Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contestarea actelor administrativ-fiscale. Spete si raspunsuri oficiale ANAF

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 28 Oct. 2016 Exclusiv
Tags: contestatie, solutionare a contestatiei, pfa, termen solutionare, inspectori

Potrivit normelor in vigoare, contestatia este o cale administrativa de atac si nu inlatura dreptul la actiune al celui care se considera lezat in drepturile sale printr-un act administrativ fiscal. Retineti ca are dreptul de a face contestatie numai cel care considera ca a fost lezat in drepturile sale printr-un act administrativ fiscal.

Contestatia se formuleaza in scris si va cuprinde:

a) datele de identificare a contestatorului;
b) obiectul contestatiei;
c) motivele de fapt si de drept;
d) dovezile pe care se intemeiaza;
e) semnatura contestatorului sau a imputernicitului acestuia. Dovada calitatii de imputernicit al contestatorului, persoana fizica sau juridica, se face potrivit legii.

Va prezentam, prin cele ce urmeaza, cateva spete prezentate de ANAF pentru a veni in sprijinul contribuabililor in ce priveste depunerea si solutionarea unei contestatii.

Intrebare contribuabil:

Raspunsul la o contestatie a fost anularea deciziilor de impunere. Echipei nou-formate i-a fost dat un termen de 30 zile pentru a face un nou rif. Au trecut 60 de zile si nu s-a primit alt rif. De asemenea, nu s-au primit nici alte decizii. In ce masura este acesta un abuz din partea inspectorilor prin faptul ca nu au solutionat in termen inspectia?

Raspuns ANAF:

Potrivit prevederilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile ÅŸi completarile ulterioare, solutia de desfiintare a actului administrativ contestat este pusa in executare in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei. Avand in vedere situatia prezentata de dvs., consideram necesar sa va adresati unitatii fiscale care a dispus efectuarea inspectiei. In situatia in care functionarii publici incalca prevederile Codului de conduita a functionarilor publici se poate atrage raspunderea disciplinara asupra acestora.



Intrebare contribuabil:

Care este termenul de solutionare a unei contestatii? Se aplica sanctiuni responsabililor care nu solutioneaza contestatia in termen?

Raspuns ANAF:  

Contestatiile formulate potrivit Titlului VIII din Codul de procedura fiscala se solutioneaza in termen de 45 de zile de la depunerea contestatiei. in situatia nesolutionarii contestatiei in termen de 6 luni de la data depunerii contestatiei contestatorul se poate adresa instantei de contencios administrativ competenta pentru anularea actului. in situatia in care functionarii publici incalca prevederile Codului de conduita a functionarilor publici se poate atrage raspunderea disciplinara asupra acestora.


Intrebare contribuabil:

In urma unei inspectii fiscale care a avut loc in anul 2014 s-au constituit obligatii in plus pentru un PFA. In octombrie 2014 s-a depus contestatie care nu a fost solutionata nici pana in prezent.  Nu exista nicio obligatie de raspuns din partea ANAF.? Ce se poate face pentru a obtine un raspuns in urma acelei contestatii?

Raspuns ANAF:

Termenul de solutionare a contestatiei este de 45 zile de la inregistrarea acesteia. Fata de cele prezentate de dvs., este necesar sa va adresati organului fiscal emitent al actului administrativ pe care l-ati atacat.
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contestarea actelor administrativ-fiscale. Spete si raspunsuri oficiale ANAF":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016