Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce drepturi au contribuabilii pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Iun. 2022
Tags: inspectie fiscala, drepturi contribuabili, controale

Pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale, contribuabilul/platitorul are urmatoarele DREPTURI:

1. Dreptul de a fi instiintat despre actiunea de inspectie fiscala.

Inaintea desfasurarii inspectiei fiscale, contribuabilul/platitorul va fi instiintat despre aceasta actiune printr-un Aviz de inspectie fiscala, care va fi transmis, in scris, de organul fiscal. 


2. Dreptul de a fi verificat numai pentru impozitele, taxele si contributiile sociale aflate in cadrul termenului de prescriptie. 

Organul de inspectie fiscala poate verifica situatia contribua bilului/platitorului in cadrul termenului de prescriptie. Termenul de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili obligatii fiscale este de 5 ani, cu exceptia cazului cand legea dispune altfel si incepe sa curga de la data de 1 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala, daca legea nu dispune altfel. 

Pentru a vedea care sunt OBLIGATIILE contribuabililor in caz de inspectie fiscala, dar si alte solutii pentru depasirea cu bine a oricarei inspectii fiscale, click AICI>>


3. Dreptul de a solicita amanarea inceperii inspectiei fiscale.

Contribuabilul/platitorul poate solicita o singura data amanarea datei de incepere a inspectiei fiscale. In acest caz se va comunica contribuabilului/platitorului data la care a fost reprogramata inspectia fiscala.


4. Dreptul de a fi verificat o singura data pentru fiecare impozit, taxa sau contributie sociala si pentru fiecare perioada supusa verificarii/impozitarii. 

Inspectia fiscala se efectueaza o singura data pentru fiecare impozit, taxa sau contributie sociala. Totusi, conducatorul organului de inspectie fiscala poate decide reverificarea unor tipuri de obligatii fiscale pentru o anumita perioada impozabila, ca urmare a aparitiei unor date suplimentare necunoscute organului de inspectie fiscala la data efectuarii inspectiei fiscale, care influenteaza rezultatele acesteia. In acest caz nu se emite si nu se comunica Aviz de inspectie fiscala, ci Decizie de reverificare. 


5. Dreptul de a solicita legitimarea organelor de inspectie fiscala.

La inceperea inspectiei fiscale, organul de inspectie fiscala este obligat sa prezinte contribuabilului/platitorului legitimatia de inspectie fiscala si ordinul de serviciu semnat de conducatorul activitatii de inspectie fiscala. Inceperea inspectiei fiscale trebuie consemnata in Registrul unic de control.


6. Dreptul de a fi protejat pe linia secretului fiscal. 

Informatiile pe care le furnizeaza contribuabilul/platitorul organelor de inspectie fiscala, precum si cele pe care acestea le obtin pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale sunt protejate pe linia secretului fiscal. In categoria informatiilor de natura celor considerate a fi secret fiscal intra datele referitoare la identitatea contribuabililor/platitorilor, natura si cuantumul obligatiilor fiscale, natura, sursa si suma veniturilor debitorului, plati, conturi, incasari, deduceri, credite, datorii, valoarea patrimoniului net sau orice fel de informatii obtinute din declaratii ori din documente prezentate de catre contribuabil sau orice alte informatii cunoscute de organul fiscal ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu. In acest sens, functionarii publici din cadrul organului fiscal, inclusivpersoanele care nu mai detin aceasta calitate, sunt obligati sa pastreze secretul asupra informatiilor pe care le detin ca urmare a exercitarii activitatii.


7. Dreptul de a primi dovada scrisa in cazul retinerii unor documente de catre organele de inspectie fiscala. 

In cazul in care, in timpul desfasurarii inspectiei fiscale, vi se retin, in scopul protejarii, documente, acte, inscrisuri, registre si documente financiar-contabile sau orice element material care face dovada stabilirii, inregistrarii si achitarii obligatiilor fiscale de catre dumneavoastra, organul de inspectie fiscala trebuie sa intocmeasca un act in care sunt specificate toate elementele necesare individualizarii probei sau dovezii respective, precum si mentiunea ca aceasta a fost retinuta, potrivit dispozitiilor legale, de catre organul fiscal. Daca au fost retinute inscrisuri si alte documente, in original, acestea vor fi inapoiate, organul de inspectie fiscala retinand numai copii ale inscrisurilor relevante din punct de vedere fiscal. 


