunurilor nu a avut loc in septembrie 2014, achizitia intracomunitara de bunuri se considera efectuata in luna septembrie 2014, motiv pentru care trebuia raportata pentru luna septembrie 2014.
Referitor la exigibilitatea TVA am in vedere prevederile articolul 135 denumit "Faptul generator si exigibilitatea pentru achizitii intracomunitare de bunuri" alineatul 3 conform caruia " ....... exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (1), daca aceasta este emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.". De asemenea, pentru determinarea valorii in lei a achizitiei intracomunitare efectuate, am in vedere prevederile articolul 139^1 denumit " Cursul de schimb valutar" alineatul 2 conform caruia "Daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza."
La data constatarii acestei deficiente in luna noiembrie 2014 trebuie depusa o declaratie rectificativa cod 390 VIES pentru luna septembrie 2014 cu inscrierea valorii operatiunilor in negru prin care se raporteaza, pe langa celelalte operatiuni intracomunitare efectuate in septembrie 2014 si valoarea facturii primite in septembrie 2014, dar a carei valoare nu a fost raportata. Spre deosebire de declaratia informativa cod 390, pentru luna septembrie 2014, la aceasta data nu se poate depune un nou decont de TVA cod 300, fiind suficienta raportarea operatiunii prin decontul de TVA aferent lunii noiembrie 2014 cu termen de depunere cel mai tarziu in data de 27 decembrie 2014.
Chiar daca exigibilitatea TVA a intervenit in luna septembrie 2014, aplicarea regimului de taxare inversa se efectueaza in luna octombrie 2014, la data primirii facturii. In aceiasi perioada fiscala se completeaza si jurnalele pentru TVA. Avand in vedere ca termenul de depunere a decontului de TVA cod 300 aferent lunii octombrie 2014 a fost data de 25.11.2014, valoarea operatiunii urmeaza a se raporta prin decontul de TVA cod 300 completat pentru luna noiembrie 2014 cu termen de depunere cel mai tarziu in data de 27.12.2014. Valoarea achizitiei efectuate urmeaza a se raporta prin decontul de TVA cod 300 la randul 6 si randul 19 "Regularizari privind achizitiile intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)". Operatiunea s-ar fi raportat la randul 5 si 18 in luna septembrie 2014, daca s-ar fi inregistrat in evidenta fiscala la data emiterii facturii de catre furnizorul intracomunitar ca data a exigibilitatii TVA.
Daca pentru luna septembrie 2014 nu s-a depus declaratia cod 390 VIES pentru alte operatiuni intracomunitare, neraportarea in termen a achizitiei intracomunitare de bunuri este considerata contraventie conform prevederilor art. 219^1 "Contraventii in cazul declaratiilor recapitulative" alin. (1) lit. a)"Constituie contraventii urmatoarele fapte: a) nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor recapitulative reglementate la titlul VI din Codul fiscal;" si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei conform prevederilor 219^1 alin. (2) lit. a).
Daca pentru luna septembrie 2014 s-a depus o declaratie cod 390, dar fara a cuprinde si valoarea A.I.C. din septembrie 2014, raportarea cu intarziere a A.I.C. in discutie este considerata contraventie conform prevederilor art. 219^1 "Contraventii in cazul declaratiilor recapitulative" alin. (1) lit. b) "Constituie contraventii urmatoarele fapte: depunerea de declaratii recapitulative incorecte ori incomplete." si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.500 lei conform prevederilor 219^1 alin. (2) lit. b) din Codul d procedura fiscala.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Prevederile care reglementeaza aplicarea scutirii de TVA pentru unele livrari de bunuri si prestari de serviciiACHIZITII INTRACOMUNITARE de bunuri de la un platitor de TVA. Formular D390Achizitie de marfuri de la un furnizor strain si livrare. Ce tratament fiscal aplicam?Prejudiciu prin neplata TVA: un milion de euroRegim fiscal TVA pentru IFN beneficiar de servicii scutite de TVA fara drept de deducereUltimele articole
Operatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileCum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiRO e-Transport: Amenzile pentru neactualizarea codului UIT se dau firmei sau soferului?Amenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaCotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaArticole similare
TAXARE INVERSA livrare societate in falimentRegim fiscal TVA pentru operatiuni neimpozabile in RomaniaIn atentia celor care depun Declaratia 394Achizitie combustibil. Cum declaram si cum intocmim factura?TVA - Servicii de intermediere a serviciilor de transport intracomunitarUltimele articole
Operatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileCum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaFacturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVADecont precompletat e-TVA. Patronii IMM-urilor din Romania cer amanarea e-TVAArticole similare
Codul fiscal 2008 - Capitolul XIII. Sancituni - art. 294-294^1Noutati legislatie fiscala 17 - 21 august 2009 - Monitorul OficialPropunere: Prin platforma ghiseul.ro vor putea fi platite Rovinieta si taxa de podClasificarea erorilorSplit TVA. Operatiuni care dau dreptul la debitarea contului de TVAUltimele articole
E-Transport 2024: Guvernul a aprobat modificarea OUG 41/2022 privind sanctiunile aplicate in sistemNoi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorE-Trasport: Ce amenzi ar putea fi SUSPENDATE pana la 31 decembrie 2024Sistemul RO e-TVA: Noul regim al amenzilor in sistemul E-TVAAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaArticole similare
Buletin informativ ANAF: Noutati fiscale publicate la final de septembrie 2024Contributiile celor cu venituri din drepturi de autor, aproape duble din 2011Ajustarea in cazul bunurilor imobile. Exercitarea dreptului de deducere. Pro-rataReducerea TVA – repercusiuniOperatiune de export sau livrare intracomunitara de bunuriUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAPlafon de 50.000 lei in casierie. Exista exceptii in privinta PFA/II/IF?Bolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanentaDeclaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareArticole similare
Calendar fiscal ANAF: Termenul de 25 martie pentru depunerea Declaratiilor fiscale se PROROGA!Prestari servicii si obligatia de a aplica taxarea inversa. Este corect intocmita factura?Ce declaratii depunem pana la 25, respectiv 29 mai?Prestari servicii intracomunitare. Completare Declaratia 300 si Declaratia 390TVA - Care este regimul fiscal al «contractelor la cheie »?Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Cum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiCalendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024Luni, 26 august 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"