Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Panouri fotovoltaice. Ce cota de TVA se aplica in 2025

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mar. 2025
Panouri fotovoltaice. Ce cota de TVA se aplica in 2025
Tags: panouri fotovoltaice, cota tva panouri fotovoltaice

In acest articol vom vedea care sunt cotele de TVA pentru panourile fotovoltaice, baterii si servicii de instalare, precum si alte aspecte fiscale importante.

Avem cazul urmator, referitor la Programul Casa Verde 2024. Aportul beneficiarului, minim 3000 de lei, se factureaza catre Persoana Fizica cu cota de 9% sau 19%? Factura emisa pentru decontul AFM stim ca trebuie sa indeplineasca anumite criterii, insa in urma diferitelor informatii aparute in online nu ne este clar ce cota TVA se aplica. In suma decontata de AFM, cei 30.000 lei este inclus si TVA-ul?

Avand in vedere ca Ghidul AFM 2024 prevede in mod obligatoriu si montarea unui acumulator (baterie) toate produsele din kit (panouri, invertor, materiale auxiliare, cablu, suruburi, baterie, tarusi impamantare etc.) se factureaza cu 9%, aici se include si manopera (tot cu 9%)?

Finantare pentru panourile fotovoltaice

Specialistul ne spune ca finantarea se acorda in cuantum de maximum 30.000 lei pentru achizitionarea si montarea unui sistem de panouri fotovoltaice si a unei instalatii de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu conditia suportarii unei contributii proprii a beneficiarului de 3.000 lei.

Valoarea sumelor acordate cu titlu de finantare de AFM se evidentiaza de catre instalatorul validat pe factura fiscala, diferenta pana la valoarea totala a facturii suportandu-se de catre beneficiar din surse financiare proprii.

Aplicare cota TVA pentru panourile fotovoltaice

Conform art. 6 din Ghidul de finantare cheltuielile eligibile in cadrul programului includ si TVA aferenta cheltuielilor eligibile.

Astfel, in cazul in care furnizorul sau instalatorul este platitor de TVA, suma decontata de AFM va acoperi costul total (inclusiv TVA). In acest caz suma de 30.000 lei este valoarea totala a proiectului, care cuprinde atat costul fara TVA, cat si TVA-ul aplicat.
Conform art. 291 alin. (2) lit. n) din Codul fiscal, se aplica cota redusa TVA 9% pentru livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de caldura si alte sisteme de incalzire de inalta eficienta, cu emisii scazute, care se incadreaza in valorile de referinta pentru emisiile de particule stabilite in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.189 al Comisiei din 28 aprilie 2015 de punere in aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste cerintele de proiectare ecologica aplicabile cazanelor cu combustibil solid si in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.185 al Comisiei din 24 aprilie 2015 de punere in aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste cerintele in materie de proiectare ecologica aplicabile aparatelor pentru incalzire locala cu combustibil solid si carora li s-a atribuit o eticheta energetica a Uniunii Europene pentru a demonstra intrunirea criteriului mentionat la art. 7 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2017/1.369 al Parlamentului European si al Consiliului din 4 iulie 2017 de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetica si de abrogare a Directivei 2010/30/UE, destinate locuintelor, inclusiv a kiturilor de instalare, precum si a tuturor componentelor necesare achizitionate separate.

TVA aplicabil pentru baterii in sistemele fotovoltaice

Potrivit alin. (3 indice 6) sintagmele utilizate la alin. (2) lit. n) si o) au urmatorul inteles:
a) kit panouri fotovoltaice - panou fotovoltaic, invertor, modul comanda, optimizatoare, sisteme de fixare, cablaj si conectica, tablou electric, disjunctoare, cutie contor, contor electric, iar, in cazul sistemelor off-grid, bateriile;

Aceasta definitie duce la interpretarea conform careia cota de 9% se aplica pentru baterii doar in cazul sistemelor off-grid insa, in opinia mea sunt aplicabile prevederile pct. 23 din Titlul VII al normelor de aplicare a Codului fiscal. 

Potrivit acestuia:
(1) Pentru a determina regimul de impozitare aplicabil pentru operatiunile impozabile, conform prevederilor art. 280 alin. (4) din Codul fiscal, trebuie determinate:

a) natura operatiunii, respectiv daca este o livrare de bunuri sau o prestare de servicii;
b) in cazul in care furnizorul/prestatorul realizeaza mai multe livrari/prestari catre clientul sau, in cadrul aceluiasi contract sau aceleiasi tranzactii, trebuie sa se determine daca exista o operatiune principala si alte operatiuni accesorii sau daca fiecare operatiune poate fi considerata independenta. 

O livrare/prestare trebuie sa fie considerata ca accesorie unei livrari/prestari principale daca nu constituie pentru client un scop in sine, ci un mijloc de a beneficia in cele mai bune conditii de livrarea/prestarea principala realizata de furnizor/prestator. 

