Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In analiza de mai jos, vom vedea care sunt obligatiile fiscale ale unei persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, care presteaza servicii de transport autovehicole second hand din diferite tari membre ale Uniunii Europene catre persoane fizice din Romania.
Potrivit art. 278 alin. (5) lit. c) din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile art. 278 alin. (3), locul urmatoarelor servicii este considerat a fi locul de plecare a unui transport intracomunitar de bunuri, pentru serviciile de transport intracomunitar de bunuri prestate catre persoane neimpozabile.
Prin transport intracomunitar de bunuri se intelege orice transport de bunuri al carui loc de plecare si loc de sosire sunt situate pe teritoriile a doua state membre diferite.
Loc de plecare inseamna locul unde incepe efectiv transportul de bunuri, indiferent de distantele parcurse pentru a ajunge la locul unde se gasesc bunurile, iar loc de sosire inseamna locul unde se incheie efectiv transportul de bunuri.
Conform punctului 21 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, pentru serviciile prevazute la art. 278 alin. (5) din Codul fiscal, prin exceptie de la regula generala a serviciilor prestate catre persoane neimpozabile prevazuta la art. 278 alin. (3) din Codul fiscal, locul prestarii se determina in functie de criteriile prevazute la alin. (5) al art. 278 din Codul fiscal.
Astfel, pentru serviciile de transport intracomunitar, prevaleaza exceptia, deci locul prestarii este in statul membru unde incepe efectiv transportul de bunuri. Deci operatiunea nu este impozabila in Romania, ci in statul membru de plecare a transportului.
Potrivit art. 307 alin. (1) din Codul fiscal, persoana obligata la plata taxei pe valoarea adaugata, daca aceasta este datorata in conformitate cu prevederile prezentului titlu, este persoana impozabila care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii, cu exceptia cazurilor pentru care beneficiarul este obligat la plata taxei conform alin. (2) - (6) si art. 331 .

Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
In speta data, persoana obligata la plata taxei nu este beneficiarul (nu se incadreaza in niciuna dintre situatiile prevazute la alin. (2) - (6) din Codul fiscal).
In oglinda, in legislatia statului membru in care se stabileste locul prestarii, societatea dumneavoastra ar trebui sa fie persoana obligata la plata tva in calitate de furnizor/prestator.
Potrivit art. 316 alin. (4) din Codul fiscal, o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform prezentului articol va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, altele decat serviciile de transport si serviciile auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 294 alin. (1) lit. c) - n), art. 295 alin. (1) lit. c) si art. 296, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni, cu exceptia situatiilor in care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul, conform art. 307 alin. (2) - (6).
Sunt exceptate serviciile de transport scutite in temeiul art. 294 alin. (1) lit. c) - n), art. 295 alin. (1) lit. c) si art. 296 (legate de exporturi, importuri, etc), deci pentru alte servicii de transport, persoana impozabila nerezidenta are obligatia sa se inregistreze in scop de tva daca presteaza servicii de transport intracomunitar catre o persoana fizica.
In oglinda, in statul membru in care se stabileste locul prestarii, societatea dumneavoastra ar trebui sa se inregistreze in scopuri de tva. Recomandam sa va adresati si autoritatilor fiscale din statul membru pentru clarificarea acestui aspect.
In concluzie, stabilirea locului prestarii se va efectua conform exceptiei prevazute la art. 278 alin. (5) lit. c) din Codul fiscal. Operatiunea nu este impozabila in Romania, ci in statul membru din care incepe transportul. Persoana obligata la plata tva este furnizorul, conform unui articol similar art. 307 alin. (1) din Codul fiscal romanesc din legislatia statului membru. Pentru a putea plati tva in statul membru respectiv, obtineti cod de tva in statele membre din care efectuati transportul (direct sau prin reprezentant fiscal).
Asadar, factura reprezentand servicii de transport emisa catre o persoana fizica va fi intocmita cu tva din statul membru in care s-a stabilit locul prestarii, dupa ce a avut loc inregistrarea in scopuri de tva in statul membru respectiv.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu, expert contabil.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Deducerea TVA poate fi refuzata numai daca s-a aplicat regimul normal de TVA. Circulara nr.693567/2016Rambursarea TVA din UE prin formularul 318. Cum va proceda o societate neinregistrata in scop normal de TVA?Linia explozieiDeclaratii privind TVA cu termen la 10 septembrieCare este forma actuala E-TVA? 13 lucruri bine de stiut de contribuabiliUltimele articole
SAF-T: Firmele cu cod TVA intracomunitar depun D406?TVA dedus gresit: Ce faci cand ai completat eronat D300 si D394TVA de recuperat prescris: scadere automata din fisa de rol si ajustare contabilaE-TVA: De ce ti se dubleaza TVA-ul si cum justifici diferenteleCifra de afaceri. TVA lunar devine OBLIGATORIU daca ai depasit 100.000 euroArticole similare
Impozit constructii speciale si lucrari amenajare. Ce obligatii are societatea-chirias?Studiu de caz: Va fi inchirierea auto facturata cu TVA?Recapitularea modificarilor aduse de Legea 187/2015. Care sunt prevederile de care trebuie sa tinem cont?Taxarea vehiculelor achizitionate din importTVA - Operatiuni impozabileUltimele articole
Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!Neclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utileE-Factura in 2025: Facturile de penalitati se transmit sau nu in sistemul E-FacturaTVA la incasare in 2025. Cum se face INTRAREA sau IESIREA din sistemDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAArticole similare
Studiu: Romanii doresc mai multa stabilitate in economieUtil: Procedura de scoatere din evidenta a persoanelor inregistrate in scopuri de TVANoi modificari privind scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVALegea 60/2019 privind modificarea Codul Fiscal, in vigoare de pe 20 aprilie! TVA bonuri valoriceNoile Scheme de Ajutor de stat in 2013Ultimele articole
Pana pe 31 ianuarie 2025 trebuie depuse 3 declaratii fiscale importante la ANAFVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESSambata, 30 noiembrie 2024, termen limita pentru depunerea formularului 398Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Legea privind salariul minim european a fost promulgata! Ce impact va avea pentru Romania
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"