Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va aducem la cunostinta ca, mai nou, contribuabilii vor putea solicita ANAF recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit in anumite situatii pe baza unor noi reguli, dupa ce un ordin al autoritatii fiscale a intrat in vigoare ieri. In plus, noile reglementari cuprind etapele pe care contribuabilii trebuie le parcurga pentru solicitarea acestor plati, documentele justificative pe care trebuie sa le depuna la organele fiscale, precum si termenele de solutionare a cererilor si modul de stabilire a bazei impozabile.
Conform ANAF, organele fiscale pot sa recalculeze platile anticipate cu titlu de impozit la solicitarea persoanelor fizice, in anumite situatii, ca urmare a modificarilor aduse Codului fiscal
in perioada 2011-2013.
Solicitarea privind recalcularea platilor anticipate se face de contribuabili, pe baza formularului 220 "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit", insotit de documente justificative, informeaza ANAF.
Potrivit sursei citate este necesara aplicarea unitara de catre organele fiscale a dispozitiilor legale privind recalcularea platilor anticipate si cresterii operativitatii procesului de administrare, astfel ca Fiscul a lansat in luna martie a acestui an in dezbatere publica pe pagina sa de internet un proiect de ordin pentru aprobarea Procedurii privind recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit. Documentul a fost adoptat si publicat in forma Ordinului ANAF nr. 2365/2014 in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 615 din 20 august si a intrat in vigoare la data publicarii.
Actul normativ cuprinde situatiile care pot conduce la recalcularea platilor anticipate ca urmare a solicitarii contribuabililor, documentele justificative necesare in sustinerea cererilor depuse, precum si termenele de solutionare a acestor cereri.
Contribuabilii vor putea solicita recalcularea platilor anticipate in sase situatii
Potrivit noilor reglementari care au intrat ieri in vigoare, recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit, stabilite prin decizie de impunere, se va putea efectua de catre organul fiscal competent, la
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
- solicitarea contribuabilului, in urmatoarele situatii:
- rezilierea, in cursul anului fiscal, a contractelor de inchiriere, pentru care chiria este exprimata in lei, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda;
- incetarea activitatii in cursul anului fiscal sau suspendarea temporara a acesteia, potrivit legislatiei in materie, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, din activitati agricole, impuse in sistem real, din silvicultura si/sau din piscicultura;
- corectia normelor de venit ca urmare a incetarii activitatii in cursul anului, a intreruperii temporare a acesteia potrivit pct. 45 din Normele metodologice date in aplicarea art.49 din Codul fiscal, precum si in situatia dobandirii/pierderii calitatii de salariat;
- depasirea numarului de 5 camere de inchiriat in cursul anului fiscal de catre persoanele care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, impuse pe baza normelor de venit;
- completarea obiectului de activitate, in cursul anului fiscal, cu una sau mai multe activitati impuse pe baza normelor de venit de catre contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente impuse pe baza normelor de venit;
- completarea obiectului de activitate, in cursul anului fiscal, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente impuse pe baza normelor de venit, cu una sau mai multe activitati care nu sunt incluse in Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit.
Important! Organul fiscal competent este cel in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa de domiciliu sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania. De asemenea, organul fiscal competent este cel in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru contribuabilii persoane fizice, fara domiciliu fiscal in Romania, se precizeaza in noile dispozitii.
Cum va trebui sa procedezi?
Contribuabilii care se vor afla intr-una din situatiile mentionate anterior vor putea solicita recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit pe baza Declaratiei privind venitul estimat/norma de venit (formular 220), in care se va bifa casuta "Recalcularea platilor anticipate". De asemenea, acest formular va fi insotit de urmatoarele documente justificative din care rezulte situatia contribuabilului, cuprinse in actul normativ:
documente din care sa rezulte rezilierea contractelor de inchiriere (acordul de reziliere a contractului incheiat intre parti, declaratia pe propria raspundere etc.)
documente care atesta incetarea activitatii si/sau suspendarea temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie,
documente care atesta intreruperea temporara a activitatii,
alte documente care atesta situatia contribuabilului si care justifica solicitarea privind recalcularea platilor anticipate.
