Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modificari asupra cotelor de TVA, aplicate incepand cu 1 ianuarie 2024

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 21 Sep. 2023
Tags: cote tva, modificare cote tva

Prin noul Proiect de Lege privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, publicat de Ministerul Finantelor, vor fi modificate cotele de TVA incepand cu 1 ianuarie 2024.

Modificari asupra cotelor de TVA, aplicate incepand cu 1 ianuarie 2024:

1. Se propune revizuirea semnificatiei expresiei locuinte care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare, in sensul introducerii si a unor conditii cu privire la gradul de finisare a locuintelor si la dotarile necesare. Aceasta masura vizeaza atingerea urmatoarelor obiective: 

- stabilirea unui grad de finisare/dotare a locuintelor prin care sa se asigure ca se va aplica TVA in cota redusa numai pentru acele locuinte care chiar pot fi locuite de beneficiari fara a necesita investitii suplimentare semnificative; 

- evitarea aplicarii neunitare a cotei reduse de TVA si a incertitudinii furnizorilor cu privire la cota de TVA corecta, prin detalierea expresa la nivelul legii a finisajelor/dotarilor necesare in vederea aplicarii cotei reduse de TVA. 

2. mentinerea cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii, cinematografe si evenimente culturale, altele decat cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, livrarea de lemn de foc si energie termica si trecerea de la cota de 5% la cota de 9% pentru livrarea de locuinte sociale, livrarea alimentelor de inalta valoare calitativa, livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de caldura si alte sisteme de incalzire de inalta eficient?a), iar pentru celelalte operatiuni sa se aplice cota standard de TVA. Pentru trecerea de la aplicarea cotei de 5% la 9% pentru livrarea de locuinte, este necesara si introducerea unor dispozitii tranzitorii. 

De asemenea, se propune trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fara alcool si de alimente cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10g/100g produs. Aceste masuri deriva din recomandarile din raportul Bancii Mondiale cu privire la eliminarea cotelor reduse de TVA distributive (eliminare amanata sau etapizata) si nedistributive (eliminare imediata). 

Totodata, se propun si modificari ale textului referitor la cota redusa aplicabila livrarii si instalarii de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de caldura si alte sisteme de incalzire de inalta eficient?a, precum si modificari ale declaratiilor pe propria raspundere prevazute de lege pentru aplicarea cotei reduse pentru aceste operatiuni, in prezent nefiind corelate. 

3. La art. 294 alin. (5) se propune eliminarea scutirii de TVA cu drept de deducere aplicabile operatiunilor efectuate catre unitati spitalicesti de stat. 


Sursa: MFP

 

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Modificari asupra cotelor de TVA, aplicate incepand cu 1 ianuarie 2024":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016