Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara neinregistrata. Declaratia 390. Decontul de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Aug. 2010
Tags: decont de tva, declaratia 390

Achizitie intracomunitara neinregistrata. Declaratia 390. Decontul de TVA Irina Dumitrescu, valabil la 08-Aug-2010 Intrebare: In cazul omiterii inregistrarii unei facturi primite din Austria cu ...


Achizitie intracomunitara neinregistrata. Declaratia 390. Decontul de TVA
Irina Dumitrescu, valabil la 08-Aug-2010

Intrebare: In cazul omiterii inregistrarii unei facturi primite din Austria cu taxare inversa (din luna martie), se poate face regularizare la luna iulie in decontul 300 si declaratia 390 la luna martie?

Corect ar fi sa se faca un dosar de erori materiale pentru decontul de taxa de la luna martie sau se poate face regularizarea sumei la decontul de taxa din luna iulie?
In cazul dosarului de erori materiale, ce trebuie anexat la acesta?

Raspuns: Potrivit Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de TVA aprobate prin OMFP 179/2007, deconturile de TVA depuse de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA pot fi corectate din punctul de vedere al erorilor materiale de catre organul fiscal competent, la initiativa acestuia sau la solicitarea persoanei impozabile.

Prin procedura de corectare de catre organul fiscal competent a deconturilor de TVA depuse pot fi corectate erori materiale de tipul:

a) erori de transcriere, cum sunt: preluarea eronata a sumelor din jurnale; inversarea unor cifre din sumele trecute in decont; preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu: declararea eronata a soldului de plata din decontul perioadei fiscale anterioare);

b) inregistrarea in decont a diferentelor de TVA de plata, constatate de organele de control, contrar reglementarilor legale in materie;

c) erori provenind din inscrierea in decontul de TVA a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara.

Se considera eroare materiala si situatia in care persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA, care poate solicita rambursarea soldului sumei negative a TVA din perioada fiscala de raportare, nu a bifat, prin omisiune, caseta corespunzatoare din decontul de TVA din perioada fiscala de raportare.

Astfel, prin procedura de corectare a deconturilor de TVA depuse pot fi corectate numai aceste tipuri de erori materiale.

Potrivit art. 2 al ordinului mentionat, aceste prevederi nu se aplica pentru corectarea erorilor de inregistrare in evidentele persoanelor impozabile a TVA, caz in care se aplica prevederile OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la corectarea de catre contribuabili a TVA.

Art. 84 din Codul de procedura fiscala stabileste ca declaratiile fiscale pot fi corectate de catre contribuabil, din proprie initiativa.

Normele date in aplicarea acestui articol stabilesc, la punctul 81.3. ca, in cazul TVA, sumele rezultate din corectarea erorilor de inregistrare in evidentele de TVA se inregistreaza la randurile de regularizari din decontul lunii in care au fost operate corectiile.

Art. 1562 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca persoanele inregistrate conform art. 153 trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pentru fiecare perioada fiscala, un decont de taxa, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se incheie perioada fiscala respectiva.

In conformitate cu prevederile alin. (3) al acestui articol datele inscrise incorect intr-un decont de taxa se pot corecta prin decontul unei perioade fiscale ulterioare si se vor inscrie la randurile de regularizari.

Potrivit Instructiunilor pentru completarea formularului (300) "Decont de TVA" cuprinse in Anexa nr. 2 a OANAF 2245/2010, la Randul 6 al acestui formular se inscriu achizitiile intracomunitare de bunuri a caror exigibilitate a intervenit in alta perioada, dar respectiva achizitie nu a fost declarata, regularizarile privind achizitiile intracomunitare declarate in perioade anterioare si datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate initial, precum:

- modificarea pretului bunurilor care au fost declarate ca achizitie intracomunitara pe baza de autofactura, in conditiile legii, ulterior factura primita de la furnizor avand un pret mai mare sau mai mic, altele decat situatiile cand aceasta modificare a pretului a rezultat ca urmare a unuia dintre evenimentele prevazute la art. 138 din Codul fiscal in perioada de raportare;

- declararea achizitiei intracomunitare pe baza de autofactura, in conditiile legii, intr-o perioada ulterioara, la primirea facturii de la furnizor, constatandu-se ca exigibilitatea achizitiei intracomunitare intervenea intr-o perioada anterioara;

- modificarea bazei impozabile a achizitiei intracomunitare si a taxei aferente ca urmare a modificarii cursului valutar de referinta aplicabil, datorata unor neconcordante intre data primirii facturii de la furnizor si data declararii achizitiei intracomunitare;

- orice alte evenimente de natura sa modifice datele declarate initial, cu exceptia ajustarilor bazei de impozitare prevazute la art. 138 din Codul fiscal, atunci cand acestea au loc ulterior, intr-o alta perioada decat cea in care a intervenit exigibilitatea pentru achizitiile intracomunitare respective.

Astfel, aceasta achizitie intracomunita de bunuri a carei exigibilitate a intervenit in alta perioada dar nu a fost declarata se va inscrie la Randul 6 – „Regularizari privind achizitiile intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)” si Randul 18 din Formularul (300) "Decont de TVA" al lunii iulie.

Declaratia 390 depusa initial pentru luna martie se rectifica prin depunerea unei noi declaratii, pe acelasi format, bifand casuta corespunzatoare de pe formular. Se vor completa toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, chiar daca acestea au mai fost declarate.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara neinregistrata. Declaratia 390. Decontul de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016