Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va informam ca noul Cod fiscal care modifica modul de impozitare pentru persoanele fizice din agricultura, se va aplica dupa aprobare, respectiv de la 1 februarie 2013, potrivit declaratiilor facute la inceputul acestei saptamani de ministrul Finantelor Publice, la finalul unei intalniri cu partenerii sociali, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
"Noua modalitate este o simplificare si o reducere a impozitarii persoanelor fizice din agricultura. Pe noul sistem se impoziteaza o norma de venit net anual, respectiv din venitul brut se scad cheltuielile, acestuia aplicandu-se un impozit de 15% si de 5,5 la suta pentru contributiile la Fondul de Sanatate. Noul Cod fiscal , care prevede aceasta modalitate de impozitare, se va aplica dupa aprobare, respectiv de la 1 februarie 2013", a spus Chitoiu.
Acesta a precizat ca norma de venit este calculata pentru intreg venitul anual, stabilit pe baza datelor si cifrelor MADR, in functie de venitul mediu net realizat pe categorii de venituri agricole.
Ministrul Finantelor a subliniat ca suma totala obtinuta este sub 2%, procent perceput in prezent ca impozit pe cifra de afaceri, asa cum este impozitarea actuala pentru societatile comerciale sau cele care arendeaza terenul.
"Cred ca este o masura de declarare si de plata simplificata pentru cei 670.000 de agricultori, iar acestia vor deveni contribuabili la Fondul National de Sanatate. Acest sistem de impozitare are rolul de a reduce semnificativ evaziunea si frauda fiscala din domeniul productiei agricole, pentru ca am propus un sistem de impozitare redus la jumatate, iar modul de declarare si de plata se face de un agent fiscal, la sediul APIA, unde se si retine impozitul din veniturile incasate de acesti agricultori sub forma de subventie", a mai adaugat Chitoiu.
La randul sau, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca schimbarea modalitatii de impozitare a persoanelor fizice garanteaza nu numai un impozit mai mic, ci si venituri mai mari la buget, prin cresterea bazei de impozitare.
"Schimbarea modalitatii de impozitare a persoanelor fizice iti garanteaza ca persoana fizica, indiferent de forma si de exploatatie, este impozitata mai putin ca pana acum, mai ales in perspectiva, pentru ca asiguram venituri mai mari la bugetul de stat prin marirea bazei de impozitare si, astfel, putem trece in faza a doua, si anume la reducere TVA la anumite produse alimentare", a subliniat seful MADR.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
In noul sistem de impozitare, agricultorii care detin sub doua hectare sunt scutiti de orice impozit. Ministrul a explicat ca agricultorii care au peste doua ha de terenuri agricole vor plati numai 96 de lei pe ha, fata de 214 lei ha cat platesc in prezent.
Spre exemplu, la cartofi, impozitul vechi, care era de 5,5 plus 2 la suta, ajungea la 1.266 de lei pe ha, dar, pe noua propunere, este 750 de lei la ha. Nicio categorie nu se impoziteaza mai mult, ci doar se mareste baza de impozitare la persoane fizice, iar la cele juridice nu se schimba nimic.
Sursa: financiarul.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Buletin informativ ANAF. 4 noutati fiscale publicate in Monitor in perioada 26 februarie -1 martie 2024Ce implica pregatirea metodologiei pentru deschiderea primelor masuri de finantare prin PNDR 2020?Codul Fiscal 2010 TITLUL V - Capitolul III - Modul de impozitare a veniturilor din economii obtinute din Romania de persoane fizice rezidente in state membre si aplicarea schimbului de informatii in lREMINDER (APIA): Cererile Unice de Plata in cadrul Campaniei 2019 mai pot fi depuse doar pana la data de 15 mai!APIA: Clarificari importante pentru beneficiarii de Microgranturi in domeniul agroalimentarUltimele articole
Informare ANAF: Agricultorii pot beneficia de o compensatie in cota forfetara, in anumite conditiiUltimul pas pentru operationalizarea IMM Plus, indeplinit. Cum se acorda sprijinul pentru firmeFinantele modifica Ordinul 1525/2022 privind Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentaraHG 352/2023: Masuri de sprijin de urgenta pentru producatorii agricoli. Ce conditii trebuie indeplinite?Se prelungeste termenul de aplicare a schemei de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor pana la 31 decembrie 2022Articole similare
Noi prevederi pentru IMM-uri. Ce anunta MFPCum se completeaza formularul D101 in cazul unor bonificatii. Determinarea rezultatului fiscalBilanturile contabile aplicabile operatorilor economici vor fi modificate de MFPCertificatul de atestare fiscala. Vezi procedura completa!Momentul inregistrarii veniturilor in cazul prestarii serviciilor. Cum procedam?Ultimele articole
Situatii financiare interimare. In cazul unor erori pot fi rectificate?Ce trebuie sa stie firmele despre sanatatea si securitatea zilierilor cu care lucreazaOUG 107/2024. Care sunt principalele 5 masuriRO e-Transport: Cum se declara in sistem utilajele inchiriateCum se declara in D394 facturile si bonurile fiscaleArticole similare
Impozitarea persoanelor fizice rezidente: Cum scapi de amenzile pentru nedeclararea impozitelor si taxelorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"