Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Obligatie inregistrare in scop de TVA. Care sunt criteriile de inregistrare de care va trebui sa tinem cont?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: inregistrare tva, criterii, cifra de afaceri, platitor tva, anaf, facturi

Analiza de mai jos se refera la situatia in care, in luna octombrie 2015, societatea depaseste plafonul de 220.000 lei. Pana in data de 10 noiembrie 2015 aceasta depune declaratiile 010 si 088 pentru inregistrare drept platitor de TVA (depasire plafonul de 65.000 euro). Incepand cu 01.12.2015 devine platitoare de TVA? Cum vor fi emise pentru luna noiembrie facturile si bonurile pentru clientii sai (fara TVA)?


Daca in urma analizei efectuate de ANAF se respinge cererea pana la solutionarea unei noi cereri societatea cum emite facturi pentru clienti?

Conform art. 152 alin.(6)  din Codul fiscal :"Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut la alin. (1) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului.

Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 153. Daca persoana impozabila respectiva nu solicita sau solicita inregistrarea cu intarziere, organele fiscale competente au dreptul sa stabileasca obligatii privind taxa de plata si accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrata in scopuri de taxa conform art. 153."

Prin urmare,  daca cifra de afaceri a fost mai mare decat 220.000 lei la data de 31 octombrie, trebuie   sa depuneti formularele 010 si 088 pana pe 10 Noiembrie 2015, urmand sa deventi platitor de TVA, incepand cu data de 1 Decembrie 2015.

Pentru luna Noiembrie 2015, veti emite facturi fara TVA.

In situatia in care societatea nu va indeplini criteriile de inregistrarea ca urmare a procesarii prin sistemul informatic al A.N.A.F. a informatiilor preluate din  formularul cod 088 "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA", va fi incadrata in categoria persoanelor impozabile al caror cod de TVA este anulat din oficiu conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. h) Organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, conform prezentului articol: …..h) daca persoana impozabila, societate cu sediul activitatii economice in Romania, infiintata in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, supusa inmatricularii la registrul comertului, nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica potrivit criteriilor si in termenele stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrarea Fiscala.

Practic, urmare intocmirii formalitatilor de inregistrare la depasirea plafonului, societatea respectiva este inregistrata in scopuri de TVA deoarece indeplineste conditia de inregistrare cu privire la plafon,  dar, urmare procesarii informatiilor din formularul cod 088,  inregistrarea este urmata imediat de anularea din oficiu a codului de TVA alocat la inregistrare.

Anularea inregistrarii se efectueaza  conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. h) din Codul fiscal deoarece societatea nu indeplineste criteriile de inregistrare reglementate prin O.M.F.P. nr. 17 din  7 ianuarie 2015 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, modificat prin O.M.F.P. nr. 1964 din 24 iulie 2015. Inregistrarea si anularea se efectueaza prin programul informatic al A.N.A.F. care proceseaza informatiile primite prin formualrul cod 088, dar care nu precizeaza criteriul/criteriile neindeplinite astfel incat sa poata fi corectate de catre persoana impozabila in cauza.

Astfel, avand statul de platitoare de TVA, dar cu cod TVA anulat,  societatea suporta consecintele fiscale negative reglementate prin art. 11 Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal alin.  (1^3) Contribuabilii, persoane impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b) - e) si h), nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supusi obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VI, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.

Pana la reinregistrarea in scopuri de TVA, societatea respectiva  reintregeste  costul de achizitie al bunurilor si al serviciilor cu suma TVA deductibila care nu poate fi dedusa in perioada de anulare a codului de TVA. In ceea ce priveste TVA colectata pentru operatiunile taxabile, suma trebuie raportata organului fiscal competent prin  formularul cod 311, iar TVA colectata se adauga la pretul /valoarea vanzarilor produselor si serviciilor.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Obligatie inregistrare in scop de TVA. Care sunt criteriile de inregistrare de care va trebui sa tinem cont?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016