keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Furnizor cu cod de TVA anulat si emiterea facturii cu TVA. Cum procedam corect?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Oct. 2016 Exclusiv
Tags: furnizor, cod tva anulat, facturare, tva, codul fiscal, deducere, codul de tva

In analiza urmatoare, avem cazul unui furnizorul a carei inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata in data de 01.02.2013.In luna Iulie 2016 a emis o factura fara TVA catre societatea in cauza. In luna septembrie 2016 a emis o alta factura, de data aceasta cu TVA, invocand codul fiscal art. 11 alin (8). Urmeaza sa vedem daca este corecta aceasta ultima factura emisa cu TVA, pecum si in care dintre cele doua luni s-a emis factura eronat.

Legislatia in materie de TVA nu contine dispozitii anume cu privire la modalitatea de emitere a facturilor de catre furnizorii/prestatori al caror cod de inregistare in scop de TVA a fost anulat, premisa fiind ca anularea codului se face in cazul contribuabililor inactivi ca o masura sanctionatorie pentru nerespectarea prevederilor legale in materie de TVA.
 
Intr-adevar, conform art. 11 alin. 8 din Codul fiscal persoanele impozabile carora li s-a anulat codul de TVA au obligatia plazii TVA colectate pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii taxabile efectuate in perioada in care codul de TVA este anulat. Aceasta nu inseamna neaparat ca furnizorul/prestatorul este obligat sa emita factura cu TVA intrucat Codul fiscal nu contine reguli de facturare pentru persoanele aflate in afara sistemului de TVA.
 
Ceea ce conteaza pentru beneficiar este faptul ca, indiferent de inscrierea sau nu a TVA in factura, beneficiarul nu are drept de deducere a acesteia, dupa cum se prevede la art. 11 alin. 9 din Codul fiscal.

CONCLUZIE!

Inscrierea taxei in factura de catre furnizorul/prestatorul cu codul de TVA anulat este deci optionala, in funczie de contractul sau intelegerea dintre furnizor/prestator si beneficiar cu privire la prez si la cine anume urmeaza sa suporte TVA-ul datorat la bugetul de stat, dar fara posibilitatea deducerii la beneficiar.



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016