Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Anulare cod de inregistrare in scopuri de TVA. Factura de executare silita

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Apr. 2020 Exclusiv
Tags: cod tva anulat, factura de vanzare, executare silita

Consultantul fiscal Ionut Jinga ne arata cum se intocmeste corect o factura, in situatia in care o societate vanzatoare, contribuabil inactiv, aflata in procedura de faliment, prin lichidator judiciar, intocmeste o factura de vanzare cu TVA (si daca poate opta pentru taxarea operatiunii). De asemenea, vom afla daca societatea cumparatoare are dreptul sa deduca TVA achitata in baza acestei facturii, avand in vedere ca achizitia este destinata operatiunilor taxabile.

O societate comerciala, platitoare de TVA, achizitioneaza in luna dec.2018, de la o societate, persoana impozabila, aflata in procedura falimentului incepand cu data de 06.09.2017, avand codul de TVA anulat din oficiu din data de 01.11.2015, potrivit dispozitiilor art.153 alin.(9) lit d) din Legea nr.571/2003, declarata contribuabil inactiv incepand cu data de 27.09.2018, un imobil-contructie veche, iar factura de vanzare a intocmit-o cu TVA. Vanzarea s-a efectuat prin lichidator judiciar, prin negociere directa. Vanzatorul a colectat TVA aferenta tranzactiei, a depus Declaratia 311 si a virat TVA colectata la buget. Vanzatorul a optat pentru taxarea operatiunii, potrivit art.292 alin (3) din L.227/2015, si a prezentat cumparatorului Notificarea prin care opta pentru taxarea operatiunii, depusa la organul fiscal.
 
Consultantul fiscal Ionut Jinga arata ca, potrivit pct 92 alin (5) din normele metodologice date in aplicarea art 319 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:
 
"In sensul art. 319 alin. (19) din Codul fiscal, in cazul bunurilor supuse executarii silite care sunt livrate prin organele de executare silita, factura se intocmeste de catre organele de executare silita pe numele si in contul debitorului executat silit. In factura se face o mentiune cu privire la faptul ca facturarea este realizata de organul de executare silita. Originalul facturii se transmite cumparatorului, respectiv adjudecatarului, iar exemplarul al doilea se transmite debitorului executat silit. Prin organe de executare silita se intelege persoanele abilitate prin lege sa efectueze procedura de executare silita. Organele de executare silita emit facturi cu TVA numai in cazul operatiunilor taxabile si numai daca debitorul este inregistrat in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal sau a fost inregistrat in scopuri de TVA si i s-a anulat inregistrarea conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e) si h) din Codul fiscal. Nu se mentioneaza TVA pe factura in cazul operatiunilor pentru care se aplica taxare inversa conform prevederilor art. 331 din Codul fiscal. In situatia in care debitorul executat silit aplica sistemul TVA la incasare prevazut la art. 282 alin. (3) - (8) din Codul fiscal, organul de executare silita inscrie pe factura mentiunea prevazuta la art. 319 alin. (20) lit. p) din Codul fiscal pentru livrarile de bunuri care sunt supuse sistemului TVA la incasare. In cazul in care la data livrarii debitorul executat silit nu este inregistrat in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal ca urmare a anularii codului sau de inregistrare in scopuri de TVA in conditiile prevazute la art. 316 alin. (11) lit. a) - e) si h) din Codul fiscal, organul de executare silita are obligatia sa emita factura cu TVA daca livrarea bunurilor ar fi fost taxabila in situatia in care respectivul debitor executat silit ar fi fost inregistrat in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal. In cazul operatiunilor scutite conform art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, debitorul executat silit poate sa opteze pentru taxare conform art. 292 alin. (3) din Codul fiscal, prin depunerea notificarii prevazute la pct. 58.’’.
 
Prin urmare, fiind o operatiune scutita si avand dreptul de a opta pentru taxare, chiar daca a fost anulat codul de inregistrare in scopuri de TVA al debitorului, organul de executare silita emite factura cu TVA (potrivit prevederilor legale de mai sus).
 
Conform art 11 alin 9 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:
 
"Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la persoane impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. c) - e) si lit. h) si au fost inscrisi in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 316 a fost anulata, nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2014, cu modificarile si completarile ulterioare’’.
 
Prin urmare, fiind vorba de o achizitie efectuata in cadrul unei proceduri de executare silita, aveti dreptul de deducere a TVA din factura de achizitie.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Anulare cod de inregistrare in scopuri de TVA. Factura de executare silita":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016