Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Comunicarea actelor administrative fiscale. Ce se intampla in cazul in care contribuabilii refuza primirea documentelor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Aug. 2021 Exclusiv
Tags: acte administrative fiscale, comunicarea actelor administrative fiscale, refuzul actelor administrative fiscale

ANAF Iasi a publicat recent un material cu privire la modalitatile prin care se poate comunica actul administrativ fiscal. Documentul se adreseaza contribuabilului/platitorului caruia ii este destinat.

In situatia contribuabilului/platitorului fara domiciliu fiscal in Romania, care si-a desemnat imputernicit dar si in cazul numirii unui curator fiscal, actul administrativ fiscal se comunica imputernicitului sau curatorului, dupa caz. 

Actul administrativ fiscal emis pe suport hartie poate fi comunicat fie prin posta fie prin remitere la domiciliul fiscal al contribuabilului/platitorului ori imputernicitului sau curatorului acestuia, fie prin remitere la sediul organului fiscal iar actul administrativ fiscal emis in forma electronica se comunica prin mijloace electronice de transmitere la distanta. 

Actul administrativ fiscal emis pe suport hartie se comunica la domiciliul fiscal, prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire; in cazul in care aceasta comunicare nu a fost posibila, se realizeaza prin publicitate. 

Comunicarea prin publicitate se efectueaza prin afisarea unui anunt in care se mentioneaza ca a fost emis actul administrativ fiscal pe numele contribuabilului/platitorului, concomitent la sediul organului fiscal emitent si pe pagina de internet a A.N.A.F.;

Anuntul se mentine afisat cel putin 60 de zile de la data publicarii acestuia si contine urmatoarele elemente:

-numele si prenumele sau denumirea contribuabilului/platitorului; 
-domiciliul fiscal al contribuabilului/platitorului; 
-denumirea, numarul si data emiterii actului administrativ fiscal. 

Actul administrativ fiscal se considera comunicat in termen de 15 zile de la data afisarii anuntului.

Prin exceptie, organul fiscal poate decide comunicarea actului administrativ fiscal emis pe suport hartie, prin remiterea, sub semnatura, la domiciliul fiscal al contribuabilului/platitorului ori imputernicitului sau curatorului acestuia, prin angajatii proprii ai organului fiscal.

Daca destinatarul refuza primirea actului sau nu este gasit la domiciliul fiscal, se afiseaza pe usa acestuia o instiintare.

In situatia in care contribuabilul/platitorul ori imputernicitul sau curatorul refuza primirea actului administrativ fiscal, actul se considera comunicat la data afisarii instiintarii. 

In situatia in care contribuabilul/platitorul ori imputernicitul sau curatorul acestuia nu este gasit la domiciliul fiscal , acesta este in drept sa se prezinte, in termen de maximum 15 zile de la data afisarii instiintarii, la sediul organului fiscal emitent pentru a i se comunica actul administrativ fiscal. 

In cazul neprezentarii, actul se considera comunicat la implinirea termenului de 15 zile. Actul administrativ fiscal emis pe suport hartie poate fi comunicat si prin remiterea, sub semnatura, la sediul organului fiscal emitent ori de cate ori contribuabilul/platitorul sau imputernicitul ori curatorul acestora se prezinta la sediul organului fiscal si solicita acest lucru. Actul administrativ fiscal emis in forma electronica se comunica prin mijloace electronice de transmitere la distanta ori de cate ori contribuabilul/platitorul a optat pentru aceasta modalitate de emitere si de comunicare, iar acesta se considera comunicat in termen de 15 zile de la data transmiterii actului. Procedura de comunicare, conditiile in care aceasta se realizeaza se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, cu avizul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale. 

Actele administrative fiscale emise de organul fiscal central care se transmit obligatoriu prin mijloace electronice se stabilesc prin ordin al
ministrului finantelor. Organul fiscal central poate sa inregistreze din oficiu contribuabilii/platitorii in sistemul de comunicare electronica prin mijloace electronice de transmitere la distanta, procedura inregistrarii din oficiu aprobandu-se prin ordin al ministrului finantelor.

In cazul in care contribuabilii/platitorii care au fost inregistrati din oficiu nu au accesat sistemul de comunicare electronica in termen de 15 zile , comunicarea se realizeaza doar prin publicitate. 

In cazul societatilor aflate in procedura insolventei sau in dizolvare, comunicarea actului administrativ fiscal se face administratorului judiciar/lichidatorului judiciar la locul indicat de acesta ori de cate ori se solicita, in scris, acest lucru.

In termen de cel mult 10 zile lucratoare de la data emiterii actului administrativ fiscal, organul fiscal trebuie sa initieze actiunile pentru comunicarea actului.


Sursa: ANAF
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Comunicarea actelor administrative fiscale. Ce se intampla in cazul in care contribuabilii refuza primirea documentelor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016