Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Care sunt prevederile TVA in situatia in care o societate cu doua spatii comerciale si garaje subterane receptionate in data de 11.2013 doreste sa vanda spatiile catre o alta societate cu cod de TVA valid in Romania?
Raspunsul specialistului
Acelasi articol prevede ca scutirea de TVA nu se aplica pentru livrarea de constructii noi. Avand in vedere faptul ca vanzarea are loc mai tarziu de sfarsitul anului urmator celui in care se receptioneaza spatiile comerciale, nu este cazul sa consideram aceste constructii ca fiind noi. Totusi, daca au existat modernizari ale caror costuri (exclusiv TVA) reprezinta cel putin 50% din valoarea finala de piata a constructiilor, pentru ca vanzarea sa fie scutita de TVA, trebuie ca aceasta sa aiba loc dupa data de 31 Decembrie a anului urmator celui in care au fost facute modernizarile.
Asadar, daca se respecta conditiile de mai sus, factura poate fi emisa fara TVA. Declararea acestei operatiuni se va face in Decontul de TVA la randul 15. In situatia in care ati beneficiat de deducerea TVA aferent constructiei/achizitiei spatiilor comerciale, este necesar sa se faca o ajustare a TVA-ului dedus.
Cu toate acestea, aveti posibilitatea sa optati pentru taxarea operatiunii prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent, in care trebuie sa mentionati bunurile imobile pentru care doriti sa aplicati TVA. O copie dupa notificare trebuie transmisa mai apoi clientului. Factura va fi intocmita prin aplicarea taxarii inverse, asa cum prevede Art. 331 alin (2) lit. g) din Codul Fiscal. Asadar, dumneavoastra veti emite o factura fara TVA, cu mentiunea „Taxare inversa”, iar clientul va deduce si va colecta TVA-ul aferent.
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Cartea verde a contabilitatii
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul Fiscal „livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile. In sensul prezentului articol se definesc urmatoarele:
Pct. 55 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal Titlul VII „Se considera a fi data primei ocupari, in cazul unei constructii sau al unei parti din constructie care nu a suferit transformari de natura celor prevazute la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 4 din Codul fiscal, data semnarii de catre beneficiar a procesului-verbal de receptie definitiva a constructiei sau a unei parti din constructie. Prin proces-verbal de receptie definitiva se intelege procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, incheiat conform legislatiei in vigoare. In cazul unei constructii realizate in regie proprie, data primei ocupari este data documentului pe baza caruia constructia sau partea din constructie este inregistrata in evidentele contabile drept activ corporal fix.”
Art. 292 alin. (3) din Codul Fiscal “(3) Orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea operatiunilor prevazute la alin. (2) lit. e) si f), in conditiile stabilite prin normele metodologice.”
Pct. 57 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal Titlul VII „(3) Optiunea prevazuta la alin. (1) se notifica organelor fiscale competente pe formularul prezentat in anexa nr. 1 care face parte integranta din prezentele norme metodologice si se va exercita de la data inscrisa in notificare. O copie de pe notificare se transmite clientului. Depunerea cu intarziere a notificarii nu anuleaza dreptul persoanei impozabile de a aplica regimul de taxare si nici dreptul de deducere exercitat de beneficiar in conditiile art. 297 - 301 din Codul fiscal. Dreptul de deducere la beneficiar ia nastere si poate fi exercitat la data la care intervine exigibilitatea taxei, si nu la data primirii copiei de pe notificarea transmisa de vanzator. In situatia in care optiunea se exercita numai pentru o parte din bunul imobil, aceasta parte din bunul imobil care se intentioneaza a fi utilizata pentru operatiuni taxabile se comunica in notificarea transmisa organului fiscal.”
Art.331 alin. (1) din Codul Fiscal „Prin exceptie de la prevederile art. 307 alin. (1), in cazul operatiunilor taxabile, persoana obligata la plata taxei este beneficiarul pentru operatiunile prevazute la alin. (2). Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316.”
Art.331 alin.(2) lit. g) din Codul Fiscal „Operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa sunt:g) constructiile, astfel cum sunt definite la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 2, partile de constructie si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare prin efectul legii sau prin optiune.”
Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
VANZARE SPATIU COMERCIAL. Regim TVAArticole similare
Se apropie termenul pentru Declaratia 220Cine e obligat sa depuna Declaratia 311?Aglomeratie mare la ANAF: Peste o mie de persoane la o singura directie localaCodul fiscal 2008 Titlul X. Dispozitii finale - art. 297-298Codul fiscal 2011 - Titlul XUltimele articole
Microintreprindere 2024. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala intra in plafonul de 500.000 euro?PFA sistem real. Cum completeaza CAS si CASS in Declaratia Unica estimativa pe 2024Pragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Proiect OUG. 5 modificari aduse de Finante titlului VIII Accize si alte taxe specialee-Factura: Ghid Complet pentru 2024Articole similare
Contract de finantare cu MADR. Deductibilitate TVACine raspunde individual si in solidar pentru plata TVAFirmele de la Targul de Turism critica inspectia din timpul desfasurarii evenimentului: Ne-au facut sa parem evazionistiNoi DOCUMENTE necesare pentru accesarea sumelor acordate in baza OUG 132/2020Deductibilitate cheltuieli prestari servicii autovehicul. Acordare reducere comerciala 100%Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"