Tags: plata tva, split payment, conturi de tva, plati defalcate
Conform unui nou proiect al Ministerului de Finante, incepand cu 1 septembrie s-ar putea introduce mecanismul platilor defalcate de TVA. Noul sistem are ca scop cresterea nivelului de conformare voluntara a persoanelor impozabile.
"In Programul de Guvernare 2017 - 2020, aprobat prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 53/2017 pentru acordarea increderii Guvernului, se prevede introducerea unui mecanism imbunatatit de colectare a TVA (split payment) de la 1 septembrie 2017. Prin acest mecanism se urmareste cresterea nivelului de conformare a persoanelor impozabile, prin asigurarea resurselor financiare ale acestora pentru plata TVA datorate bugetului de stat, avand in vedere ca taxa incasata de la clienti nu mai poate fi directionata pentru alte plati, ci doar pentru taxa datorata furnizorilor sau bugetului de stat", se arata in nota de fundamentare a proiectului, citata de Agerpres.
Ar urma astfel sa se reduca inclusiv situatiile in care se calculeaza si se platesc accesorii la bugetul de stat ca urmare a neplatii TVA datorate de catre persoanele impozabile, intrucat prin acest mecanism se asigura disponibilitatile financiare pentru plata taxei la bugetul de stat si se economisesc astfel sumele pe care operatorii economici le-ar plati ca eventuale accesorii.
"Prin aplicarea mecanismului platilor defalcate de TVA vor fi stopate fraudele pe care astazi unii agenti economici le realizeaza prin utilizarea TVA in alte scopuri decat cele prevazute de lege, avand in vedere ca TVA nu reprezinta un venit al persoanei impozabile si ar trebui sa aiba doar destinatia de a acoperi TVA datorata furnizorilor/prestatorilor si TVA de plata catre bugetul de stat", se arata in proiectul MFP.
Astfel, se presupune ca acei contribuabilii corecti care si in prezent isi achita sumele datorate cu titlu de TVA catre bugetul de stat vor fi avantajati prin eliminarea sau reducerea semnificativa a concurentei neloiale din partea acelor contribuabili care nu isi platesc datoriile catre stat si utilizeaza resursele financiare din TVA pentru alte scopuri.
"De asemenea, sumele reprezentand TVA aferenta operatiunilor efectuate de persoanele aflate in procesul de insolventa vor fi recuperate, avand in vedere ca TVA se securizeaza in contul de TVA al acestor persoane aflate in insolventa. Mecanismul privind plata defalcata a TVA presupune in principal deschiderea unui cont de TVA de catre persoanele impozabile, inclusiv institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA, plata de catre beneficiari - institutii publice, persoane impozabile, cu exceptia persoanelor fizice neinregistrate si care nu au obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA, a TVA aferente operatiunilor taxabile in contul distinct de TVA al furnizorului/prestatorului", informeaza MFP.
O alta propunere vizeaza virarea/depunerea TVA aferente incasarilor in numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar de catre furnizor/prestator in contul sau de TVA in termen de 3 zile de la incasare, utilizarea sumelor din acest cont distinct de TVA pentru achitarea de catre furnizor/prestator a taxei aferente achizitiilor sale furnizorilor/prestatorilor sai, precum si a taxei datorate bugetului de stat, posibilitatea transferului de sume din conturile de TVA in alt cont de catre titular doar cu aprobarea ANAF si interzicerea retragerii in numerar a unor sume din contul de TVA.
Se extinde categoria persoanelor obligate sa isi deschida conturi de TVA!
Totodata, se aduc noi reglementari in ce priveste includerea in categoria persoanelor care au obligatia deschiderii de conturi de TVA si a persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA aflate sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, stabilirea modului de determinare a TVA care trebuie virata in contul de TVA al furnizorului/prestatorului in cazul platilor partiale, stabilirea regulilor de decontare a TVA in cadrul grupurilor fiscale unice care depun decont centralizat de TVA, regulile de deschidere si functionare a conturilor de TVA, respectiv de debitare si de creditare a acestora.
De asemenea, se reglementeaza limitarea executarii silite a conturilor de TVA doar la sumele reprezentand TVA datorate bugetului de stat sau altor creditori, stabilirea de contraventii si sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor actului normativ si stabilirea unei perioade de tranzitie la mecanismul de plata defalcata a TVA in luna septembrie, prin instituirea posibilitatii de aplicare optionala a acestuia, fara aplicarea de sanctiuni in aceasta perioada.
de
Ionut UdristeEditor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Limitari drepturi salariale Ordonanta de urgenta 1562024
Intrebare:
Referitor la unele prevederi din OUG nr. nr. 156/2024, respectiv:
Art. XXXIV
(1)Pentru anul 2025, operatorii economici carora li se aplica prevederile art. 9 alin. (1) lit. b) si alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2013, aprobata cu completari prin Legea nr. 47/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, pot prevedea in bugetul de venituri si cheltuieli cresterea cheltuielilor de natura salariala fata de realizarile anului 2024, dar cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata efectuata pentru compania mama
Intrebare:
Am achitat in numele companiei mama, care este din Austria, o taxa catre o autoritate din Romania. Pentru aceasta taxa nu am primit niciun document de la autoritatea in cauza (taxa s-a platit in baza unei legi). Avem doar ordinul de plata si atat (plata este facuta de noi pentru ca ei nu puteau sa faca plata in cont de Trezorerie). Totusi, noi vrem sa ne recuperam aceasta taxa de la compania mama. Cum putem sa facturam catre ei aceasta taxa? Care ar trebui sa fie regimul TVA-ului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Decontare transport salariati
Intrebare:
Incepand cu 2025 dorim sa acordam salariatilor c/v transportului de la domiciliu la locul de munca si avem urmatoarele cazuri:
- cu masina de serviciu, pt agenti de vanzari, soferi transport marfa, directori - aici noi consideram ca e deductibil transportul de la domiciliu la locul de munca.
- cu masina proprie, salariati care se deplaseaza din aceeasi localitate si salariati care se deplaseaza din alta localitate catre locul de munca - aici consideram ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<