keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Atentie la Ordinul ANAF 2906/2014

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Oct. 2014 Exclusiv
Tags: ordinul anaf 2906/2014, contestatia, contestarea actelor, codul de procedura fiscala

Ordin privind aprobarea Instructiunilor pentru aplicarea titlului IX din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.


                
    Actul normativ analizat astazi introduce o noua procedura privind contestarea actelor administrativ fiscale si detaliaza punctual modul de aplicare a prevederilor de la art. 205 - 208 din Codul de procedura fiscala, temei normativ in baza caruia de poate contesta un act administrativ fiscal.

    Facem mentiunea expresa ca aceasta procedura se aplica tuturor actelor administrative fiscale, ce nu impun in seama contribuabilului masuri asiguratorii sau de executare silita, acesta urmand procedura contestarii, conform art. 172 – 174 din Codul de procedura fiscala.

    Sa analizam cateva prevederi privind modul in care se depune o contestatie:

    Orice persoana ce se considera lezata intr-un drept al sau, printr-un act administrativ fiscal, poate contesta aceasta masura. De asemenea, se poate contesta neemiterea unui act administrativ fiscal in termenul legal. Este obligatia contestatatului sa demonstreze lezarea suferita si dreptul incalcat.

    Contestatia se depune in forma scrisa, in original la organul fiscal emitent al actului administrativ fiscal supus contestarii. Aceasta trebuie semnata si stampilata de persoana juridica. Daca aceasta este depusa printr-un imputernicit/reprezentant, se necesita anexarea actului original ce atesta calitatea de imputernicit/reprezentant.


    Persoanele fizice ce depun contestatii vor semna aceste documente si vor anexa o copie a documentului de identitate.

    Daca organul fiscal constata ca o contestatie nu e depusa in original, va solicita contestatarului depunerea acesteia in original, prin scrisoare recomandata.

    Termenul in care se poate depune originalul contestatiei sau prezentarea documentelor in forma originala este de 5 zile de la comunicare.

    Daca o contestatie se depune din eroare la un alt organ fiscal, acesta are obligatia sa transmita contestatia catre organul fiscal competent in solutionare in termen de 5 zile de la depunere.

    Termenul de depunere a contestatiei este de 30 de zile libere, iar prin actul normativ se prezinta un exemplu, pe care il prezentam si noi.

    Un act administrativ fiscal este comunicat unui contribuabil in data de 29 iunie. Cele 30 de zile incep sa curga din data de 30 iunie. Finalizarea celor 30 de zile se realizeaza in data de 29 iulie. Ultima zi de depunere a contestatiei este 30 iulie. Practic, capetele se exclud.

    Daca acest termen de 30 de zile se termina intr-o zi nelucratoare sau intr-o zi de sarbatoare legala, termenul se prelungeste pana la finele primei zile lucratoare celor de repaus.

    Retinem si faptul ca o contestatie poate fi depusa intr-un termen de 3 luni de la comunicarea unui act administrativ fiscal, ce nu mentioneaza unul din urmatoarele elemente:

 a) posibilitatea de a fi contestat;
 b) termenul de depunere a contestatiei;
 c) organul fiscal la care se depune contestatia.

    Partea finala a actului normativ introduce aspecte punctuale privind diverse situatii particulare, ce pot aparea ca urmare a unor contestatii. Dintre acestea amintim: interventia voluntara a unei terte persoane in contestatie, proceduri urmate de contestatari persoane nerezidente, modul de emitere si comunicare a deciziei de solutionare a contestatiei.

    Cu aceasta ocazie, amintim si elementele minime obligatorii ale unei contestatii, conform art. 206 din Codul de procedura fiscala.

    Aceste elemente sunt:

a) datele de identificare a contestatorului;
b) obiectul contestatiei;
c) motivele de fapt si de drept;
d) dovezile pe care se intemeiaza;
e) semnatura contestatorului sau a imputernicitului acestuia, precum si stampila in cazul persoanelor juridice.
 
Desigur, lipsa oricarui dintre aceste elemente este motiv de respingere a unei contestatii.

    Reamintim si faptul ca impotriva actelor administrative fiscale ce dispun masuri in procedura executarii silite, se va respecta o alta procedura de contestare, pe care o prezentam succint:

 - termenul de contestare este de 15 zile de la comunicarea actului administrativ fiscal contestat;
 - temeiul normativ este dat de art. 172 - 174 din Codul de procedura fiscala si Legea nr. 554/2004
privind contenciosul in administrativ;
 - contestatia se depune direct la judecatoria la care este arondat organul fiscal ce a emis actul administrativ fiscal contestat.

Sursa: www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016