Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

ANAF: Depunerea formularului 200 privind veniturile realizate in Romania pentru 2011

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: declaratia 200, venituri romania, formular 220, depunere declaratii

Va reamintim care sunt principalele dispozitii in ceea ce priveste procedura de depunere a forumularului 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", in conformitate cu prevederile alin. (6) al art. 82 din titlul V "Declaratia fiscala" din Codul de procedura fiscala, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 83 din Legea nr 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, OPANAF nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la titlul III din Codul fiscal (publicat in M.O. nr. 72/30.01.2012), astfel:




Care este termenul de depunere a declaratiei de venit pentru anul 2011?

Declaratia de venit pentru veniturile realizate in anul 2011 se depune pana la data de 25 mai 2012.

Cine are obligatia depunerii formularului 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania"?

Au obligatia sa depuna declaratia de venit persoanele fizice care au realizat in anul 2011, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura, provenind din:

- activitati independente (activitati comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala, venituri din cedarea folosintei bunurilor obtinute dintr-un numar mai mare de 5 contracte si calificate in categoria veniturilor din activitati independente)

- cedarea folosintei bunurilor, realizate in calitate de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal

- activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real (venituri din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si in solarii, special destinate acestor scopuri, si/sau in sistem irigat, precum si din cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si a ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si din altele asemenea)

- transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise

- operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piele autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

Cine nu are obligatia depunerii declaratiei de venit?

Nu au obligatia sa depuna declaratia de venit persoanele fizice:
- care au realizat venituri din activitati independente impuse pe baza de norme de venit (cu exceptia persoanelor care au depus declaratiile de venit estimativ in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii);

- pentru care impozitul retinut de platitorii de venit este final, potrivit optiunii contribuabililor;

- care au realizat venituri din activitati agricole cu impunere finala, din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizare ca atare, potrivit art. 74 alin. (4) din Codul fiscal;

- care au realizat venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este stabilita in lei, nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem real si la sfarsitul anului anterior nu indeplineau conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente (adica aveau mai putin de 5 contracte de inchiriere), pentru
care platile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat si impozitul este final, cu urmatoarele exceptii, pentru care exista obligatia depunerii declaratiei:

- pentru situatiile in care declaratia de venit estimativ a fost depusa in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii;

- pentru situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale, dar nu rezilierea contractului in cursul anului;

- pentru situatiile in care investitiile la bunurile mobile si imobile ale proprietarului, uzufructuarului sau ale altui detinator legal, care fac obiectul unor contracte de cedare a folosintei bunurilor, inclusiv a contractelor de comodat, sunt efectuate de cealalta parte contractanta.

Cum poate fi procurat formularul 200?

Formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania":
- va va fi acordat in mod gratuit de catre organul fiscal la solicitarea dumneavoastra sau
- poate fi descarcat de pe site-ul Ministerul Finantelor Publice (www.mfinante.ro), Portal ANAF - Asistenta contribuabili.

Care este modalitatea de depunere a formularului 200?

Declaratia de venit (impreuna cu anexele completate, daca este cazul) se depune:

- in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire
- on-line, cu semnatura electronica, utilizand serviciul "Declaratii electronice" - "Persoane fizice" existent pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Formatul electronic al formularului, generat prin programul de asistenta, consta intr-un fisier PDF avand atasat un fisier .xml si un fisier cu extensia .zip. Fisierul cu extensia .zip va contine documentele justificative cerute de lege scanate alb-negru.

Unde se depune formularul 200?

Declaratia de venit se depune la:

- organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
- organul fiscal competent definit potrivit legilor in vigoare, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice;


Se va depune, odata cu formularul 200 "Declaratia privind veniturile realizate din Romania", si formularul 220 "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit" de catre contribuabilii care, realizeaza venituri din activitati independente, venituri din cedarea folosintei bunurilor si din activitati agricole impuse in sistem real, si care:
- in anul 2011 au realizat pierderi,
- au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal,
- estimeaza, din motive obiective, ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior in vederea stabilirii platilor anticipate cu titlu de impozit pentru anul 2012.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016