Operatiunile accesorii beneficiaza de tratamentul fiscal al operatiunii principale referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile, ca si livrarea/prestarea de care sunt legate. 

In acest sens s-a pronuntat si Curtea Europeana de Justitie in Cauza C-349/96 Card Protection Plan si in cauza C-463/16 Stadion Amsterdam CV;

c) In cazul in care furnizorul/prestatorul realizeaza mai multe livrari/prestari catre clientul sau, in cadrul aceluiasi contract sau aceleiasi tranzactii, si nu se poate stabili o operatiune principala si alte operatiuni accesorii, fiecare dintre ele constituind pentru client un scop in sine, dar care sunt atat de legate intre ele incat nu pot fi tratate ca tranzactii independente, se considera ca se efectueaza o operatiune complexa unica.
Din aceste prevederi rezulta ca produsele care sunt parte dintr-un sistem complet (in acest caz, panourile fotovoltaice si accesoriile acestora, cum ar fi bateriile) pot beneficia de aceeasi cota de TVA redusa intrucat, daca un accesoriu este indispensabil pentru functionarea unui sistem, atunci TVA-ul redus se aplica si pentru accesoriu, nu doar pentru produsul principal. Achizitia bateriilor in situatia expusa nu este un scop in sine pentru beneficiar ci un mijloc de a beneficia de sistemul fotovoltaic, montarea acesteia fiind obligatorie.
Avand in vedere ca bateriile sunt accesorii pentru panourile fotovoltaice si sunt necesare pentru a permite stocarea energiei produse de panouri, ele pot beneficia de aceeasi cota de TVA redusa de 9% aplicabila panourilor fotovoltaice.

Asadar, TVA-ul de 9% nu se aplica separat pentru baterii, ci in contextul intregului sistem fotovoltaic. Cota de 9% este valabila nu doar pentru produsele efective (Kit, baterie), ci si pentru serviciile asociate (montaj, instalare).

Amortizare panouri fotovoltaice

Pe ce clasa de imobilizari se inregistreaza un sistem fotovoltaic capacitate de 1.92 KW?

Specialistul ne spune ca potrivit prevederilor pct. 238 alin. (2) si (3) din reglementarile contabile aprobate prin Omfp nr. 1802/2014 amortizarea activelor corporale se efectueaza in functie de duratele de utilizare economica si de conditiile de utilizare ale acestora.

La alin. (3) se mentioneaza ca duratele de amortizare, stabilite potrivit politicilor contabile aprobate ale entitatii, pot fi diferite de duratele recunoscute din punct de vedere fiscal (conform Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare ale mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004).
Asa cum probabil ati remarcat, panourile fotovoltaice nu se regasesc distinct in aceasta clasificare si in acest caz se pot stabili duratele de utilizare prin asimilarea cu alte mijloace fixe cu caracteristici asemanatoare.

De aceea, ar fi util sa solicitati parerea unui cadru tehnic din societate sau chiar a furnizorului, care sa poata oferi informatii de specialitate privind duratele normale de utilizare in conditiile de functionare preconizate si incadrarea lor in intervalele prevazute in catalog. Si caracteristicile tehnice prevazute in contractele incheiate cu furnizorii va pot ajuta in stabilirea duratei de folosinta (si prin durata garantiilor pe care le acorda).
Ca o sugestie, panourile fotovoltaice ar putea fi clasificate separat de constructiile aferente. Sistemul fotovoltaic poate fi monofazat sau trifazat, destinat caselor sau spatiilor comerciale, pot constitui parcuri fotovoltaice etc.
Panourile, care sunt considerate echipamente pot fi clasificate in grupa 2.1.16.6 pentru care durata de amortizare se stabileste intre 12 si 18 ani, iar constructiile pot fi incadrate in grupa 1.7.3. cu o perioada cuprinsa intre 16-24 de ani.

Aceasta impartire are in vedere faptul ca panourile pot fi inlocuite de cate ori este necesar fara sa fie afectata constructia. Majoritatea furnizorilor considera ca panourilor fotovoltaice au o durata de performanta de 25 de ani si sunt garantate sa functioneze in diverse conditii de vreme
Daca durata de utilizare estimata din punct de vedere contabil este mai mica decat cea stabilita potrivit grupei de incadrare in Catalog, se poate hotari ca aceasta sa fie la nivelul duratei de amortizare fiscala.
Din punct de vedere al deductibilitatii cheltuielilor cu amortizarea, mentionam ca acestea sunt recunoscute (atunci cand se determina rezultatul fiscal) numai la nivelul stabilit prin HG nr. 2139/2004.

Recuperarea valorii de achizitionare a imobilizarilor respective se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a acesteia, atat contabil, cat si fiscal, in conformitate cu prevederile pct. 238 alin. 2 din reglementarile contabile aprobate prin Omfp nr. 1802/2014 si cele ale art. 28 alin. 12 lit. a) din Codul fiscal.


Raspunsuri oferit in luna MARTIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016