Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce modifica Ordinul ANAF nr. 418 din 2012 privind Declaratia 311

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: declaratia 311, decont taxa, inregistrare tva, ordin anaf 418, cod tva

Ordinul reglementeaza modul de declarare si plata a TVA cand pentru un contribuabil a fost invalidat, de catre ANAF, codul de TVA, iar in perioada de inactivitate efectueaza o vanzare la care are obligatia sa colecteze TVA. Situatia este aplicabila si la o achizitie la care are obligatia sa plateasca TVA.

De ce se impune existenta declaratiei 311?

Aceasta vine in aplicarea prevederilor de la art. 11 alin. (11) din Codul fiscal, ce stabileste:

"Contribuabilii declarati inactivi conform art. 781 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care desfasoara activitati economice in perioada de inactivitate, sunt supusi obligatiilor privind plata impozitelor si taxelor prevazute de prezenta lege, dar nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate in perioada respectiva."

In mod normal, un contribuabil declarat inactiv nu ar trebui sa efectueze acte de comert, insa in practica sunt foarte frecvente situatiile cand se vand active din patrimoniul societatii, chiar daca activitatea este suspendata.

Astfel, acest contribuabil, daca a fost initial inregistrat in scopuri de TVA, va colecta TVA la vanzarea bunurilor, cand aceasta livrare se efectueaza in perioada de inactivitate, declarata de ANAF. Raportarea sumei de plata la TVA se face prin Declaratia 311.

Formularul declaratie, cuprinde doua elemente:

a) baza impozabila pentru TVA;

b) TVA de plata.

Declaratia se depune pana pe data de 25 a lunii urmatoare, celei in care s-a efectuat livrarea.

Cand se anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA?

Organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, in situatiile de mai jos:

a) daca persoana inregistrata in scopuri de TVA este declarata inactiva de ANAF, de la data declararii ca inactiva;

b) daca a intrat in inactivitate temporara, inscrisa in Registrul comertului, la data inscrierii inactivitatii;

c) daca asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal (infractiuni de natura economica si fiscala);

d) daca nu a depus pe parcursul unui semestru calendaristic niciun decont de TVA si contribuabilul inca nu si-a suspendat activitatea sau nu este declarat inactiv. Aceste prevederi se aplica numai in cazul persoanelor pentru care perioada fiscala este luna sau trimestrul;

e) daca in deconturile de taxa depuse pentru 6 luni consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor care au perioada fiscala luna calendaristica, si pentru doua perioade fiscale consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscala trimestrul calendaristic, nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii, realizate in cursul acestor perioade de raportare, din prima zi a celei de-a doua luni urmatoare respectivului semestru calendaristic (nu au fost facute cumparari sau vanzari timp de 6 luni).

Ce se intampla cu situatia fiscala pentru un contribuabil ce achizitioneaza bunuri sau servicii de la un alt contribuabil declarat inactiv (implicit fara cod valabil de TVA) ?

Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la contribuabilii carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA si au fost inscrisi in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silitat [art. 11 alin. (14) din Codul fiscal].

In plus, nu sunt deductibile cheltuielile inregistrate in evidenta contabila, care au la baza un document emis de un contribuabil inactiv al carui certificat de inregistrare fiscala a fost suspendat [art. 21. alin. (4) lit. r) din Codul fiscal].Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Ce modifica Ordinul ANAF nr. 418 din 2012 privind Declaratia 311":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016