keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Ce contributii de sanatatea datoreaza romanii care obtin venituri din Romania, dar cu resedinta sau domiciliul in strainatate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 03 Aug. 2016 Exclusiv
Tags: venituri romania, cass, contributii asigurari sociale de sanatate, resedinta, domiciliul romania, strainatate

Va informam ca printr-un nou ghid publicat de ANAF sunt oferite informatii referitoare la contributiile de asigurari sociale de sanatate datoreaza romanii cu resedinta in afara tarii, dar care isi pastreaza domiciliul in Romania si cei cu domiciliul in Romania, dar cu resedinta in afara tarii.

Ce contributii de asigurari sociale de sanatate (CASS) datoreaza romanii cu resedinta in afara tarii, dar care isi pastreaza domiciliul in Romania?

Aici se disting 2 situatii:

Situatia romanilor stabiliti intr-un UE, in Spatiul Economic European sau Confederatiei Elvetiei, sau intr-un stat cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate. =>

Persoanele fizice care detin o asigurare pentru boala si maternitate in sistemul de securitate sociala din statul unde isi stabilesc rezidenta si fac dovada valabilitatii asigurarii nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurari sociale de sanatate si nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate in Romania.

Situatia romanilor stabiliti intr-un stat cu care Romania nu are incheiat niciun instrument  juridic bilateral de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate. =>

Cetatenii romani cu domiciliul in tara care nu detin o asigurare pentru boala si maternitate in sistemul de securitate sociala din statul in care isi stabilesc resedinta sau nu fac dovada valabilitatii asigurarii, datoreaza in Romania contributia de asigurari sociale de sanatate, fie pentru veniturile care fac obiectul contributiei1, realizate atat in Romania, cat si in afara tarii, fie ca persoana fizica fara venituri, daca solicita accesarea serviciilor din sistemul public de sanatate.

Nota: Veniturile din afara Romaniei sunt cele pentru care se depune DeclaraÅ£ia privind veniturile realizate din strainatate – Formular 201


Cum se platesc contributiile de asigurari sociale (CAS) in cazul romanilor cu domiciliul in Romania, cu resedinta in afara tarii?

Aici se disting, din nou, 2 situatii

Situatia romanilor stabiliti intr-un stat UE sau in Spatiul Economic European, sau intr-un stat cu care Romania are incheiat acord bilateral de securitate sociala =>

Cetatenilor romani cu domiciliul in tara care lucreaza intr-un stat membru al UE, Spatiul Economic European sau in alte state cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala le sunt aplicabile prevederile instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte. In acest caz, acestia datoreaza contributii de asigurari sociale in Romania sau in celalalt stat, potrivit instrumentelor juridice bilaterale.

Situatia romanilor stabiliti intr-un stat cu care Romania nu are incheiat niciun instrument juridic bilateral in domeniul securitatii sociale =>

Cetatenilor romani cu domiciliul in tara care desfasoara activitate dependenta intr-un stat cu care Romania nu aplica niciun instrument juridic bilateral in domeniul securitatii sociale, legislatia aplicabila in acest domeniu este cea a statului in care se desfasoara activitatea, iar persoanele respective nu au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurari sociale din Romania, pentru veniturile realizate in statele respective.


Ghidul COMPLET poate fi consultat AICI.
 

Sursa: ANAF

Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016