Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ajustare norma de venit PFA pentru perioada starii de urgenta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Mai. 2021 Exclusiv
Tags: norma de venit, ajustare norma de venit, stare de urgenta

Este vorba despre un PFA impus la norma de venit (cod caen 4520 Intretinerea si repararea autovehiculelor). Intrebarea este daca norma de venit aferenta anului 2020 in valoare de 30.000 lei / an (Timis) poate fi redusa proportional cu perioada celor doua luni aferenta starii de urgenta 16 Martie - 14 Mai 2020. Va multumesc!

Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu: 
 

Pentru perioada starii de urgenta (16 martie 2020 14 mai 2020) operatorii economici, inclusiv PFA -urile (definite ca atare la art. 2 alin. (1) din Legea 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii) puteau solicita eliberarea certificatului de stare de urgenta emis de MEEMA in baza art. X din OUG 29/2020, modificata prin OUG 30/2020 si Ordinului 791/2020, cu modificarile ulterioare, pe care sa-l poata utiliza pentru atestarea situatiei exceptionale create de Covid-19.
 
Potrivit art. 69 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, In cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate care genereaza venituri din activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale, definite la art. 67 alin. (2), pe perioade mai mici decat anul calendaristic, norma de venit aferenta acelei activitati se reduce proportional, astfel incat sa reflecte perioada de an calendaristic in care a fost desfasurata activitatea respectiva. .
Pentru contribuabilii impusi pe baza de norme de venit, care isi exercita activitatea o parte din an, in situatiile prevazute la alin. (8) si (9), norma anuala de venit aferenta perioadei efectiv lucrate se recalculeaza de catre contribuabili, prin raportarea normei anuale de venit la 365 de zile, iar rezultatul se inmulteste cu numarul zilelor de activitate. .
 
Conform pct. 8 alin. (9) din Normele metodologice date in aplicarea art. 69 din Codul fiscal, intreruperile temporare sunt luate in considerare nu numai pentru situatiile de forta majora, ci si pentru situatii care determina intreruperea temporara a activitatii, cum ar fi accidente, spitalizari sau alte obiective. In cadrul altor cauze obiective se pot numara si actele normative din perioada starii de urgenta ori a starii de alerta, care au interzis in mod expres desfasurarea anumitor activitati.
 
Daca persoana fizica autorizata a fost obligata prin dispozitii legale in vigoare sa-si intrerupa total activitatea in anumite perioade de timp din timpul pandemiei de coronavirus, atunci poate lua in considerare perioadele respective ca perioade de intrerupere temporara de activitate din cauze obiective, in vederea reducerii normei de venit proportional cu perioadele de intrerupere de activitate. Insa, daca activitatea doar a fost restrictionata, in sensul desfasurarii ei cu luarea masurilor de protectie specifice pandemiei nu se poate considera ca a fost o intrerupere a activitatii, care sa conduca la recalcularea normei de venit.
 


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016