Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare: O persoana juridica, in speta SRL, are actualmente activitatea suspendata la Registrul Comertului si regim derogatoriu de la administratia financiara. In momentul incetarii acestei situatii trebuie, are obligativitatea de a se inregistra in scopuri deTVA. In aceste conditii, potrivit obligativitatii de inregistrare in scopuri de TVA, acestei societati i se vor aplica prevederile Ordinului 1984/2011? Se precizeaza ca, inaintea suspendarii si a regimului derogatoriu, societatea a fost inregistrata in scopuri de TVA.
Raspuns:
Persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (9) din Codul fiscal , datorita inscrierii in lista contribuabililor declarati inactivi potrivit art. 11 din Codul fiscal sau datorita inactivitatii temporare, inscrise in registrul comertului, potrivit legii, au obligatia sa solicite organelor fiscale competente inregistrarea in scopuri de TVA, daca inceteaza situatia care a condus la scoaterea din evidenta, astfel:
a) persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (9) din Codul fiscal , datorita inscrierii in lista contribuabililor declarati inactivi potrivit art. 11 din Codul fiscal trebuie sa solicite organului fiscal competent inregistrarea in scopuri de TVA, daca au fost scoase din evidenta contribuabililor declarati inactivi prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 15 zile de la data afisarii ordinului respectiv pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si la sediul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal se va considera valabila incepand cu data reactivarii;
b) persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (9) din Codul fiscal , datorita inactivitatii temporare, inscrise in registrul comertului, potrivit legii, trebuie sa solicite organului fiscal competent inregistrarea in scopuri de TVA, daca inceteaza starea de inactivitate temporara.
Solicitarea se transmite organului fiscal competent, in termen de cel mult 10 zile de la efectuarea inregistrarii in registrul comertului a mentiunii privind reluarea activitatii, insotita de certificatul din care rezulta inregistrarea in registrul comertului a acestei mentiuni.
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal se va considera valabila incepand cu data inregistrarii in registrul comertului a mentiunii privind reluarea activitatii.
Potrivit art. 2 OMFP 1984/2011 persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 alin. (1) lit. a) si c) din Codul fiscal si care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului trebuie sa depuna la organele fiscale competente o anexa la declaratia de mentiuni, conform modelului stabilit in anexa nr. 1".
Se considera astfel ca inregistrarea in scopuri de TVA in acest caz. nu se face prin optiune, ci este obligatorie. In acest sens consideram ca nu se aplica prevederile OMFP 1984/2011. Potrivit prevederilor art. 153 alin. (9) din Codul fiscal , dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA, au obligatia sa solicite organelor fiscale competente inregistrarea in scopuri de TVA, daca inceteaza situatia care a condus la scoaterea din evidenta, fara a fi aplicabile prevederile referitoare la plafonul de scutire pentru mici intreprinderi prevazut la art. 152 in anul calendaristic respectiv.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Necesitate inregistrare in scopuri de TVA. Societate suspendataFirma nou infiintata. TVAArticole similare
Cifra de afaceri si facturare. In ce conditii se depune Declaratia 392A?Cum se aplica scutirea de TVA pentru o societate nou-infiintata?Proiect de Ordin ANAF. Modelul si continutul formularului 711 “Declaratie de regularizare pentru cheltuielile cu educatia timpurieâ€Deducere TVA leasing auto. Cum deducem corect?Peste 37.000 de intrebari si raspunsuri din contabilitate si fiscalitate!Ultimele articole
TVA locuinte 2025: Studii de caz utileOrdinul 114/2025 a modificat Procedura de restituire a TVA aferenta anumitor achizitii de bunuri si servicii efectuate de entitati nonprofitSAF-T in 2025. Cine trebuie sa depuna D406 pana pe 31 ianuarie 2025Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaFirme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"