Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intrebare: O persoana juridica, in speta SRL, are actualmente activitatea suspendata la Registrul Comertului si regim derogatoriu de la administratia financiara. In momentul incetarii acestei situatii trebuie, are obligativitatea de a se inregistra in scopuri deTVA. In aceste conditii, potrivit obligativitatii de inregistrare in scopuri de TVA, acestei societati i se vor aplica prevederile Ordinului 1984/2011? Se precizeaza ca, inaintea suspendarii si a regimului derogatoriu, societatea a fost inregistrata in scopuri de TVA.
Raspuns:
Persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (9) din Codul fiscal , datorita inscrierii in lista contribuabililor declarati inactivi potrivit art. 11 din Codul fiscal sau datorita inactivitatii temporare, inscrise in registrul comertului, potrivit legii, au obligatia sa solicite organelor fiscale competente inregistrarea in scopuri de TVA, daca inceteaza situatia care a condus la scoaterea din evidenta, astfel:
a) persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (9) din Codul fiscal , datorita inscrierii in lista contribuabililor declarati inactivi potrivit art. 11 din Codul fiscal trebuie sa solicite organului fiscal competent inregistrarea in scopuri de TVA, daca au fost scoase din evidenta contribuabililor declarati inactivi prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 15 zile de la data afisarii ordinului respectiv pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si la sediul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal se va considera valabila incepand cu data reactivarii;
b) persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (9) din Codul fiscal , datorita inactivitatii temporare, inscrise in registrul comertului, potrivit legii, trebuie sa solicite organului fiscal competent inregistrarea in scopuri de TVA, daca inceteaza starea de inactivitate temporara.
Solicitarea se transmite organului fiscal competent, in termen de cel mult 10 zile de la efectuarea inregistrarii in registrul comertului a mentiunii privind reluarea activitatii, insotita de certificatul din care rezulta inregistrarea in registrul comertului a acestei mentiuni.

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal se va considera valabila incepand cu data inregistrarii in registrul comertului a mentiunii privind reluarea activitatii.
Potrivit art. 2 OMFP 1984/2011 persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 alin. (1) lit. a) si c) din Codul fiscal si care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului trebuie sa depuna la organele fiscale competente o anexa la declaratia de mentiuni, conform modelului stabilit in anexa nr. 1".
Se considera astfel ca inregistrarea in scopuri de TVA in acest caz. nu se face prin optiune, ci este obligatorie. In acest sens consideram ca nu se aplica prevederile OMFP 1984/2011. Potrivit prevederilor art. 153 alin. (9) din Codul fiscal , dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA, au obligatia sa solicite organelor fiscale competente inregistrarea in scopuri de TVA, daca inceteaza situatia care a condus la scoaterea din evidenta, fara a fi aplicabile prevederile referitoare la plafonul de scutire pentru mici intreprinderi prevazut la art. 152 in anul calendaristic respectiv.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Firma nou infiintata. TVANecesitate inregistrare in scopuri de TVA. Societate suspendataArticole similare
Achizitionare combustibil pe baza de bonuri fiscale. Cum procedam privind TVA-ul?Achizitie bun. Furnizor inregistrat in scopuri de TVA in Romania prin sediu fix. Cum inregistram factura?NA TOt noi castigam!Ce declaratii fiscale au termen la 25 ianuarie 2016?Corectare erori contabile | Omisiune cheltuiala cu amortizareaUltimele articole
TVA in Romania pentru livrari catre clienti din afara UE. Ce trebuie sa stiiAnulare cod TVA din oficiu. Are implicatii diferite fata de anularea lui din initiativa societatii?Trecere la regim normal de TVA. Ce se intampla cu TVA-ul pentru imobilizarile in cursE-TVA: Neconcordante in decontul precompletat referitoare la cota TVACota TVA. Ce cote TVA se aplica in 2025 panourilor fotovoltaice, pompelor de caldura si acumulatorilor
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"