Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce forme de inregistrare exista pentru un reprezentan fiscal strain in Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Iun. 2012 Exclusiv
Tags: obligatii declarative, inregistrare reprezentant fiscal, tva, nerezidenti

O persoana juridica nerezidenta stabilita intr-un stat comunitar nu este obligata sa isi desemneze un reprezentant fiscal, dar poate opta oricand pentru numirea unui astfel de reprezentant pentru toate operatiunile economice desfasurate pe teritoriul Romaniei.

Prin legislatia fiscala din Romania nu este permisa desemnarea mai multor reprezentanti fiscali pe teritoriul Romaniei pentru o singura persoana juridica nerezidenta.
 
Un reprezentant fiscal desemnat pe teritoriul Romaniei are responsabilitati doar din punct de vedere al TVA si doar pentru perioada de valabilitate a mandatului sau. In acest sens, operatiunile efectuate de reprezentantul fiscal in numele persoanei impozabile nestabilite in Romania nu se evidentiaza in contabilitatea proprie a persoanei desemnate ca reprezentant fiscal.
 
Procedura de desemnarea a reprezentantului fiscal este reglementata la punctul 66^1 din Normele metodologice date in aplicare pentru art.153 din Codul fiscal . Asadar, numirea unui reprezentant fiscal se face pe baza de cerere depusa de persoana impozabila nestabilita in Romania la organul fiscal competent la care reprezentantul propus este inregistrat ca platitor de impozite si taxe.
 
Cererea trebuie insotita de:
1) declaratia de incepere a activitatii. Declaratia trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii : data, volumul si natura activitatii care urmeaza a fi desfasurata in Romania. Ulterior inceperii activitatii, volumul si natura activitatii pot fi modificate potrivit prevederilor contractuale, aceste modificari urmand a fi comunicate si organului fiscal competent la care reprezentantul fiscal este inregistrat ca platitor de impozite si taxe, conform art. 153 din Codul fiscal ;
2) copie de pe actul de constituire in strainatate a persoanei juridice nerezidente;
3) acceptul scris al persoanei propuse ca reprezentant fiscal. Prin acest accept, viitorul reprezentant fiscal isi asuma obligatia indeplinirii obligatiile ce ii revin, precizand totodata natura si valoarea estimata a operatiunilor pe care estimeaza a le reprezenta.
 
Daca cererea este acceptata, organul fiscal teritorial transmite reprezentantului fiscal decizia de aprobare a numirii prin care aloca acestuia si codul de inregistrare in scopuri de TVA. Reprezentantul fiscal dobandeste astfel calitatea de mandatar al persoanei juridice nerezidente.
Persoana juridica nerezidenta este obligata sa comunice clientilor si furnizorilor sai adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA. obtinut de la autoritatile fiscale din Romania pentru reprezentantul sau fiscal.
 
In concluzie, codul de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit pentru calitatea de reprezentant fiscal difera de codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit pentru activitatea proprie a acestuia.
Reprezentantul fiscal are urmatoarele obligatii:
- sa emita facturi in numele persoanei juridice nerezidente care l-a desemnat si sa le transmita beneficiarilor. Reprezentantul fiscal emite factura pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate de persoana impozabila nestabilita in Romania, aplicand regimul de taxare corect.
-sa organizeze evidenta fiscala a operatiunilor economice desfasurate de persoana juridica nerezidenta: jurnal de vanzari, jurnal de cumparari, registrul bunurilor mobile corporale primite in scopul expertizarii sau efectuarii de lucrari asupra acestora, registrul nontransferurilor, etc. );
- sa completeze si sa depuna lunar decontul de TVA intocmit in baza evidentei fiscale pentru operatiunile desfasurate in Romania de persoana impozabila nestabilita in Romania pe care o reprezinta.
 
Prin decontul de TVA intocmit si depus in calitate de reprezentant fiscal, nu trebuie raportate si operatiunile economice desfasurate in calitate de persoana juridica rezidenta, adica pentru activitatea proprie a persoanei desemnate ca reprezentant fiscal.
 
Reprezentantul fiscal desemnat de organele fiscale pe teritoriul Romaniei nu poate prelua drepturile si obligatiile firmei pe care o reprezinta si pe teritoriul altor state din interiorul comunitatii. Pentru operatiunile desfasurate pe teritoriul altor state, terte sau comunitare, persoana juridica nerezidenta trebuie sa isi desemneze un alt reprezentant fiscal pe teritoriul acelor state.
 
Daca mandatul reprezentantului fiscal inceteaza inainte de sfarsitul perioadei in care persoana juridica nerezidenta are obligatia platii TVA in Romania, aceasta are trei posibilitati:
1. sa prelungeasca mandatul reprezentantului fiscal numit initial;
2. sa mandateze alt reprezentant fiscal pe perioada ramasa;
3. daca este persoana juridica nerezidenta stabilita intr-un stat membru: sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, dar inainte de efectuarea operatiunilor respective;
 
Reprezentantul fiscal poate sa renunte la angajamentul asumat printr-o cerere adresata organului fiscal competent. Prin aceasta cerere trebuie:
- sa precizeze ultimul decont de TVA pe care urmeaza sa il depuna in aceasta calitate;
- sa precizeze daca renuntarea la mandat se datoreaza incetarii activitatii in Romania a persoanei impozabile nestabilite in Romania, sau se datoreaza inregistrarii directe in Romania, fara reprezentant fiscal, a persoanei impozabile stabilite in Comunitate pe care o reprezinta.
- sa propuna o data la care va lua sfarsit mandatul sau.
 
Daca ulterior desemnarii unui reprezentant fiscal persoana impozabila nestabilita in Romania va avea unul sau mai multe sedii fixe pe teritoriul Romaniei in conformitate cu prevederile art. 125^1 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal , codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal este preluat de persoana impozabila care devine inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal , ca persoana stabilita in Romania. Suma negativa de taxa sau taxa de plata din ultimul decont de taxa depus de reprezentantul fiscal este preluata de persoana impozabila care a devenit stabilita in Romania.
 
Din punctul de vedere al taxei,
operatiunile realizate prin reprezentant fiscal sunt operatiuni apartinand persoanei impozabile care initial nu a fost stabilita in Romania, iar ulterior a devenit stabilita in Romania prin sediu fix.
 
Asadar, reprezentantul fiscal are responsabilitati numai in ceea ce priveste TVA.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce forme de inregistrare exista pentru un reprezentan fiscal strain in Romania":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016