keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Procedura legala de restituire TVA platit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Dec. 2010

Autor: Georgeta Serban MateiIntrebare:Persoana fizica, neinregistrata ca platitoare de TVA, desfasoara activitati economice de o maniera independenta, achizitionand din Olanda, de la un furnizor care ...


Autor: Georgeta Serban Matei

Intrebare:
Persoana fizica, neinregistrata ca platitoare de TVA, desfasoara activitati economice de o maniera independenta, achizitionand din Olanda, de la un furnizor care este inscris in ROI, niste utilaje pentru care a platit TVA. Care este procedura pentru restituirea (sigura) TVA platit?

Raspuns:
Nu ati precizat daca utilajele au fost achizitionate direct de pe teritoriul Olandei sau daca au fost achizitionate pe teritoriul Romaniei. Daca bunurile au fost achizitionate direct de pe teritoriul Olandei, persoana fizica autorizata nu poate sa beneficieze de restituirea sumei TVA achitata furnizorului stabilit pe teritoriul Olandei, chiar daca respectivul furnizor este inregistrat in scopuri de TVA pe teritoriul Olandei si este inscris in Registrul operatorilor intracomunitari organizat de catre autoritatea fiscala din Olanda.

Rambursarea TVA de catre o autoritate fiscala de pe teritoriul statului membru al furnizorului  se efectueaza in baza prevederilor cuprinse in Directiva CEE nr. 9 din  12 februarie 2008 de stabilire a normelor detaliate privind rambursarea taxei pe valoare adaugata, prevazuta in Directiva 2006/112/CE, catre persoane impozabile stabilite in alt stat membru decat statul membru de rambursare. Printre alte reglementari, prin aceasta directiva se prevede faptul ca pentru a fi eligibila pentru rambursare in statul membru de rambursare, o persoana impozabila nestabilita in statul membru de rambursare trebuie sa efectueze operatiuni care dau dreptul de deducere in statul membru in care este stabilita. Pentru a realiza astfel de operatiuni, P.F.A. trebuie sa fie inregistrata in scopuri de TVA.

In Romania sunt aplicabile prevederile O.M.F.P. nr.   3 din  4 ianuarie 2010 pentru aprobarea Procedurii de primire a cererilor de rambursare a TVA achitate de catre persoanele impozabile stabilite in Romania pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene. Solicitarea se efectueaza in baza cererii cod  318, formular cod MFP 14.13.03.02/18 denumit  “Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art. 147^2 alin. (2) din Codul fiscal". Formularul  de cererea de rambursare se depune, in format electronic, la organul fiscal competent din Romania, pana la data de 30 septembrie a anului calendaristic care urmeaza perioadei de rambursare, in conditiile prevazute la pct. 49^1 alin. (15) - (18) din normele metodologice. Deci, aceasta precizare este inca un argument in plus pentru afirmatia conform careia de rambursare TVA beneficiaza doar persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

Daca persoana impozabila este inregistrata in scopuri de TVA depune aceasta cerere  la  organul fiscal competent din Romania, prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Cererea de rambursare se depune, in format electronic, la organul fiscal competent din Romania, pana la data de 30 septembrie a anului calendaristic care urmeaza perioadei de rambursare, in conditiile prevazute la pct. 49^1 alin. (15) - (18) din normele metodologice.  Organul fiscal competent din Romania nu inainteaza cererea statului membru de rambursare daca  pe parcursul perioadei de rambursare, firma din Romania care solicita rambursarea se afla intr-una dintre  urmatoarele situatii:
- nu este persoana impozabila in sensul TVA;
- realizeaza doar  livrari de bunuri sau prestari de servicii care sunt scutite de TVA fara drept de deducere reglementate prin  art. 141  ,,Scutiri in interior tarii,, ;
- se afla in regimul special de scutire, adica nu a realizat o cifra egala sau  mai mare de 35.000 euro astfel incat sa fie obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA.  

In functie de constatarile efectuate, organul fiscal  comunica firmei care a solicitat rambursarea daca a transmis sau nu a transmis cererea catre autoritatea fiscala din statul membru al furnizorului.   
         
Daca bunurile  au fost achizitionate pe teritoriul Romaniei de la un furnizor din Olanda, operatiunea reprezinta pentru P.F.A. o  achizitie intracomunitara de bunuri pentru care  persoana fizica autorizata care desfasoara operatiuni economice era  obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare de bunuri.  In cazul achizitiei intracomunitare de bunuri, obligatia rezulta din prevederile articolului  153^1 alineatul 1 litera a). Prin acest articol, obligatia intervine doar in situatia in care valoarea achizitiei intracomunitare depaseste plafonul de 10.000 euro in anul in care intervine achizitia.  

Achizitiile intracomunitare de bunuri nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania si cumparatorul nu este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA daca sunt indeplinite, cumulativ,   urmatoarele conditii:
• sunt efectuate de:
- o persoana impozabila care realizeaza doar livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila;
- o persoana juridica neimpozabila;
- orice alta persoana neimpozabila.
• valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro.  

O astfel de inregistrare in scopuri de TVA  nu il transforma in platitor de TVA in regim normal deoarece se afla in regimul special de scutire in conditiile in care cifra de afaceri realizata in cadrul unui an calendaristic este sub 35.000 euro.  Concomitent cu inregistrarea in scopuri de TVA, P.F.A.-ul din Romania era obligata sa se inscrie si in Registrul operatorilor intracomunitari. In baza codului obtinut, pentru A.I.C. efectuata,  P.F.A.  este  obligata sa achite TVA datorata bugetului de stat din Romania si sa raporteze operatiunea prin decontul special de TVA cod 301 reglementat prin O.M.F.P. nr. 75  din 21 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (301) "Decont special de taxa pe valoarea adaugata". O suma achitata prin decontul de TVA nu se restituie platitorului.

In concluzie, P.F.A. nu poate beneficia de restituirea TVA indiferent de faptul ca a  achizitionat bunurile direct de pe teritoriul unui stat membru sau pe teritoriul Romaniei. Singura solutie este recuperarea treptata a contravalorii sumei TVA achitate prin amortizare.

Deoarece P.F.A. nu are posibilitatea sa beneficieze  de rambursarea  TVA achitata pe teritoriul unui stat membru, suma respectiva reintregeste costul de achizitie al utilajului si se recupereaza prin amortizarea lunara care se calculeaza din luna imediat urmatoare punerii in functiune. Suma TVA achitata care nu poate fi recuperata de la autoritatea fiscala dintr-un stat membru,  este considerata cheltuiala deductibila la determinarea profitului impozabil in baza prevederilor articolului 21 din Codul fiscal si a punctului 23 litera g) din normele de aplicare ale articolului 21: "g) cheltuielile cu taxa pe valoarea adaugata platita intr-un stat membru aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile."

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016