Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Somaj tehnic 2020: Perioada decontata de la bugetul asigurarilor de somaj

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Apr. 2020 Exclusiv
Tags: somaj tehnic, somaj tehnic 2020, stare de urgenta, suspendare activitate

Detaliile privind somajul tehnic sunt inca neclare, in contextul in care Ordonantele emise de Guvern in acest sens continua sa se modifice. Astfel, unul dintre specialistii nostri vine in sprijinul cititorilor pentru a lamuri cateva aspecte privind data de la care se poate solicita somajul tehnic in cazul firmelor care si-au incetat activitatea.

 
Vom lua de referinta o firma de comert cu amanuntul care are incetata activitatea din 16.03.2020 - de cand este data starea de urgenta - si raportat in revisal. Cu ce data poate sa isi faca cererea pentru somaj tehnic: din data de 16.03.2020 de cand este ordonanta de urgenta, sau din 22.03.2020 de cand intra in vigoare ordonanta 30? Exista doua categorii, in functie de codul CAEN, unele firme din 16.03.2020, iar altele din 22.03.2020 sau toate firmele pot sa faca cererea pentru somaj tehnic din 16.03.2020 indiferent de domeniul de activitate? 
 
Specialistul nostru arata ca, potrivit prevederilor art. XI alin. (1) din OUG nr. 30/2020, “pe perioada starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.”
 
Astfel, pe perioada starii de urgenta, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca, angajatorul poate solicita plata contravalorii indemnizatiei de somaj tehnic.

Perioada starii de urgenta este 16.03.2020 – 14.04.2020.
 
Din situatia expusa se intelege ca suspendarea contractelor individuale de munca s-a facut cu data de 16.03.2020. In acest caz, in cererea catre Agentia pentru ocupare a fortei de munca se solicita plata contravalorii indemnizatiei aferente lunii martie pentru perioada 16.03.2020 – 31.03.2020.
 
Potrivit art. I pct. (1) si pct. (2) din OUG nr. 32/2020 care modifica prevederile art. XI alin. (2) si abroga alin. (3) din OUG nr. 30/2020,

“1. La articolul XI, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) De prevederile alin. (1) beneficiaza salariatii angajatorilor care reduc sau intrerup temporar activitatea total sau partial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta decretate, conform unei declaratii pe propria raspundere a angajatorului."

2. La articolul XI, alineatul (3) se abroga.”
 
Astfel, prevederile referitoare la capacitatea financiara pentru a plati salariatii si incasarile in martie cu 25% mai mici decat in ianuarie-februarie 2020, au fost abrogate. 
 
In urma prevederilor reglemetate prin OUG nr. 32/2020, beneficiaza de indemnizatie de somaj tehnic salariatii angajatorilor care reduc sau intrerup temporar activitatea total sau partial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului, pe perioada starii de urgenta decretate, conform unei declaratii pe propria raspundere a angajatorului. 
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Somaj tehnic 2020: Perioada decontata de la bugetul asigurarilor de somaj":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016