Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intrebare: O firma a fost infiintata la data de 20.09.2011 si a optat de la infiintare pentru a fi platitor TVA. Conform noii proceduri de inregistrare ca platitor TVA a primit codul unic de inregistrare in ziua de 18.11.2011. Pana la aceasta data nu a emis nicio factura deoarece nu a primit de la administratie informatii cu privire la urmatoarea situatie: "In cazul in care societatea nu a primit codul de inregistrare ca platitor TVA poate sa functioneze ca neplatitor? Astfel, daca la emiterea primei facturi are cod de inregistrare ca platitor TVA, care va fi regimul facturilor primite de la furnizori in aceste doua luni? Se poate deduce TVA?
Raspuns:
Asa cum ati prezentat situatia, ati procedat corect daca nu s-au emis facturi cu TVA colectata deoarece obligatia de a nu desfasura operatiuni economice taxabile in perioada 20.09.2011 - 17.11.2011, inainte de primirea deciziei de inregistrare in scopuri de TVA, rezulta din formularul anexa nr. 1 la declaratia cod 010 prin care, persoana imputernicita, isi ia un angajament care trebuie respectat "Ma oblig ca pana la data comunicarii deciziei de aprobare sau respingere a inregistrarii in scopuri de TVA sa nu desfasor activitati economice constand in operatiuni taxabile din punct de vedere al TVA in Romania.",
Prin OMFP 1984/2011 se reglementeaza in mod expres ca acest angajament de a nu desfasura activitati economice constand in operatiuni taxabile din punct de vedere al TVA in Romania, pana la data comunicarii deciziei de aprobare sau respingere a inregistrarii in scopuri de TVA, este valabil numai in cazul persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal:
"a) inainte de realizarea unor astfel de operatiuni, in urmatoarele cazuri:
1. daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), cu privire la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici;
2. daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;"
Totusi, consider ca pentru perioada perioada 20.09.2011 - 17.11.2011 firma respectiva a avut posibilitatea sa desfasoare operatiuni economice prin aplicarea regimului special de scutire reglementat prin art. 152 din Codul fiscal . Astfel, pentru operatiunile respective se puteau emite facturi fara colectarea TVA, dar cu inscrierea mentiunii "regim special cf. art. 152 alin. (1) pe fiecare factura emisa. In fapt, operatiunea taxabila este operatiunea pentru care se aplica una din cotele TVA reglementate la art. 140, definitie preluata din Codul fiscal art. 126 alin. (9)".

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Examen Consultant Fiscal 2025

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Operatiunile impozabile pot fi:
a) operatiuni taxabile, pentru care se aplica cotele prevazute la art. 140;"
Doar din momentul primirii deciziei de inregistrare TVA comunicata persoanei impozabile in baza prevederilor art. 44 "Comunicarea actului administrativ fiscal" din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala , firma respectiva este obligata sa emita toate facturile prin colectarea TVA in situatia in care, prin natura sa, operatiunea economica efectuata este taxabila, adica nu este scutita cu drept de deducere, scutita fara drept de deducere sau neimpozabila.
Pentru facturile de achizitie bunuri si servicii primite in perioada 20.09.2011 - 17.11.2011 se poate exercita dreptul de deducere a TVA in baza primului decont de TVA cod 300 care se completeaza si se depune cel mai tarziu in data de 27.12.2011 daca perioada fiscala este luna calendaristica sau in data de 25.01.2012 daca perioada fiscala este trimestrul calendaristic. Deducerea se poate efectua si pe baza unui decont ulterior, fara a se depasi o perioada de 5 ani consecutivi, incepand cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaza celui in care a luat nastere dreptul de deducere.
Dupa inregistrarea in scopuri de TVA, orice platitor poate sa isi exercite dreptul de deducere a TVA cuprinsa in facturile furnizorilor pentru bunurile achizitionate anterior inregistrarii.
Acest fapt rezulta din prevederile articolul 145, alineatul 4 din Codul fiscal si normele de aplicare ale acestui articol dezvoltate la punctul 45: "in conditiile stabilite prin norme se acorda dreptul de deducere a taxei pentru achizitiile efectuate de o persoana impozabila inainte de inregistrarea acesteia in scopuri de TVA ".
Exercitarea dreptului de deducere a TVA pentru bunurile achizitionate anterior inregistrarii poarta denumirea de ajustare.
Exercitarea acestui drept se incadreaza in prevederile alineatul (2) litera c) al art. 145 conform caruia orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere si neimpozabile. Exercitarea dreptului de deducere se efectueaza sub rezerva respectarii conditiei impuse prin art. 146 alin. (1) litera a) conform careia pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei datorate sau achitate, persoana impozabila cumparatoare trebuie sa detina o factura emisa in baza prevederilor art. 155.
Deducerea este permisa pentru bunurile achizitionate atat pentru investitiile aferente inceperii unei activitati economice cat si pentru continuarea desfasurarii activitatilor de productie, comert prestari de servicii realizate pana in momentul inregistrarii.
Deducerea nu este permisa daca bunurile achizitionate anterior inregistrarii in scopuri de TVA sunt destinate realizarii de operatiuni scutite fara drept de deducere TVA De exemplu, nu se deduce TVA aferenta unei cladiri achizitionate sau modernizate daca respectiva cladire este inchiriata prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere a TVA asa cum este reglementat prin articolul 141, alineatul 2, litera e).
Suma TVA ajustata, se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, cu semnul plus, la urmatoarele randuri:
- randul 28 "Regularizari taxa dedusa" pentru bunurile si serviciile destinate desfasurarii activitatii economice;
- randul 29 "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital" pentru bunurile de capital.
Referitor la servicii, deducerea se efectueaza numai daca acestea nu au fost conusmate, de exemplu plata in avans a unei chirii pentru luna decembrie 2011.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Castigul salariar mediu net, in scadere in luna februarieMasuri de guvernare prioritare (semestrul II, 2019): Cresterea salariului mediu brut, impozit ZERO pentru anumiti contribuabili si vouchere pentru elevii care nu chiulesc!Import soft pe hardisk. Conditia de livrare DDP. Tratament fiscal TVAStudiu de caz: Ajustarea TVA in cazul vanzarii unui mijloc fix sub valoarea ramasa neamortizataPrecizari in ceea ce priveste conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA prin optiuneUltimele articole
E-TVA si Notificarea de conformare. Se pot corecta diferentele dintre D300 si Decontul precompletat? Control antifrauda in 2025: TVA nedeductibil si obligatii suplimentare pentru firmeCadouri de Paste in 2025. Platiti CAS, CASS si impozit pe venit pentru aceste cheltuieli?E-TVA. Cum sa corelezi exigibilitatea TVA cu datele din Decontul precompletat e-TVATVA imobiliare. Ce cota TVA trebuie aplicata la vanzarea imobilelor catre persoane fiziceArticole similare
Necesitate inregistrare in scopuri de TVA. Societate suspendataNecesitate inregistrare in scopuri de TVA. Societate suspendataArticole similare
Studiu de caz: Declaratii fiscale. Ce consecinte apar in caz de nedepunere?Reminder ANAF! Debitorii si persoanele juridice pot accesa restructurarea obligatiilor bugetare pe o perioada de 7 aniModificari Codul fiscal 2013 | Analiza completaUtilizare SAF-T: Ce sanctiuni se acorda pentru nedepunerea D406?Procedura de inscriere in Registrul Operatorilor IntracomunitariUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300SAF-T in 2025. Firmele mici aflate in inactivitate temporara mai depun D406 din ianuarie 2025?Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700ANAF a publicat lista contribuabililor bun-platnici pentru trim. IV 2024
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"