Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Completare decont TVA. Care sunt implicatiile fiscale?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 22 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: decont tva, declaratia 300, tva, balanta de verificare, opanaf 588/2016

Vom vedea mai jos cum se completeaza corect randul B1 achizitii realizate in ultimile 6 luni din Declaratia 300 si ce cont se va folosi din balanta de verificare. Se mentioneaza ca pentru randul B a fost completat soldul lui 4428 TVA neexigibila la sfarsitul perioadei.


In sectiunea "Informatii privind taxa pe valoarea adaugata neexigibila sau nedeductibila" din cadrul decontului de TVA aprobat prin OPANAF 588/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" se completeaza:
(…)

Randul B - se inscriu informatii privind achizitiile de bunuri si servicii realizate atat in perioada de raportare, cat si in perioadele anterioare, pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente, conform prevederilor art. 297 alin. (2) si (3) din Codul fiscal, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, si care urmeaza sa devina exigibila in perioadele ulterioare, in conditiile prevazute de art. 297 din Codul fiscal.

Randul B1 - se inscriu informatii privind achizitiile de bunuri si servicii realizate in perioada de raportare si in ultimele 5 luni anterioare acesteia, in cazul in care perioada fiscala este luna, sau realizate in perioada de raportare si in trimestrul anterior acesteia, in cazul in care perioada fiscala este trimestrul.

Nu se admit intocmirea si depunerea de deconturi rectificative pentru corectarea datelor din deconturile anterioare.

In ceea ce priveste achizitiile intracomunitare de bunuri, pe langa legislatia nationala, organele fiscale si contribuabilii vor tine cont de art. 16 din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, cu modificarile si completarile ulterioare."
 
Prin urmare, la randul B din cadrul acestei sectiuni vi se indica ca in cazul in care ati achizitionat bunuri sau servicii de la persoane impozabile care aplica TVA la incasare, exigibilitatea TVA intervine la data platii facturilor respective. Astfel, in aceasta sectiune trebuie sa inscrieti sumele privind baza de impozitare si TVA neexigibila (din contul 4428), care urmeaza a deveni exigibile in perioadele urmatoare.

La randul B1 se inscriu informatii privind achizitiile de bunuri si servicii realizate in perioada de raportare si in ultimele 5 luni anterioare acesteia, in cazul in care perioada fiscala este luna, sau realizate in perioada de raportare si in trimestrul anterior acesteia, in cazul in care perioada fiscala este trimestrul.

Prin urmare, la acest rand veti completa achizitii de bunuri si servicii realizate in ultimele 6 luni, daca perioada fiscala pentru TVA este luna calendaristica sau in ultimele 2 trimestre calendaristice, daca perioada fiscala este trimestrul.
 
Autoritatile fiscale anuleaza inregistrarea in scop de TVA pentru persoanele care timp de 6 luni  sau 2 trimestre consecutive  (perioada fiscala trimestru) nu au facut achizitii sau livrari in sfera TVA si /sau au depus deconturi pe zero.
 


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar

Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Completare decont TVA. Care sunt implicatiile fiscale?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016