Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA la emitere sau TVA la incasare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Feb. 2009
Tags: tva, codul fiscal, rambursare tva

Zvonul, care a circulat oricum repede, s-a transformat intre timp in declaratie oficiala: reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au anuntat rescrierea Codului fiscal pana la sfarsitul lunii ...

Zvonul, care a circulat oricum repede, s-a transformat intre timp in declaratie oficiala: reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au anuntat rescrierea Codului fiscal pana la sfarsitul lunii martie a acestui an.

Printre propunerile care vor fi aproape sigur adoptate, cele care ne intereseaza in mod direct se refera la plata TVA la incasarea facturii pentru companiile mari, la neimpozitarea profitului reinvestit sau la suprataxarea profitului exceptional si a produselor de lux. Alte masuri supuse analizei sunt: rambursarea TVA pentru proiectele cu fonduri europene dupa fiecare cerere de rambursare, iar nu la finalul proiectului, precum si tratarea veniturilor angajatilor in somaj tehnic ca venituri nonsalariale.

Dupa cum stiti foarte bine, de mai bine de zece ani, firmele sunt obligate sa plateasca TVA catre stat chiar din momentul emiterii facturii, indiferent daca aceasta este achitata cu intarziere sau daca nu mai este platita niciodata.

Pentru a schimba aceasta stare de fapt, mediul de afaceri face presiuni tot mai sustinute in ultima vreme pentru ca obligatia de plata a TVA sa fie stabilita in momentul incasarii facturii, iar nu in cel al emiterii acesteia.

In acest fel, s-ar elimina practic creditarea statului de catre companiile private.
Adeptii acestei reglementari considera ca, in mod normal, un impozit se datoreaza bugetului statului doar atunci cand este realizat venitul supus impozitarii. Ei sunt de parere ca masura de plata a TVA la emiterea facturii, luata cu ani in urma, cand aveam de-a face cu multe blocaje, cu multe neplati, nu isi mai afla justificarea in prezent.

Odata depasite insa aceste momente, se poate reveni, din nou, la normalitate. Fostii ministri ai finantelor Daniel Daianu si Ionut Popescu se situeaza insa pe o pozitie adversa, considerand ca renuntarea la creditarea statului de catre firme nu este, cel putin pentru moment, fezabila.

Acestia sustin ca astfel s-ar pierde excesiv de multi bani la buget tocmai acum, pe fond de criza, si ca, in plus, s-ar face si loc pentru evaziune.


Masura ar putea fi adoptata doar daca am avea o disciplina contractuala corespunzatoare. Altminteri, daca vor creste arieratele in sistem, statul va fi platit cu intarziere.

Va vom tine la curent, in editiile viitoare ale Revistei Romane de TVA, cu ultimele vesti din primul transeu al frontului fiscal – transeul TVA.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA la emitere sau TVA la incasare?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016