Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Doamna Ionescu este asociat unic la Soc Com Consult. Ea este angajata cu contract de munca 8 ore si este in concediu pentru ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si are contractul de munca suspendat.
Potrivit art. 51 din Codul fiscal:
(1) Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:
a) 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;

Cartea Verde a Contabilitatii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Cartea neagra a controlului fiscal
(2) *** A B R O G A T ***
(3) *** A B R O G A T ***
(4) In sensul prezentului titlu, prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:
La pct. 4 alin. (3) din Normele metodologice, se prevede ca:
(3) In aplicarea prevederilor art. 51 alin. (4) din Codul fiscal, pentru stabilirea numarului de salariati se iau in considerare si contractele individuale de munca/conventiile individuale de munca, incheiate potrivit legilor speciale, precum si contractele suspendate, potrivit legii.
Conform art. 49 alin. (3) din Codul muncii, pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale (de ex. concediul de maternitate, concediul de risc maternal, concediul de crestere al copilului, incapacitate temporara de munca etc. (art. 51, alin. (1) din Codul muncii).
Prin urmare, se va aplica cota de 1% pe venitruile microintreprinderii, cu un salariu, al carui contract de munca este suspendat (concediu de ingrijire copil).
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Formularele pentru somajul tehnic au fost modificate! Vezi modelul cererii si al declaratiei pe propria raspundereCum poate fi obtinut Somajul Tehnic de angajatii cu mai multe CIMDeclaratia 112: Completarea formularului in cazul salariatilor care au CIM SUSPENDATCIM SUSPENDAT pentru motive medicaleArticole similare
Cum a fost modificat impozitul micro prin OUG 115/2023 si ce trebuie sa stie firmeleFirme din domeniul HoReCa. Cand se poate face trecerea la plata impozitului pe profit?Societate Horeca. Poate opta pentru plata impozitului de 1% din 1 ianuarie 2024?Microintreprindere. Situatii in care firmele NU mai pot opta pentru impozitul micro in 2025Noi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme IMPOZIT MICRO si pe profit, sprijinirea IMM-urilorUltimele articole
Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Firme care NU se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euro. Pana cand trebuie modificat vectorul fiscalIn ce conditii poti trece de la impozit pe profit la IMPOZIT MICRO in 2025Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la IMPOZIT MICRO din 2025?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"