keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Declaratia 112: Completarea formularului in cazul salariatilor care au CIM suspendat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Aug. 2022
Declaratia 112: Completarea formularului in cazul salariatilor care au CIM suspendat
Tags: d112, completarea declaratiei 112, cim suspendat

Cum se completeaza declaratia 112 pentru salariatii carora angajatorul le-a suspendat contractul in baza art. 52 alin(1) lit. c) (somaj platit de angajator care nu se recupereaza de la bugetul statului), iar suspendarea a fost pentru toata luna sau partial in luna?

Cum se creeaza stagiu de zile CAS aferent CAS platit, in conditiile in care aceasta perioada de suspendare este cuprinsa in stagiu zilelor CAS in legislatie? 

Pentru a intelege situatia pe care o prezentam: societatea intrerupe temporar activitatea din motive economice (nu se recupereaza de la bugetul statului) si conform Codului Muncii contractele de munca sunt suspendate, deci in structura xml.ului D 112 avem campul A7 (ore suspendate) completat cu orele de somaj tehnic suspendat in Revisal. 

Automat avand ore suspendate in campul A7, campul A8 (total zile lucrate) nu creeaza stagiul de zile integral, pentru care s-au platit taxele. 

In acest caz am declarat selectand tipul de asigurat ? (1 ) 1-Salariat (exclusiv 1.1 si 1.2)?

In Nomeclatorul 5 al structurii D 112, se regaseste timpul de salariat 19 : 19 (3.13) PF care au rap. de munca suspendat (NU e in incapacitate temporaraa de munca si plata indemnizatiei se suporta de angajator), care se poate folosi in cazul in care salariatul are toata luna suspendata, unde am si verificat cazul unui salariat, solicitand prin intermediul lui, FISA STAGIU CAS, zilele de stagiu regasindu-se. 

Cum procedam in cazul combinat, perioada lucrata si perioada suspendata pentru somaj tehnic (cazul prezentat la inceput, adica cazul in care stagiu de zile nu cuprinde si partea de zile suspendate de la somaj tehnic)? 

Din practica, tot intreband, am discutat cu angajatori care si-au dat seama ca nu se creeaza stagiu si au renuntat la suspendarea acestui tip de zi (desi Codul muncii prezinta clar situatia) sau angajatori mai mici care modificat manual campul A_8 (completand si cu zilele suspendate pentru acest somaj tehnic platit firma), D 112 functionand la verificarea prin DUK integrator, fara a avea mesaje de eroare. 

Cum ar trebui procedat in acest caz? Ar trebui sa modificam artificial campul A8 prin adaugarea perioadei suspendate? Nu ar trebui sa suspendam? Exista alta posibilitate de a raporta? Multumim!
 
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 250 angajati
• Platitoare TVA: Da
• Cod CAEN: 2932
 
Raspunsul consultantului fiscal Dani Cucu: 

Potrivit art. 53 alin. (1) din Codul muncii, pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) din Codul muncii in care salariatilor li se reduce programul de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana cu reducerea corespunzatoare a salariului in cazul reducerii temporare a activitatii pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare.
 
In ceea ce priveste Sectiunile din Anexa 1.2 – asigurat, OMFP 203/2021 precizeaza ca:
- Sectiunea A se completeaza cu datele pentru asiguratii care realizeaza in luna de raportare numai venituri din salarii si/sau asimilate salariilor si care au avut un singur raport de munca cu angajatorul respectiv, nu au lucrat in conditii deosebite/speciale si nu au beneficiat de indemnizatii de concedii medicale sau de scutiri potrivit prevederilor legale;
- Sectiunea B se completeaza numai daca salariatul nu se incadreaza la sectiunea A, spre exemplu, daca a avut mai multe contracte de munca la acelasi angajator, a avut concedii medicale, (…).
Fiecare caz in parte trebuie analizat din prisma diferitelor situatii in care salariatii se plaseaza in cursul lunii (salariatul nu lucreaza si este toata luna este in somaj tehnic sau doar o perioada, restul lucrand in locuri de munca incadrate in conditii normale). Spre exemplu, pentru zilele de suspendare a contractului individual de munca conform art. 53 alin. (1) din Codul muncii pentru care este platita indemnizatia de somaj tehnic suportata de angajator conform art. 53 alin. (1) din Codul muncii, salariatul nedesfasurand activitate toata luna, consideram ca acesta trebuie declarat in Sectiunea A. In schimb, daca intr-o luna este cumulata indemnizatia de somaj tehnic suportata de angajator conform art. 53 alin. (1) din Codul muncii ((19)  3.13.PF care au rap.de munca suspendat (NU e in incap.temp. de munca si plata indemniz.se suporta de angajator) cu salariul aferent unei perioade lucrate indiferent de conditiile de munca ((1 )  1.Salariat (exclusiv 1.1 si 1.2), aceasta situatie ar trebui sa faca obiectul declararii in Sectiunea B. 
 
In raport cu asimilarea perioadei de suspendare a contractului individual de munca conform art.  cu ore lucrate, precizam ca pe perioada in care salariatului in care salariatul primeste indemnizatie de somaj tehnic suportata de angajator conform art. 53 alin. (1) din Codul muncii, contractul individual de munca este suspendat, potrivit legii, respectiv in conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.

Astfel, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, „(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii: […]c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;”.

Din aceste considerente, apreciem ca salariatul al carui contract de munca este suspendat conform art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii si beneficiaza de indemnizatia de somaj tehnic conform art. 53 alin. (1) din Codul muncii, trebuie declarat cu numarul de ore suspendate inscrise la randul 6 corespunzator acestora din Anexa nr. 1.2 - Asigurat.

Astfel, in ceea ce priveste orele suspendate reflectate la randul 6. Ore suspendate in luna (A_7) in Sectiunea A (pentru cazul in care perioada de suspendare acopera intrega luna), respectiv randul 6. Ore suspendate/ reduse/ libere in luna (B1_7) in Sectiunea B (pentru cazul in care perioada de suspendare acopera o fractie de luna), acestea trebuie sa reflecte numarul de ore din programul de lucru in care
raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate, conform legii.

In ceea ce priveste randul 5. Ore lucrate efectiv in luna (A_6)/5. Ore lucrate efectiv in luna (B1_6), in dreptul acestuia se reflecta orele efectiv lucrate in luna. Potrivit OMFP 1580/2022 pe acest rand se cuprind si orele suspendate, insa doar cele pentru incapacitate temporara de munca pentru perioada suportata de angajator din fondul de salarii, potrivit legii, care se considera perioada lucrata/ore lucrate.

Astfel, conform instructiunilor de completare ale D112 cuprinse in anexa 6 la ordin, orele din programul de lucru in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate pentru incapacitate temporara de munca si plata indemnizatiei se suporta de angajator potrivit legii si sunt considerate ore efectiv lucrate. Instructiunile nu fac referire la alte situatii in care programul este suspendat si orele respective sunt considerate ore lucrate in vederea raportarii, astfel ca astfel de ore in care contractul individual de munca este suspendat nu trebuie reflectate in Declaratia 112 drept ore lucrate.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Formulare si Declaratii"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016