Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modificari importante privind TVA ce intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2024

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 07 Dec. 2023
Modificari importante privind TVA ce intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2024
Tags: cote tva, modificari cote tva

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea aduce la cunostinta contribuabililor principalele modificari in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata, modificari ce vor intra in vigoare cu data de 01.01.2024.

Noi cote TVA din ianuarie 2024

1. Livrarea alimentelor cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10g/100g produs se va taxa cu 19% TVA, altele decat cozonacul si biscuitii, care se vor taxa cu 9% TVA.

2. Creste cota de TVA de la 5% la 9% pentru urmatoarele operatiuni:

-Livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite (destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari; destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap; locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste  suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata).

Orice persoana fizica poate achizitiona, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusa de 9%. 

-Livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de caldura si alte sisteme de incalzire de inalta eficienta, cu emisii scazute, care se incadreaza in valorile de referinta pentru emisiile de particule stabilite in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.189 destinate locuintelor, inclusiv a kiturilor de instalare, precum si a tuturor componentelor necesare achizitionate separat. 

-Livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de caldura si alte sisteme de incalzire de inalta eficienta, cu emisii scazute, care se incadreaza in valorile de referinta pentru emisiile de particule stabilite in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.189, inclusiv a kiturilor de instalare, precum si a tuturor componentelor necesare achizitionate separat, destinate cladirilor administratiei publice centrale sau locale, cladirilor entitatilor aflate in coordonarea/subordonarea acestora, cu exceptia societatilor. 

-Livrarea si instalarea de componente pentru repararea si/sau extinderea sistemelor mentionate anterior. 

-Livrarea sistemelor mentionate anterior ca parte componenta a livrarilor de constructii, precum si livrarea si instalarea acestor sisteme, ca extraoptiuni la livrarea unei constructii, pentru destinatarii respectivi.

Pentru a beneficia de cota redusa de TVA de 9%, cumparatorii, atat persoane fizice cat si persoane juridice au obligatia de a da o declaratie pe propria raspundere. 

-Serviciile constand in permiterea accesului la balciuri, parcuri de distractii si parcuri recreative ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9321 si 9329, potrivit clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, actualizata prin Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337/2007, targuri, expozitii, 

cinematografe si evenimente culturale, altele decat cele scutite de taxa potrivit dispozitiilor art. 292 alin. (1) lit. m). 

-Serviciile constand in permiterea accesului la evenimente sportive. 

3. Creste cota de TVA de la 5% la 19% pentru urmatoarele operatiuni: 

-Dreptul de utilizare a facilitatilor sportive ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311 si 9313, potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, actualizata prin Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337/2007, in scopul practicarii sportului si educatiei fizice, altele decat cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. I); 

-Transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tractiune cu aburi pe linii inguste in scop turistic sau de agrement; 

-Transportul de persoane utilizand instalatiile de transport pe cablu - telecabina, telegondola, telescaun, teleschi - in scop turistic sau de agrement; 

-Transportul de persoane cu vehicule cu tractiune animala, folosite in scop turistic sau de agrement; 

-Tansportul de persoane cu ambarcatiuni folosite in scop turistic sau de agrement; 

-Livrarea alimentelor de inalta valoare calitativa, respectiv produse montane, eco, traditionale, autorizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. 

4. Incepand cu data de 01.01.2024, scutirea TVA se va aplica doar pentru serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unitati spitalicesti prestate catre entitati nonprofit inscrise in Registrul public organizat de ANAF in baza prevederilor art. 25 alin.(41), daca acestea sunt destinate unitatilor spitalicesti detinute si exploatate de entitatea nonprofit sau celor din reteaua publica de stat, dupa caz (au fost excluse serviciile prestate catre unitatile spitalicesti din reteaua publica de stat). 

5. Totodata, incepand cu data de 01.01.2024, scutirea TVA se va aplica doar pentru livrarile de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii si echipamente de protectie, materiale si consumabile de uz sanitar, destinate in mod normal utilizarii in domeniul ingrijirilor de sanatate sau pentru utilizarea de catre persoanele cu handicap, bunuri esentiale pentru compensarea si depasirea handicapurilor, precum si adaptarea, repararea, inchirierea si leasingul unor astfel de bunuri, efectuate catre entitati nonprofit inscrise in Registrul public organizat de A.N.A.F. (au fost excluse livrarile efectuate catre unitati spitalicesti din reteaua publica de stat). 

Baza legala:
Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, care modifica Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 977/27.10.2023 



Sursa: ANAF

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Modificari importante privind TVA ce intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2024":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016