Tags: tva, achizitii intracomunitare, perioada fiscala, codul fiscal
Va informam ca in luna octombrie 2011 trebuie sa depuneti la Fisc, dupa caz, urmatoarele documente:
Pana pe 7 octombrie:
- Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, formular 092. Se depune de catre persoanele juridice si persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere care au efectuat
achizitii intracomunitare in luna septembrie 2011 si sunt obligate sa-si modifice perioada fiscala devenind platitori de TVA lunar. Reglementare: OPANAF nr. 1.165/2009.
Pana pe 10 octombrie:
- Declaratia de inregistrare fiscala/de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, formular 010. Se depune de catre persoanele juridice, care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire (35.000 de euro, la cursul Bancii Nationale a Romaniei de la data aderarii la Uniunea Europeana - 3,3817 lei). Reglementare: art. 152, alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; OMEF nr. 262/2007 cu modificarile si completarile ulterioare;
- Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, formular 070. Se depune de catre persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire (35.000 euro, la cursul BNR de la data aderarii la UE - 3,3817 lei). Reglementare: art. 152, alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; OMEF nr. 262/2007;
- Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane, formular 020. Se depune de persoanele fizice, altele decat persoanele fizice romane care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire (35.000 de euro, la cursul BNR de la data aderarii la UE - 3,3817 lei). Reglementare: art. 152, alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; OMEF nr. 262/2007.
Pana pe 25 octombrie:
- Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, formular 100, cu termen lunar/trimestrial pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii septembrie/trimestrului III 2011. Reglementare: OPANAF nr. 101/2008, modificat prin OPANAF nr. 73/2011;
- Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, formular 112, cu termen lunar, pentru obligatiile aferente lunii septembrie 2011. Reglementare: HGR nr. 1.397/2010;
- Decontul de taxa pe valoarea adaugata, formular 300, cu termen lunar/trimestrial/semestrial, pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii septembrie/ trimestrului III 2011. Reglementare: art. 156 indice 2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; OPANAF nr. 183/2011;
- Decontul special de taxa pe valoarea adaugata, formular 301, pentru contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA, conform art. 153 indice 1 din Codul Fiscal si care au efectuat: achizitii intracomunitare in luna precedenta, achizitii intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform art. 125 indice 1 alin. (3), contribuabilii care au efectuat achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, precum si pentru contribuabilii neinregistrati si care nu au obligatia inregistrarii, care au efectuat achizitii intracomunitare de mijloace de transport noi sau produse accizabile. Reglementare: art. 156 indice 3 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; OPANAF nr. 30/2011;
- Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare, formular 390 VIES, pentru obligatiile de declarare aferente operatiunilor desfasurate in luna septembrie 2011. Reglementare: art. 156 indice 4 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; OPANAF nr. 76/2010 cu modificarile si completarile ulterioare.
- Declaratia privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor, formular 104, pentru asocierile fara personalitate juridica constituite intre contribuabili (persoane juridice straine cu persoane fizice nerezidente pentru activitati din Romania; persoane fizice rezidente asociate cu persoane fizice romane pentru activitati din Romania si strainatate), pentru trimestrul III 2011. Reglementare: OPANAF nr. 101/2008 cu modificarile si completarile ulterioare.
- Declaratia privind stabilirea impozitului reprezentand plata anticipata trimestriala in contul impozitului pe castigul net anual impozabil pentru castigurile obtinute din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, formular 225, pentru trimestrul III 2011. Reglementare: OPANAF nr. 2.600/2010.
- Declaratia privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania, formular 224, pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii septembrie 2011. Reglementare: OMEF nr. 2.371/2007.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
Intrebare:
O societate comerciala, cu sediul in Romania, producatoare de mobilier, are comenzi de livrare in UE, firma nu este platitoare de TVA, dar clientul care doreste mobilierul este platitor de TVA.
Intrebare:
Societatea din Romania este obligata sa devina platitor de TVA, sau poate sa livreze marfuri in UE, pana la nivelul plafonului de 10000 eur? Care este procedura legala care trebuie aplicata?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cota TVA aplicata panourilor fotovoltaice, pompelor de caldura si acumulatorilor
Intrebare:
Ce cota de TVA se aplica pentru urmatoarele situatii:
1. Conform programului Casa Verde 2024, Persoana Fizica achizitioneaza de la Persoana Juridica un Kit sistem fotovoltaic (inclus manopera, panouri, invertor, baterie etc), aceste produse si servicii de montaj se aplica cota de TVA 9%, incluzand si bateria?
2. Persoana Fizica achizitioneaza de la o Persoana Juridica o pompa de caldura si un aparat de aer conditionat, pentru aceste produse ce cota de TVA...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratament fiscal utilizare vehicule rutiere
Intrebare:
Avem un parc auto de 12 masini:
1 masina administrator: deplasare domiciliu, diverse intalniri, ocazional deplasari prin tara vizite pct lucru,
1 masina director general - deplasare domiciliu - firma - domiciliu,
3 masisi sefi departamente: deplasare domiciliu - firma - domiciliu,
5 masini traineri: deplasare domiciliu - cabinet - domiciliu si o data pe saptamana teren - puncte lucru,
1 duba folosita pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Corectarea erorilor contabile
Intrebare:
In urma unui control fiscal pentru anul 2021, s-a stabilit o suma suplimentara de plata pentru tva la care nu aveam drept de deducere, penalitati de nedeclarare si dobanzi pentru aceasta suma. Raportul de inspectie a fost comunicat in luna aprilie 2025 iar suma stabilita suplimentar a fost achitata tot in luna aprilie 2025.
Societatea are de recuperat tva.
Va rog sa imi spuneti daca pentru acest tva stabilit suplimentar in Raportul de inspectie fiscala...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim fiscal TVA pentru vanzare bun imobil si terenul aferent
Intrebare:
Societate platitoare de TVA si impozit pe profit, doreste sa vanda spatiu comercial (neamortizat integral) achizitionat in anul 2002, cu TVA 19%. As dori sa stiu care este tratamentul din punct de vedere al TVA ului pentru mai multe situatii:
- vanzarea catre o societate platitoare de TVA
- vanzarea catre o societate neplatitoare de TVA
- vanzarea catre o persoana fizica platitoare de TVA sau neplatitoare de TVA.
Multumesc, o zi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<