Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Decontul de TVA cod 300, corectarea erorilor contabile si fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: decont tva, corectare erori, omfp 179/2007, tva, depasire plafon

O societate nonprofit cu activitate economica are doua coduri fiscale (pentru activitatea economica, respectiv pentru activitatea nonprofit). Incepand cu luna mai 2010, societatea a depasit plafonul de TVA la activitatea economica si a devenit platitoare de TVA. Finantele au emis in iulie 2010 codul fiscal cu RO. Societatea nu a dedus TVA pentru facturile de achizitii aferente activitatii nonprofit de la momentul devenirii platitori de TVA, ci doar TVA aferent activitatii economice. Vom vedea astfel in ce masura se pot face corectii la deconturile depuse in anii anteriori pentru deducerea TVA la facturile de achizitii aferente activitatii nonprofit si daca se pot trece la rd de regularizari sumele respective.

Raspuns:

Suma TVA aferenta unei achizitii de bunuri sau servicii este deductibila numai in situatia in care bunurile sau serviciile respective sunt  destinate realizarii de:

-    operatiuni taxabile, aspect reglementat prin  art. 145 alin. 2 lit. a). In categoria operatiunilor taxabile se incadreaza livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre parteneri stabiliti pe teritoriul Romaniei.
-    operatiuni neimpozabile, aspect reglementat prin  art. 145 alin. 2 lit. b). In categoria operatiunilor neimpozabile se incadreaza  prestarile de servicii efectuate catre parteneri stabiliti in afara teritoriului Romaniei.
-    operatiuni scutite cu drept de deducere, aspect reglementat prin  art. 145 alin. 2 lit. c). In categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere  se incadreaza exporturile si livrarile intracomunitare de bunuri.   

Cele 3 categorii de operatiuni sunt de natura economica, motiv pentru care dreptul de deducere nu se exercita pentru operatiunile realizate  in cadrul activitatii nonprofit.   Astfel, consider ca ati procedat corect  in situatia in care  nu ati dedus TVA inscrisa in facturile de achizitii aferente activitatii nonprofit.

In acest context, trebuie sa aveti in vedere faptul ca regula generala prevede faptul ca exercitarea dreptului de deducere se efectueaza  sub rezerva respectarii conditiei impuse prin art. 146 alin.  (1) litera a) conform careia pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei  datorate sau achitate, persoana impozabila cumparatoare trebuie sa detina o factura emisa in baza prevederilor art. 155. Astfel, prin normele de aplicare ale art.   146 alin. (1), la punctul  46 se impune justificarea deducerii taxei  numai pe baza exemplarului original al facturii care trebuie sa cuprinda toate informatiile obligatorii reglementate prin  art. 155 alin. (5) din Codul fiscal.

Din acest motiv, inca din momentul achizitiei, pentru emiterea facturii,  trebuie sa comunicati furnizorului:
-    fie codul de identificare fiscala  atribuit in calitate de persoana  neimpozabila pentru activitatea nonprofit. In acest caz nu se exercita dreptul de deducere a TVA inscrisa in factura furnizorului, motiv pentru care factura primita nu se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari, nu se exercita dreptul de deducere si nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 300;
-    fie codul de TVA atribuit in calitate de persoana  impozabila, inregistrata in scopuri de TVA  pentru activitatea economica desfasurata.  In acest caz  se exercita dreptul de deducere a TVA inscrisa in factura furnizorului, motiv pentru care valoarea facturii  primite trebuie   evidentiata in jurnalul pentru cumparari si raportata prin:
-    formularul decont de TVA cod 300 la randul 22 denumit "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%, altele decat cele de la rd. 25" sau randul randul 23 denumit   "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 9%";
-    formularul cod 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA".

Astfel, nu se pot face corectii la deconturile  depuse in anii anteriori, pentru deducerea TVA inscrisa in  facturile de achizitii aferente activitatii non profit pe care este inscris codul de inregistrare fiscala atribuit pentru activitatea nonprofit. Totusi, corectii pot fi efectuate in situatia in care se constata ca omis exercitarea  dreptului  de deducere a TVA inscrisa intr-o factura de achizitie destinata realizarii de operatiuni economice, dar numai daca pe factura respectiva se regaseste codul de TVA atribuit pentru calitatea de persoana impozabila a asociatiei. Deducerea se efectueaza in baza prevederilor art. 147^1 alineatul 2 conform caruia se  poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale in care sunt indeplinite  conditiile  si formalitati de deducere sau printr-un decont ulterior, dar nu pentru mai mult de 5 ani consecutivi, incepand cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaza celui in care a luat nastere dreptul de deducere.

De asemenea, prin alineatul (3) al aceluiasi articol 147^1 se prevede faptul ca exercitarea dreptului de deducere a TVA  dupa mai mult de 3 ani consecutivi dupa anul in care acest drept ia nastere  se face doar in baza unei notificari depuse la organul fiscal territorial. La notificare se anexeaza copii ale facturilor si a altor documente justificative care au stat la baza exercitarii dreptului de deducere. Aceasta obligatie este reglementata la punctul 48 alineatul 2 din normele de aplicare ale articolului art. 147^1 alin. (3).
Suma TVA care se deduce in baza unei facturi emise intr-o perioada fiscala anterioari celei de raportare, se inscrie in  decontul de TVA cod 300 la randul 30 denumit "Regularizari taxa dedusa". De asemenea, pentru fiecare perioada fiscala in care factura a fost emisa, se depune o noua declaratie cod 394.    
           
In situatia prezentata nu poate fi vorba despre corectarea deconturilor de TVA deoarece omisiunea exercitarii dreptului de deducere a TVA nu poate fi considerata o eroare de natura materiala. Avand in vedere faptul ca nu  se admite intocmirea si depunerea de deconturi rectificative pentru corectarea datelor din deconturile anterioare, prin  OMFP 179/2007 s-a reglementat procedura de corectare a erorilor de natura materiala din formularul "Decont de taxa pe valoarea adaugata" cod 300 completat si depus la organul fiscal competent pentru  raportarea operatiunilor economice realizate intr-o anumita perioada fiscala.

Se considera eroare materiala  transcrierea incorecta a informatiilor prin  decontul de TVA, eroare  datorata  urmatoarelor situatii care se pot ivi la completarea decontului:
-    preluarea eronata a sumelor din jurnalul pentru vanzari si jurnalul pentru cumparari;
-    inversarea unor cifre la completarea  decontului;
-    preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare cu privire la soldul de plata sau suma TVA de rambursat.  

In concluzie, desi va aflati in cadrul termenului de prescriere de 5 ani, nu se poate exercita dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii destinate desfasurarii activitatii fara scop patrimonial.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Decontul de TVA cod 300, corectarea erorilor contabile si fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016