keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Veniturile impozabile din agricultura. Tratament fiscal contributii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: contributii asigurari sociale, venituri agricultura, persoane impozabile, tratament fiscal

Vom vedea, prin randurile urmatoare, care este tratamentul fiscal, din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, aplicabil veniturilor neimpozabile din agricultura, obtinute de persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice.



Solutia consultantului:

Potrivit art. 42, lit. k) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt venituri impozabile, veniturile din agricultura si silvicultura, cu exceptia celor prevazute la art. 71.

Pct. 9 si 10 din Normele metodologice date in aplicarea art. 42, lit. k) din Codul fiscal stabilesc ca in categoria veniturilor din agricultura si silvicultura considerate neimpozabile se cuprind:
- veniturile realizate de proprietar/arendas din valorificarea in stare naturala a produselor obtinute de pe terenurile agricole si silvice, proprietate privata sau luate in arenda. incepand cu data de 1 ianuarie 2009 sunt impozabile veniturile banesti realizate din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala ori catre alte unitati, pentru utilizare ca atare;
- veniturile realizate de persoanele fizice asociate intr-o asociatie conform prevederilor art. 28 din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, din valorificarea produselor silvice in conditiile legii;
- veniturile provenite din: cresterea animalelor si pasarilor, apicultura si sericicultura;
- veniturile obtinute de persoanele fizice din valorificarea in stare naturala, prin unitati specializate, cum ar fi centre sau puncte de achizitie, a produselor culese sau capturate din flora si fauna salbatica.

Se considera in stare naturala: produsele agricole obtinute dupa recoltare, materialul lemnos pe picior sau transformat in busteni ori in bile, precum si produsele de origine animala, cum ar fi: lapte, lana, oua, piei crude si altele asemenea, plante si animale din flora si fauna salbatica, cum ar fi: plante medicinale, fructe de padure, ciuperci, melci, scoici, serpi, broaste si altele asemenea.

La art. 71, lit. a) - d) din Codul fiscal, sunt definite veniturile impozabile din urmatoarele activitati agricole:

a) cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat;
b) cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor;
c) exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea;
d) valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare.

Potrivit art. 296^21, alin. (1) din Codul fiscal, au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz, urmatoarele persoane:
a) intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
b) membrii intreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
d) persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla;
f) persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e);
g) persoanele care realizeaza venituri din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. a) - c);
h) persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. d).

In conformitate cu prevederile art. 296^23, alin. (1) din Codul fiscal, nu datoreaza contributie de asigurari sociale urmatoarele persoane prevazute la art. 296^21, alin. 1, respectiv:
- persoanele care realizeaza venituri din agricultura, definite conform art. 71;
- persoanele care realizeaza venituri dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV^1, care nu genereaza o persoana juridica;
- persoanele carea realizeaza venituri din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13, lit.e).

Alin. (3) al aceluiasi articol prevede ca, pentru persoanele care realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor mentionate la cap. I, respectiv venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din pensii indiferent de nivelul acestora, venituri sub forma imdemnizatiilor de somaj, precum si venituri de natura celor mentionate la art. 296^21, alin. (1), lit. a) - d), g) si h), art. 52, alin. (1), lit. b) - d) sin din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13, lit. e) se calculeaza si se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate asupra tuturor acestor venituri.

In contextul dispozitiilor legale sus mentionate, avand in vedere ca la art. 296^21, alin. (1) din Codul fiscal, sunt prevazute punctual veniturile din agricultura pentru care se datoreaza contributii sociale, consideram ca persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice, care realizeaza venituri neimpozabile din agricultura, nu datoreaza contributii sociale obligatorii pentru aceste venituri.

Totodata, precizam ca, pentru persoanele care realizeaza venituri neimpozabile din agricultura, se aplica prevederile art. 296^23 din Codul fiscal, coroborate cu prevederile art. 211, alin. (1) si art. 259, alin. (9) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, care stabilesc ca, persoanele care nu realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor mentionate la cap. I - III, respectiv venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din pensii indiferent de nivelul acestora, venituri de natura celor mentionate la art. 296^27, alin. (1), precum si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj si nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, pentru a dobandi calitatea de asigurat, au obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta valoarea salariului minim brut pe tara, iar plata contributiei se efectueaza lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributia.

Baza legala:

Legea nr 571 / 2003 articolul 71, 296^21, 296^23, 296^27;
Legea nr 95 / 2006 articolul 211, alin. 1; 259, alin. 9 *


Sursa: ANAF


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016