Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Control vamal si TVA. Cum inregistram in contabilitate plata diferentei de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: factura, tva, control vamal, inregistrari contabile, cheltuieli, conturi la banci

Pentru o firma, in urma unui control vamal ulterior pentru marfuri importate in 2011 si 2013, au fost stabilite ca intrand in baza de impozitare TVA la import si serviciile de manipulare/depozitare, serviciile comisionarului vamal si serviciile de transport pentru ruta vama-sediu firma. A fost insa emisa decizia de modificare a bazei impozabile in vama si firma a fost obligata la plata diferentei de TVA.


Vom vedea cum se inregistreaza in contabilitate aceasta suma (se mentioneaza in facturile emise de furnizori aceste servicii sunt facturate cu TVA, dar s-au trimis adrese de stornare si reemitere fara TVA in baza procesului verbal).

De asemenea, se precizeaza ca marfa a fost vanduta in mare parte pana la data procesului-verbal, fapt care ingreuneaza refacerea receptiei la valoare inclusiv aceste costuri suplimentare + descarcarea marfurilor vandute in perioada 2011-2014 la pretul de intrare corectat.

In mod normal pentru TVA-ul platit in vama aferent importurilor nota contabila este:
 
             4426 "TVA deductibila" = 5121 "Conturi la banci"
 
Totusi, in cazul dumneavoastra avand in vedere ca prin procesul verbal s-a stabilit o noua baza de impozitare incluzand diverse servicii pentru care societatea a primit facturi cu TVA si acesta a fost dedus propunem ca inregistrari contabile ( daca facturile de la prestatorii de servicii nu vor fi stornate si reemise fara TVA):

1. Inregistrarea datoriei de plata catre vama pentru diferenta stabilita conform procesului verbal
 
           635 "Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate" = 446 "Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate"
 
2. Plata diferentei stabilite
 
           446 "Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate" = 5121 "Conturi la banci"
 
Daca prestatorii de servicii vor storna facturile initiale si vor reemite fara TVA veti folosi nota contabila obisnuita pentru plata TVA in vama, respective:
 
           4426 "TVA deductibila" = 5121 "Conturi la banci"
 
Conform pct.51 alin.1 din OMFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.

In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
(2) Cheltuielile de transport sunt incluse in costul de achizitie si atunci cand functia de  aprovizionare este externalizata.
 
Din punct de vedere contabil aceste servicii ar fi trebuit incluse in costul de achizitie al marfurilor de la momentul initial, chiar daca ele nu au intrat in baza de impozitare a TVA stabilita in vama.
 
Din cate se intelege din intrebarea dumneavoastra serviciile respective au fost inregistrate pe conturi de cheltuieli si nu in costul de achizitie al marfurilor.
 
Daca marfurile au fost achizitionate si ulterior vandute in acelasi exercitiu financiar nu mai este nevoie sa faceti nicio corectie pentru ca nu rezultatul exercitiului nu a fost afectat si nici situatiile financiare. Totusi, in cazul in care marfurile au fost achizitionate intr-un exercitiu financiar si vanzarea s-a produs in altul prin inregistrarea serviciilor in conturi de cheltuieli au fost afectate rezultatele ambelor exercitii fiind necesara corectarea preturilor de intrare ale bunurilor achizitionate.
 



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Control vamal si TVA. Cum inregistram in contabilitate plata diferentei de TVA?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016