Declaratia 220 impreuna cu documentele justificative trebuie depuse, in format hartie, la registratura organului fiscal sau se vor comunica prin posta cu confirmare de primire. In plus, formularul se va putea transmite si prin mijloace electronice de transmitere la distanta. In ordinul ANAF se mentioneaza ca data depunerii formularului 220 este data inregistrarii acestuia la organul fiscal sau data depunerii la posta dupa caz. In cazul depunerii formularului 220 prin mijloace electronice de transmitere la distanta, data depunerii este data inregistrarii acestuia pe pagina de internet a organului fiscal, astfel cum rezulta din mesajul electronic de confirmare transmis ca urmare a primirii declaratiei.
Atentie! Formularul 220 va trebui depus, potrivit actului normativ, la urmatoarele termene:
in termen de 5 zile de la data rezilierii contractului de inchiriere sau de la data aparitiei uneia din situatiile pentru care se poate solicita corectia venitului net stabilit pe baza normelor de venit;
in termen de 15 zile de la data incetarii activitatii sau suspendarii temporare a acesteia, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, din activitati agricole, impuse in sistem real, din silvicultura si/sau din piscicultura;
in termen de 15 zile de la depasirea numarului de 5 camere de inchiriat in cursul anului fiscal de catre contribuabilii care realizeaza veniturile din inchirierea in scop turistic;
in termen de 15 zile de la completarea obiectului de activitate cu activitati noi.
In situatia in care contribuabilii vor depune declaratia dupa expirarea acestor termene, organul fiscal va recalcula platile anticipate de la data depunerii formularului. Daca insa documentul este depus la termen, atunci solicitarea contribuabililor urmeaza sa fie solutionata in termen de 15 zile de la data primirii acesteia, se arata in ordinul ANAF.
Totusi, daca documentatia depusa nu va fi suficienta pentru solutionarea cererii, organul fiscal va notifica contribuabilul pentru prezentarea documentelor necesare, noul termen de solutionare a cererii prelungindu-se cu perioada cuprinsa intre data notificarii contribuabilului si data prezentarii documentelor suplimentare solicitate.
In situatia in care documentele depuse trec de verificarile organului fiscal, atunci acesta va intocmi un referat privind recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit (puteti consulta modelul in fisierul atasat). Referatul se va intocmi intr-un singur exemplar, se va aviza de seful compartimentului cu atributii in gestionarea declaratiilor fiscale persoane fizice si se va aproba de catre conducatorul unitatii fiscale, se precizeaza in noile dispozitii.
Fiscul va stabili baza impozabila in functie de anumite criterii
Fiscul va stabili baza impozabila pentru recalcularea platilor anticipate in functie de situatia in care se afla contribuabilul care solicita acest lucru, se mentioneaza in ordinul ANAF.
Astfel, in situatia contribuabililor care rezilieaza in cursul anului fiscal contractele de inchiriere, baza impozabila se va stabili conform chiriei prevazute in contractul privind cedarea folosintei bunurilor, incheiat intre parti.
Pentru contribuabilii care isi inceteaza activitatea in cursul anului fiscal sau isi suspenda temporar activitatea, baza impozabila se va stabili in functie de venitul net estimat prin declaratia privind venitul estimat/norma de venit (formular 220).
In cazul corectiei normelor de venit ca urmare a incetarii activitatii in cursul anului, a intreruperii temporare a acesteia, precum a dobandirii/pierderii calitatii de salariat, baza impozabila va fi calculata conform normei de venit de la locul desfasurarii activitatii.
Important! Pentru intreruperile temporare de activitate in cursul anului, datorate unor accidente, spitalizari si altor cauze obiective, inclusiv cele de forta majora, dovedite cu documente justificative, in cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati independente pentru care venitul net se determina pe baza normelor de venit, normele de venit se vor reduce proportional cu perioada nelucrata, se precizeaza in documentul care a intrat ieri in vigoare.
