Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Proiect MFP: Mecanismul platilor defalcate de TVA poate intra in vigoare de la 1 septembrie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 07 Aug. 2017 Exclusiv
Tags: plata tva, split payment, conturi de tva, plati defalcate

Conform unui nou proiect al Ministerului de Finante, incepand cu 1 septembrie s-ar putea introduce mecanismul platilor defalcate de TVA. Noul sistem are ca scop cresterea nivelului de conformare voluntara a persoanelor impozabile.

"In Programul de Guvernare 2017 - 2020, aprobat prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 53/2017 pentru acordarea increderii Guvernului, se prevede introducerea unui mecanism imbunatatit de colectare a TVA (split payment) de la 1 septembrie 2017. Prin acest mecanism se urmareste cresterea nivelului de conformare a persoanelor impozabile, prin asigurarea resurselor financiare ale acestora pentru plata TVA datorate bugetului de stat, avand in vedere ca taxa incasata de la clienti nu mai poate fi directionata pentru alte plati, ci doar pentru taxa datorata furnizorilor sau bugetului de stat", se arata in nota de fundamentare a proiectului, citata de Agerpres.
 
Ar urma astfel sa se reduca inclusiv situatiile in care se calculeaza si se platesc accesorii la bugetul de stat ca urmare a neplatii TVA datorate de catre persoanele impozabile, intrucat prin acest mecanism se asigura disponibilitatile financiare pentru plata taxei la bugetul de stat si se economisesc astfel sumele pe care operatorii economici le-ar plati ca eventuale accesorii.
 
"Prin aplicarea mecanismului platilor defalcate de TVA vor fi stopate fraudele pe care astazi unii agenti economici le realizeaza prin utilizarea TVA in alte scopuri decat cele prevazute de lege, avand in vedere ca TVA nu reprezinta un venit al persoanei impozabile si ar trebui sa aiba doar destinatia de a acoperi TVA datorata furnizorilor/prestatorilor si TVA de plata catre bugetul de stat", se arata in proiectul MFP.
 
Astfel, se presupune ca acei contribuabilii corecti care si in prezent isi achita sumele datorate cu titlu de TVA catre bugetul de stat vor fi avantajati prin eliminarea sau reducerea semnificativa a concurentei neloiale din partea acelor contribuabili care nu isi platesc datoriile catre stat si utilizeaza resursele financiare din TVA pentru alte scopuri.
 
"De asemenea, sumele reprezentand TVA aferenta operatiunilor efectuate de persoanele aflate in procesul de insolventa vor fi recuperate, avand in vedere ca TVA se securizeaza in contul de TVA al acestor persoane aflate in insolventa. Mecanismul privind plata defalcata a TVA presupune in principal deschiderea unui cont de TVA de catre persoanele impozabile, inclusiv institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA, plata de catre beneficiari - institutii publice, persoane impozabile, cu exceptia persoanelor fizice neinregistrate si care nu au obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA, a TVA aferente operatiunilor taxabile in contul distinct de TVA al furnizorului/prestatorului", informeaza MFP. 
 
O alta propunere vizeaza virarea/depunerea TVA aferente incasarilor in numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar de catre furnizor/prestator in contul sau de TVA in termen de 3 zile de la incasare, utilizarea sumelor din acest cont distinct de TVA pentru achitarea de catre furnizor/prestator a taxei aferente achizitiilor sale furnizorilor/prestatorilor sai, precum si a taxei datorate bugetului de stat, posibilitatea transferului de sume din conturile de TVA in alt cont de catre titular doar cu aprobarea ANAF si interzicerea retragerii in numerar a unor sume din contul de TVA.
 
Se extinde categoria persoanelor obligate sa isi deschida conturi de TVA!
 
Totodata, se aduc noi reglementari in ce priveste includerea in categoria persoanelor care au obligatia deschiderii de conturi de TVA si a persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA aflate sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, stabilirea modului de determinare a TVA care trebuie virata in contul de TVA al furnizorului/prestatorului in cazul platilor partiale, stabilirea regulilor de decontare a TVA in cadrul grupurilor fiscale unice care depun decont centralizat de TVA, regulile de deschidere si functionare a conturilor de TVA, respectiv de debitare si de creditare a acestora.
 
De asemenea, se reglementeaza limitarea executarii silite a conturilor de TVA doar la sumele reprezentand TVA datorate bugetului de stat sau altor creditori, stabilirea de contraventii si sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor actului normativ si stabilirea unei perioade de tranzitie la mecanismul de plata defalcata a TVA in luna septembrie, prin instituirea posibilitatii de aplicare optionala a acestuia, fara aplicarea de sanctiuni in aceasta perioada.
 
 
 
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Proiect MFP: Mecanismul platilor defalcate de TVA poate intra in vigoare de la 1 septembrie":
Rating:

Nota: 1.75 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016