Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ordin privind aprobarea Instructiunilor pentru aplicarea titlului IX din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.
Actul normativ analizat astazi introduce o noua procedura privind contestarea actelor administrativ fiscale si detaliaza punctual modul de aplicare a prevederilor de la art. 205 - 208 din Codul de procedura fiscala, temei normativ in baza caruia de poate contesta un act administrativ fiscal.
Facem mentiunea expresa ca aceasta procedura se aplica tuturor actelor administrative fiscale, ce nu impun in seama contribuabilului masuri asiguratorii sau de executare silita, acesta urmand procedura contestarii, conform art. 172 – 174 din Codul de procedura fiscala.
Sa analizam cateva prevederi privind modul in care se depune o contestatie:
Orice persoana ce se considera lezata intr-un drept al sau, printr-un act administrativ fiscal, poate contesta aceasta masura. De asemenea, se poate contesta neemiterea unui act administrativ fiscal in termenul legal. Este obligatia contestatatului sa demonstreze lezarea suferita si dreptul incalcat.
Contestatia se depune in forma scrisa, in original la organul fiscal emitent al actului administrativ fiscal supus contestarii. Aceasta trebuie semnata si stampilata de persoana juridica. Daca aceasta este depusa printr-un imputernicit/reprezentant, se necesita anexarea actului original ce atesta calitatea de imputernicit/reprezentant.
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Persoanele fizice ce depun contestatii vor semna aceste documente si vor anexa o copie a documentului de identitate.
Daca organul fiscal constata ca o contestatie nu e depusa in original, va solicita contestatarului depunerea acesteia in original, prin scrisoare recomandata.
Termenul in care se poate depune originalul contestatiei sau prezentarea documentelor in forma originala este de 5 zile de la comunicare.
Daca o contestatie se depune din eroare la un alt organ fiscal, acesta are obligatia sa transmita contestatia catre organul fiscal competent in solutionare in termen de 5 zile de la depunere.
Termenul de depunere a contestatiei este de 30 de zile libere, iar prin actul normativ se prezinta un exemplu, pe care il prezentam si noi.
Un act administrativ fiscal este comunicat unui contribuabil in data de 29 iunie. Cele 30 de zile incep sa curga din data de 30 iunie. Finalizarea celor 30 de zile se realizeaza in data de 29 iulie. Ultima zi de depunere a contestatiei este 30 iulie. Practic, capetele se exclud.
Daca acest termen de 30 de zile se termina intr-o zi nelucratoare sau intr-o zi de sarbatoare legala, termenul se prelungeste pana la finele primei zile lucratoare celor de repaus.
Retinem si faptul ca o contestatie poate fi depusa intr-un termen de 3 luni de la comunicarea unui act administrativ fiscal, ce nu mentioneaza unul din urmatoarele elemente:
a) posibilitatea de a fi contestat;
b) termenul de depunere a contestatiei;
c) organul fiscal la care se depune contestatia.
Partea finala a actului normativ introduce aspecte punctuale privind diverse situatii particulare, ce pot aparea ca urmare a unor contestatii. Dintre acestea amintim: interventia voluntara a unei terte persoane in contestatie, proceduri urmate de contestatari persoane nerezidente, modul de emitere si comunicare a deciziei de solutionare a contestatiei.
Cu aceasta ocazie, amintim si elementele minime obligatorii ale unei contestatii, conform art. 206 din Codul de procedura fiscala.
Aceste elemente sunt:
a) datele de identificare a contestatorului;
b) obiectul contestatiei;
c) motivele de fapt si de drept;
d) dovezile pe care se intemeiaza;
e) semnatura contestatorului sau a imputernicitului acestuia, precum si stampila in cazul persoanelor juridice.
Desigur, lipsa oricarui dintre aceste elemente este motiv de respingere a unei contestatii.
Reamintim si faptul ca impotriva actelor administrative fiscale ce dispun masuri in procedura executarii silite, se va respecta o alta procedura de contestare, pe care o prezentam succint:
- termenul de contestare este de 15 zile de la comunicarea actului administrativ fiscal contestat;
- temeiul normativ este dat de art. 172 - 174 din Codul de procedura fiscala si Legea nr. 554/2004
privind contenciosul in administrativ;
- contestatia se depune direct la judecatoria la care este arondat organul fiscal ce a emis actul administrativ fiscal contestat.
Sursa: www.portalcontabilitate.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
OpANAF 1162/2016 actualizeaza Carta drepturilor si obligatiilor persoanei fizice supuse verificarii situatiei fiscale personaleDecizii referitoare la baza de impozitare. Cine are dreptul la contestatie?Sistemul TVA la incasare, anularea dreptului de deducere TVAStingerea datoriilor si suspendarea executarii silite, modificate de OG nr. 16Raport fiscal 2014: Drepturi si obligatii pentru o persoana fizica supusa verificarii fiscaleUltimele articole
Ordinul 906/2023. Procedura privind anularea anumitor obligatii fiscale rezultate din reincadrarea tichetelor cadouProcedura de implementare a sesiunii nr. 2 aferente Masurii 1 -Microgranturi din fonduri externe nerambursabileTermenul limita de depunere a contestatiei formulata impotriva unui act adiminstrativ fiscalProcedura de implementare a schemei de ajutor pentru HoReCa. Masura se deruleaza pana la 31 decembrie 2021MEEMA a publicat procedura privind introducerea contestatiilor in aplicatia electronica de inscriereArticole similare
CONTESTAREA ACTELOR administrativ-fiscale. Spete si raspunsuri oficiale ANAFArticole similare
Subventii la accizele pentru combustibil acordate de Finante transportatorilor si distribuitorilor din Romania Proiect ANAF: Decizie privind nemodificarea bazei de impozitare ca urmare a inspectiei fiscale\"Erori, erori, erori …TVA, taxe, impozite, contributii…buget de statOPANAF 878 din 2013: Noile prevederi pentru declararea impozitelorPrevederi grupul fiscal unic. Implementare, proceduri, normeUltimele articole
Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVASe suspenda pana pe 1 septembrie 2025 obligatia de a avea CNP si cod QR pe bonurile fiscale, conform OUG 125/2024Implementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Esalonare la plata obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)Persoanele care NU se inregistreaza in scopuri de TVA risca amenzi de pana la 1.000 leiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"