Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum colectam TVA pentru SRL cu obiect de activitate comert cu amanuntul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Mai. 2014 Exclusiv
Tags: colectare tva, jurnal de vanzari, livrari, cod fiscal, marfa, comert cu amanuntul, deducere tva

Colectarea TVA are ca punct de pornire o societate comerciala care are ca domeniu de activitate comertul cu amanuntul si este platitoare de TVA la incasare. Firma utilizeaza pentru incasarea marfii vandute catre persoane fizice si POS-ul. Vom vedea cum se interpreteaza aceasta incasare si cum se deduce TVA-ul.


Din punct de vedere al TVA, avand in vedere ca societatea este inregistrata ca platitor TVA la incasare, se va considera momentul faptului generator data la care se livreaza marfa catre cumparatori, dar exigibilitatea TVA va interveni la data incasarii contravalorii totale sau partiale a livrarii de bunuri, conform art.134^2 alin.(3).

Avand in vedere prevederile  art.16^2 alin.(13) din Normele de aplicare ale Codului fiscal, data incasarii in situatia in care plata se efectueaza de catre cumparator , prin carduri de debit sau de credit, este data inscrisa in extrasul de cont sau in alt document asimilat acestuia.

Veti opera vanzarea marfii, inregistrand  TVA afferent in contul 4428 analitic "livrari". La data incasarii cv marfii, conform extras, veti opera colectarea TVA aferent marfii : 4427=4428.vanzari.

Recomand ca contul 4428 se se evidentieze in contabilitate analitic,  pentru vanzari marfa si pentru achizitii marfa. In acest fel veti avea o imagine fidela si transparent a TVA neexigibil afferent pe deo parte vanzarilorm iar pe de o parte cumpararilor de marfa, putant oricand sa va verificati cu Jurnalul de vanzari/cumparari, precum si cu valorile inscrise in Decontul D300 cu privire la TVA.

Spre exemplificare:

    La 25.03.2014 se vinde marfa in valoare de 124 lei , avand in vedere ca se incaseaza prin POS, se va inregistra livrarea, dar TVA afferent nu se va considera colectat, fiind neexigibil la aceasta data :

4111 = %(707+4428.vanzari)  =  124 lei (100+24)

Valoarea de 24 lei, TVA neexigibil nu se va considera TVA colectat. La 31.03.2014, soldul 4428.vanzari va prezenta sold pe credit de 24 lei.

Nu se va proceda la completarea Decontului D 300 a perioadei cu  valorile aferente acestei livrari  la rubricile destinate "Livrari de bunuri/prestari de servicii in interiorul tarii" rd.9-17.

 In schimb, aceste valori (100+24) vor fi evidentiate la capitolul " Informatii privind TVA neexigibila sau nedeductibila" - pct.A "Livrari de bunuri/prestari servicii a caror TVA aferenta a ramas neexigibila, existent in sold la sfarsitul perioadei de raportare, ca urmare a aplicarii sistemului TVA la incasare".

 Jurnalul de Vanzari va fi completat cu aceste valori la rubricile TVA neexigibila.

    La 03.04.2014, conform extras bancar, se opereaza incasarea si concomitent se va colecta TVA, prin debitarea contului 4428.vanzari :

5121 = 4111 = 124
4428.vanzari = 4427 = 24

Astfel, in luna aprilie 2014, se va proceda la contabilizarea exigibilitatii TVA valoare 24 lei, urmand pasii cunoscuti pentru regularizarea TVA si calcul TVA de plata/rambursat la sfarsitul perioadei, precum si completarea Decontului D300.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum colectam TVA pentru SRL cu obiect de activitate comert cu amanuntul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016