Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii inchiriere mijloc de transport. Ce tratament fiscal se aplica prestarii intracomunitare de servicii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Ian. 2014 Exclusiv
Tags: formulare impozite, decontul tva, inchiriere mijloc transport, declaratia 390, declaratia 300, servicii intracomunitare

In randurile urmatoare, ne oprim atentia asupra cazului unei firme din Romania care inchiriaza un autoturism unei firme dintr-un alt stat membru UE. Ambele firme au cod TVA inregistrat in VIES, iar inchirierea se face pe o perioada de 12 luni cu plata in euro. Vom raspunde urmatoarelor intrebari:1. Factura se va emite in lei sau numai in euro?
2. Se trece pe factura "Taxare inversa" deoarece inchirierea are loc pe o perioada mai mare de 30 zile?
3. Facturile lunare vor fi trecute in D 390?
4. In declaratia 300 la ce randuri se va trece suma din aceasta factura lunara?

Avand in vedere ca inchirierea mijlocului de transport se efectueaza pe termen lung, adica durata inchirierii depaseste 30 de zile si cei doi participanti la tranzactie sunt persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, prestatorul din Romania trebuie sa aplice regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul (2) din Codul fiscal.

Aceasta regula prevede ca locul prestarii este considerat locul unde beneficiarul are stabilit sediul activitatii economice sau sediu fix sau domiciliul stabil sau resedinta obisnuita, adica in Germania.

In aceste conditii, prestatorul din Romania emite factura fara TVA, deoarece serviciul este neimpozabil in Romania. Conditia "termen lung" de inchiriere a mijlocului de transport se justifica numai pe baza clauzelor cuprinse in contractul incheiat intre firma dvs. in calitate de locator si beneficiarul serviciului de inchiriere in calitate de locatar.     

Pentru aceste servicii neimpozabile in Romania, pe parcursul derularii contractului de inchiriere, prestatorul din Romania are urmatoarele obligatii fiscale lunare:  

-    sa emita factura in valuta negociata, cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (19) din Codul fiscal. In functie de prevederile contractuale, factura poate fi emisa si in lei;
-    sa nu colecteze TVA;
-    sa inscrie pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania cf. art. 133 alin. (2) din Codul fiscal
-    " sau "neimpozabil in Romania cf. art. 44  din Directiva CEE nr. 112/2006" conform obligatiei de la  articolul 155, alineatul 19, litera l) "l) in cazul in care este aplicabila o scutire de taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri;". Nu este obligatorie, dar nici interzisa inscrierea pe factura a mentiunii "taxare inversa".  
-    sa inregistreze factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;
-    sa evidentieze factura emisa in jurnalul pentru vanzari la o baza de impozitare in lei determinata prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii.
-    sa raporteze operatiunea  prin decontul de TVA la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, din care:

-    sa raporteze operatiunea  prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul P. In baza prevederilor cuprinse la punctul 13 din normele de aplicare a Codului fiscal, serviciile pentru care se aplica prevederile articolului 133 alineatul (2) din Codul fiscal efectuate  de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile stabilite pe teritoriul Comunitatii, se numesc prestari de servicii intracomunitare si se declara in declaratia recapitulativa conform prevederilor art. 156^4 din Codul fiscal.

In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca acest tratament fiscal nu se aplica in situatia in care mijlocul de transport este inchiriat pentru a fi utilizat de catre un sediu fix deschis pe teritoriul Romaniei de catre firma din Germania. In acest caz, operatiunea de inchiriere este taxabila in Romania, prin colectarea TVA cu cota standard de 24% si se raporteaza prin:

-    decontul de TVA cod 300 la randul 9 "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%";
-    declaratia informativa cod 394 cu simbolul L.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Servicii inchiriere mijloc de transport. Ce tratament fiscal se aplica prestarii intracomunitare de servicii?":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016