Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Dorim sa acordam prima de sarbatori legale de Sf. Nicolae. In contractul colectiv de munca este prevazuta aceasta prima din fond de salarii. Putem acorda aceasta prima din cheltuieli sociale in plafon de 300 lei neimpozabili? Multumim!
Din punct de vedere al impozitului pe venit, potrivit art. 76 alin. (3) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, avantajele, in bani sau in natura, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2) includ, insa nu sunt limitate la: ( ) h) bilete de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, cu exceptia destinatiilor si limitelor prevazute la alin. (4) lit. a), tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, tichetelor de cresa si tichetelor culturale, acordate potrivit legii. .
La art. 76 alin. (4) lit. a) pct. i) sunt urmatoarele prevederi: Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: a) (...), veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, (...), astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern. (...)
in cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:
(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase; (...). .
Acest lucru inseamna ca, in situatia in care sunt acordate tichete cadou, cu alte ocazii decat Craciunul si alte sarbatori similare ale altor culte religioase, valoarea acestora reprezinta venit asimilat salariului si este supusa atat impozitului pe venit (cota: 10%), cat si contributiilor sociale pentru pensii (cota: 25%), sanatate (cota: 10%) si munca (cota: 2,25%) si declarate in formularul D112.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Raspuns oferit in luna decembrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Tratament FISCAL pentru tichetele cadou acordate angajatilorDocumente necesare pentru justificarea deductibilitatii cheltuielilor in cazul acordarii de vouchere/TICHETE CADOU si TVA aferentAvantaje acordate salariatilor societatii partenere. Tratament fiscalAtentie: Vine valul 4 de noutati fiscale 2021! Specialistii explica:Procedura de infiintare a unei PFA in 2020. Formular 070Ultimele articole
Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalProiect: Va fi MAJORATA valoarea sumei indexate care se acorda sub forma de tichete culturale pentru sem. I 2024Cadouri de Craciun. Suma de 300 lei se acorda angajatilor pentru fiecare copil sau doar o singura data?Material ANAF: Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalCheltuieli sociale vs avantaje in bani si natura. Cum se delimiteazaArticole similare
TRATAMENT FISCAL pentru indemnizatiile de incapacitate temporara de munca acordate de angajatoriLivrari neimpozabile in Romania, regim contabil si fiscal TVAFacturi. Care este tratamentul fiscal pentru venituri si cheltuieli?Omisiunea constituirii rezervei legale. Ce TRATAMENT FISCAL aplicam rezervelor?Plan de masuri ANAF: Sprijinirea conformarii la plata obligatiilor fiscale. Facilitati pentru bunii platitoriUltimele articole
Cheltuieli cu ocazia petrecerilor de Craciun pentru angajati. Cum sunt considerate dpdv fiscalFirme care inchiriaza autoturisme catre actionari. Care este tratamentul fiscal in acest cazFacturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVACheltuieli deplasare nejustificate. TRATAMENT FISCALTratamentul fiscal al chiriei platite in 2023 pentru 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"