keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Obligatii declarative si de plata in cazul suspendarii activitatii PFA-urilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Dec. 2021 Exclusiv
Obligatii declarative si de plata in cazul suspendarii activitatii PFA-urilor
Tags: pfa, obligatii declarative, suspendare activitate

PFA infiintat in luna 03.2020, suspendat in luna 11.2020. Veniturile realizate sunt mai mari decat valoarea a 12 salarii minime. Sunt 9 luni de activitate, cu un venit net total de 40.000 lei. In declaratia initiala privind venitul estimat s-a declarat 0, apoi s-a facut o rectificativa si s-a declarat ca obtine venituri peste plafon si s-a calculat CAS si CASS pentru 9 luni.

Avand in vedere faptul ca din ianuarie 2021 s-a schimbat codul fiscal, PFA-ul trebuie sa calculeze si sa plateasca CASS si CAS pentru anul 2020 la nivelul a 12 salarii minime?

Raspunsul consultantului fiscal Dani Cucu: 

Din informatiile furnizate, consideram ca PFA a procedat corect in ceea ce priveste depunerea unei Declaratia unica (2020/2021) rectificative pentru CAS si CASS estimate ulterior suspendarii activitatii.
 
Astfel, in ceea ce priveste CAS, potrivit art. 151 alin. (12) din Codul fiscal in vigoare pentru anul 2020, persoana fizica care datoreaza CAS si care in cursul anului fiscal 2020 a intrat in suspendare temporara a activitatii trebuia sa depuna la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul, Declaratia unica 2019/2020– Capitolul II referitor la estimarea CAS si sa isi recalculeze CAS datorata si declarata pentru anul 2020. In temeiul art. 151 alin. (13) din Codul fiscal, PFA urma asadar sa isi recalculeze contributia dupa cum urmeaza:
a) modificarea plafonului anual corespunzator numarului de luni de activitate;
b) incadrarea venitului net realizat pe perioada de activitate in plafonul anual recalculat potrivit lit. a);
c) rectificarea venitului ales care nu poate fi mai mic decat plafonul prevazut la lit. a);
d) determinarea contributiei datorate recalculate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului ales prevazut la lit. c).
 
Asadar, PFA in mod corect si-a modificat plafonului anual in concordanta cu numarul de luni de activitate, a comparat venitului net realizat in perioada de activitate de 9 luni cu plafonul recalculat, si a rectificat venitul ales dar nu mai putin de acest nivel recalculat, stabilind si CAS datorata recalculat prin depunerea unei Declaratii unice rectificative 2019/2020 a Capitolului II aferent estimarii de CAS.
 
In mod asemanator, in ceea ce priveste CASS, prevederile art. 174 alin. (12) si (13) din Codul fiscal in vigoare pentru anul 2020 reglementau recalcularea plafonului in functie de perioada de activitate pe acelasi principiu detaliat mai sus.
 
Precizam ca procedura de recalculare a CAS si CASS in functie de lunile de activitate prevazuta de art. 151 alin. (12) si art. 174 alin. (12) – (14) din Codul fiscal a fost intr-adevar modificata prin Legea 296/2020 incepand cu 1 ianuarie 2021, conform art. VII alin. (1) lit. a) din Legea 296/2021.
 
Astfel, in ceea ce priveste CAS, „persoanele fizice care realizeaza venituri prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), pentru care datoreaza contributia si care in cursul anului fiscal se incadreaza in categoria persoanelor exceptate de la plata contributiei potrivit art. 150, depun la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice prevazuta la art. 122, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, isi recalculeaza contributia datorata si declarata pentru anul in curs potrivit prevederilor alin. (13) si datoreaza, dupa caz, contributia corespunzator plafonului recalculat”.
Se poate constata ca incepand cu anul 2021, persoanele care intra in suspendare temporara a activitatii au fost eliminate de la posibilitatea aplicarii procedurii de recalculare a CAS in functie de lunile de activitate datorand CAS la venitul ale care nu poate fi mai mic decat plafonul anual de 12 salarii minime brute pe tara.
 
Si in ceea ce priveste CASS, s-au produs modificari incepand cu 1 ianuarie 2021, in cazul acestei obligatii fiscale fiind eliminata in totalitate posibilitatea recalcularii CASS in functie de lunile de activitate, atat pentru persoanele fizice care in cursul anului fiscal intra in suspendare temporara a activitatii potrivit legislatiei in materie, cat si pentru cele care isi inceteaza activitatea, art. 174 alin. (12) – (14) din Codul fiscal fiind abrogate incepand cu 1 ianuarie 2021. Pe cale de consecinta, in situatia in care venitul net anual realizat din activitati independente este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, se datoreaza CASS la plafonul anual de 12 salarii minime brute pe tara.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016