8. Dreptul de a cunoaste rezultatele inspectiei fiscale. 

La incheierea inspectiei fiscale, organul fiscal va purta o discutie finala cu contribuabilul/platitorul asupra constatarilor si consecintelor lor fiscale. Data, ora, locul si problematica discutiei vor fi comunicate in timp. Contribuabilul/platitorul are dreptul sa prezinte in scris punctul de vedere cu privire la constatari.

Daca in urma inspectiei fiscale se modifica baza de impunere a obligatiilor bugetare supuse inspectiei fiscale, contribuabilului/pla titorului i se va comunica Decizia de impunere privind obligatiile fiscale. De asemenea, in cazul in care nu se modifica baza de impunere aferenta impozitelor, taxelor, contributiilor sociale si altor sume datorate bugetului general consolidat, supuse inspectiei fiscale, acest fapt va fi comunicat in scris contri buabilului/platitorului. 


9. Dreptul de a contesta decizia de impunere emisa in urma inspectiei fiscale. 

In cazul in care contribuabilul/platitorul estelezat de rezultatul inspectiei fiscale, acesta are dreptul sa conteste actul administrativ fiscal.

Decizia emisa in solutionarea contestatiei este definitiva in sistemul cailor administrative de atac si este obligatorie pentru organul fiscal emitent al actelor administrative fiscale contestate. Decizia emisa in solutionarea contestatiilor impreuna cu actele administrative fiscale la care se refera pot fi atacate de catre contestator sau de catre persoanele introduse in procedura de solutionare a contestatiei, la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta, in conditiile legii. 

Pentru a vedea care sunt OBLIGATIILE contribuabililor in caz de inspectie fiscala, dar si alte solutii pentru depasirea cu bine a oricarei inspectii fiscale, click AICI>>


10. Dreptul ca activitatea sa fie cat mai putin afectata pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale.

Inspectia fiscala se efectueaza in asa fel incat sa afecteze cat mai putin activitatea curenta a contribuabilului/platitorului si sa utilizeze eficient timpul stabilit pentru efectuarea inspectiei fiscale. 


11. Dreptul de a fi informat. 

Pe parcursul desfasurarii inspectiei fiscale, contribuabilul/platitorul va fi informat asupra constatarilor rezultate din inspectia fiscala. 


12. Dreptul de a fi primul solicitat pentru a furniza informatii.

Organul de inspectie fiscala va solicita informatiile necesare pentru determinarea starii de fapt fiscale intai contribuabilului/pla titorului verificat sau de la alta persoana imputernicita de acesta. Daca pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale starea de fapt fiscala nu a fost clarificata de catre contribuabil/platitor, organul de inspectie fiscala poate solicita informatii si altor persoane. Informatiile furnizate de aceste persoane vor fi luate in considerare numai in masura in care sunt confirmate si de alte mijloace de proba.


13. Dreptul de a refuza furnizarea de informatii. 

Sotul/sotia si rudele ori afinii contribuabilului/platitorului pana la gradul al treilea inclusiv pot refuza furnizarea de informatii, efectuarea de expertize, precum si prezentarea unor inscrisuri. De asemenea, preotii, avocatii, notarii publici, consultantii fiscali, executoriijudecatoresti, auditorii, expertii contabili, medicii si psihoterapeutii pot refuza sa furnizeze informatii cu privire la datele de care au luat cunostinta in exercitarea activitatilor. Aceste persoane nu pot refuza furnizarea informatiilor cu privire la indeplinirea obligatiilor prevazute de legislatia fiscala in sarcina lor. Totusi, cu exceptia preotilor, persoanele mentionate pot furniza informatii, cu acordul persoanei despre care au fost solicitate informatiile.


14. Dreptul de a beneficia de asistenta de specialitate.

Pe toata durata exercitarii inspectiei fiscale, contribuabilul/platitorul are dreptul la asistenta de specialitate sau juridica. 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce drepturi au contribuabilii pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016