Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii intracomunitare de servicii si depasire plafon. Care sunt implicatiile TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Sep. 2017 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, depasire plafon, tva, inregistrare tva

In analiza de mai jos, subiectul propus il reprezinta o societate neplatitoare de TVA care face achizitii intracomunitare de marfuri si din afara UE, dar care primeste si facturi de diverse servicii (de exemplu: gazduire site, cont facebook, taxa participare concurs si o taxa de acreditare pentru activitatea pe care o desfasoara).

Stabilim astfel daca la depasirea plafonului de 10.000 euro (34.000 lei) se iau in calcul si facturile de servicii sau se va tine cont doar de valoarea marfii. De asemenea, stabilim daca pentru facturile de servicii firma era obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA indiferent de suma.
 
Iata raspunsul specialistului:
 
 
Spre deosebire de inregistrarea pentru efectuarea de achizitii intracomunitare de bunuri care se efectueaza, obligatoriu, numai daca valoarea achizitiilor depaseste plafonul de 10.000 euro (34.000 lei), inregistrarea in scopuri de TVA pentru achizitia de servicii se efectueaza, obligatoriu, inca de la prima achizitie, indiferent de valoarea serviciilor, avand in vedere prevederile art. 317 alin 1 lit. c) potrivit carora: are obligaÅ£ia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA,  persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania, care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), b) sau d) ori a alin. (2), daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2), inaintea primirii serviciilor respective.
 
Potrivit prevederilor din Normele metodologice de aplicare , inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 317 alin. (1) lit. b) si c) din Codul fiscal se solicita numai de persoanele care nu sunt deja inregistrate conform art. 316 din Codul fiscal sau pentru achizitiile intracomunitare de bunuri conform art. 317 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal si numai in cazul serviciilor intracomunitare pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal sau echivalentul acestui articol din legislatia altui stat membru, altele decat cele scutite de taxa. 
 
Nu solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 317 din Codul fiscal, persoanele impozabile care realizeaza servicii care se incadreaza in oricare din prevederile art. 278 alin. (3) - (7) din Codul fiscal, sau servicii pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, dar care nu sunt servicii intracomunitare, respectiv sunt prestate de o persoana impozabila din Romania catre o persoana impozabila stabilita in afara Comunitatii ori sunt prestate de o persoana impozabila stabilita in afara Comunitatii in beneficiul unei persoane impozabile stabilite in Romania.
 
Asadar, daca serviciile achizitionate sunt servicii intracomunitare pentru care se aplica prevederile de la art. 278 alin. (2 ), potrivit caruia  locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care acÅ£ioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice, aveti obligatia inregistrari in scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 317 mai sus mentionat (exemplu : pentru  servicii intracomunitare privind gazduire site. cont facebook, locul de prestare a serviciilor este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice) 
 
 
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii intracomunitare de servicii si depasire plafon. Care sunt implicatiile TVA?":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016