Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Actul administrativ fiscal este actul emis de organul fiscal competent in aplicarea legislatiei privind stabilirea, modificarea sau stingerea drepturilor si obligatiilor fiscale si se emite numai in forma scrisa.
Actul administrativ fiscal cuprinde urmatoarele elemente: denumirea organului fiscal emitent; data la care a fost emis si data de la care isi produce efectele; datele de identificare a contribuabilului sau a persoanei imputernicite de contribuabil; obiectul actului administrativ fiscal; motivele de fapt; temeiul de drept; numele si semnatura persoanelor imputernicite ale organului fiscal, potrivit legii; stampila organului fiscal emitent; posibilitatea de a fi contestat, termenul de depunere a contestatiei si organul fiscal la care se depune contestatia; mentiuni privind audierea contribuabilului.Comunicarea actului administrativ fiscal
Actul administrativ fiscal se comunica prin remiterea acestuia contribuabilului/ imputernicitului, daca se asigura primirea sub semnatura a actului administrativ fiscal sau prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Actul administrativ fiscal poate fi comunicat si prin alte mijloace cum sunt fax, e-mail sau alte mijloace electronice de transmitere la distanta, daca se asigura transmiterea textului actului administrativ fiscal si confirmarea primirii acestuia si daca contribuabilul a solicitat expres acest lucru.
In cazul in care comunicarea actului administrativ fiscal nu a fost posibila prin modalitatile prevazute mai sus aceasta se realizeaza prin publicitate.
Comunicarea prin publicitate se face prin afisarea, concomitent, la sediul organului fiscal emitent si pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, a unui anunt in care se mentioneaza ca a fost emis actul administrativ fiscal pe numele contribuabilului. In cazul actelor administrative emise de organele fiscale ale autoritatilor administratiei publice locale, afisarea se face, concomitent, la sediul acestora si pe pagina de internet a autoritatii administratiei publice locale respective. In lipsa paginii de internet proprii, publicitatea se face pe pagina de internet a consiliului judetean. In toate cazurile, actul administrativ fiscal se considera comunicat in termen de 15 zile de la data afisarii anuntului.
In situatia contribuabililor fara domiciliu fiscal in Romania, care si-au desemnat imputernicit precum si in situatia numirii unui curator fiscal, actul administrativ fiscal se comunica imputernicitului sau curatorului.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Alte precizari
Actul administrativ fiscal produce efecte din momentul in care este comunicat contribuabilului sau la o data ulterioara mentionata in actul administrativ comunicat, potrivit legii. Actul administrativ fiscal ce nu a fost comunicat potrivit celor mentionate mai sus nu este opozabil contribuabilului si nu produce niciun efect juridic.
Lipsa unuia dintre elementele actului administrativ fiscal, referitoare la numele, prenumele si calitatea persoanei imputernicite a organului fiscal, numele si prenumele ori denumirea contribuabilului, a obiectului actului administrativ sau a semnaturii persoanei imputernicite a organului fiscal, cu exceptia cazurilor in care actul administrativ fiscal se emite prin intermediul unui centru de imprimare masiva, atrage nulitatea acestora.
Nulitatea se poate constata la cerere sau din oficiu.
*
Baza legala: art. 41-46 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Zoom fiscal: Drepturile si obligatiile persoanelor fizice in cazul inspectiei fiscaleCe cai avem la dispozitie pentru COMUNICAREA ACTULUI ADMINISTRATIV fiscal?Codul fiscal INAINTE si DUPA modificarile aduse de OUG 11/2022Formularele privind impozitul pe venit au fost modificateComunicarea actelor administrative fiscale. Ce se intampla in cazul in care contribuabilii refuza primirea documentelorUltimele articole
MFP modifica drastic Codul de Procedura fiscala. Noi reguli pentru inspectia fiscala!Zoom fiscal: COMUNICAREA ACTULUI ADMINISTRATIV fiscal de la 1 ianuarie 2016Atentie la Ordinul ANAF 2906/2014Resurse utile: Modalitatile de comunicare a actului administrativ fiscalFirma nou infiintata. TVAArticole similare
Controlul antifrauda si consecintele acestuiaIn atentia contribuabililor persoane fizice care au calitatea de arendasCe cai avem la dispozitie pentru comunicarea actului administrativ fiscal?Proiect OPANAF pentru inregistrarea la cerere in scopuri de TVAANAF: Amenda pentru cei care nu depun Declaratia 220 pana la...Ultimele articole
Material ANAF: Cum se face inregistrarea in SPV a persoanelor fizice si ce servicii au la dispozitie contribuabiliiTOT ce trebuie sa stiti despre completarea Declaratiei 112! Iata cele mai frecvente greseli care apar in practica si cum sa le evitatiTabel comparativ: Modificari ale OUG nr. 8/2014, art. XV cu privire la plata sumelor prevazute prin hotarari judecatorestiAnunt privind certificarea declaratiilor fiscale anualeDocumentar fiscal: Solutionarea contestatiilor formulate impotriva actelor administrative fiscaleArticole similare
Procedura de implementare si de administrare a grupului fiscal unic. Vezi ordinul!Plati intarziate la buget. ContraventiiAchizitie intracomunitara neinregistrata. Declaratia 390. Decontul de TVAPFA cu penalitati si dobanzi de plata. Exista vreo facilitate fiscala in acest caz?Activitate firme: Care este deosebirea dintre o sucursala si un punct de lucru?Ultimele articole
Implementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Esalonare la plata obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)Persoanele care NU se inregistreaza in scopuri de TVA risca amenzi de pana la 1.000 leiAmnistie fiscala, somatii primite de firme de la ANAF. Ce recomanda specialistii in acest cazControale ANAF la persoanele fizice. Ce probleme au gasit inspectorii in sem. I din 2024Articole similare
Majorarile de intarziere. Cand, cat, cum. Si pentru ce!15 August 2009 - \"Declaratia privind impozitul pe spectacole pentru luna iulie\"OBLIGATII FISCALE scadente la final de august 2022A fost aprobata procedura de anulare a obligatiilor fiscale ce fac obiectul prevederilor art. I din legea nr. 72/2022Atentie: cele 9 obligatii declarative ale lunii octombrie pe care trebuie sa le depuneti electronic!Ultimele articole
Doua situatii in care se poate modifica perioada fiscala pentru TVA de la trimestru la lunaD100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleEsalonare la plata OBLIGATII FISCALE. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)Taxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaLista seminariilor web pentru octombrie 2024. Care sunt cele 7 teme propuseAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"