In situatia contribuabililor care au depasit numarul de 5 camere de inchiriat in cursul anului fiscal, baza impozabila se va stabili in felul urmator:
pentru perioada din anul fiscal in care venitul a fost determinat pe baza normei de venit, organul fiscal va recalcula norma de venit si platile stabilite in contul impozitului anual datorat; venitul net, determinat pe baza de norme anuale de venit, se va reduce proportional cu perioada ramasa pana la sfarsitul anului fiscal.
pentru perioada ramasa din anul fiscal, organul fiscal va stabili platile anticipate pe baza venitului net estimat, declarat prin declaratia privind venitul estimat/norma de venit.
Pentru contribuabilii care isi completeaza obiectul de activitate, in cursul anului fiscal, cu noi activitati independente, venitul net pentru stabilirea platilor anticipate cu titlu de impozit se va determina prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.
In schimb, pentru contribuabilii care isi completeaza obiectul de activitate, in cursul anului fiscal, cu noi activitati independente care nu sunt incluse in Nomenclatorul acestor tipuri de activitati, venitul net se va stabili prin insumarea fractiunii din norma de venit aferenta perioadei de impunere pe baza de norma de venit cu venitul net estimat declarat de contribuabil.
Potrivit noilor dispozitii ale ANAF, Decizia de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit se va comunica contribuabilului, iar in termen de 24 de ore de la comunicarea acesteia, compartimentul cu atributii privind gestionarea declaratiilor fiscale ale persoanelor fizice va inregistra in evidenta fiscala data comunicarii, si va transfera debitelor catre compartimentul cu atributii de evidenta pe platitori.
Dupa comunicarea deciziei de impunere, compartimentul cu atributii privind gestionarea declaratiilor fiscale ale persoanelor fizice transmite compartimentului Registrul contribuabililor informatii privind persoanele fizice care si-au incetat/suspendat temporar activitatea (date de identificare, data incetarii activitatii, perioada de suspendare a activitatii).
In ordinul ANAF se mentioneaza ca Decizia de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit se arhiveaza de organul fiscal competent, la dosarul contribuabilului, dupa caz, impreuna cu:
declaratia privind venitul estimat/norma de venit;
documentele justificative care au stat la baza recalcularii platilor anticipate;
notificare privind prezentarea unor documente pentru recalcularea platilor anticipate;
referatul privind recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit.
Persoanele fizice a caror activitate a fost suspendata temporar vor depune la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la reinceperea activitatii, "Declaratia privind venitul estimat/norma de venit" (formularul 220), completata corespunzator, pentru stabilirea platilor anticipate.
Sursa: PortalContabilitate.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
In atentia celor cu datorii restante catre bugetul general consolidat la data de 30 septembrie 2015Procedura partiala de desfiintare totala sau partiala a deciziilor de impunere anuala privind CASSNoile acte administrative care pot fi transmise oficial in format electronicPlateste TVA institutia publica pentru spatiul inchiriat de la o societate comerciala?Toate contributiile datorate de un PFA in 2016Ultimele articole
Procedura de anulare a obligatiilor fiscale, introdusa prin Ordinul 5521/2024Amnistie fiscala. 4 conditii pe care trebuie sa le respecte contribuabiliiOUG 107/2024, modificat prin OUG 112/2024. Ce schimbari sunt aduse amnistiei fiscaleSeminare online ANAF: Explicatii pentru TOATE facilitatile prevazute de OUG 107/2024Anularea creantelor fiscale prin OUG 107/2024. In ce situatii se acorda facilitatileArticole similare
In atentia institutiilor publice: REGULI NOI pentru proiectul de angajament legalVisa si MasterCard s-ar putea retrage din RusiaCe modificari aduce Codul fiscal in ce priveste TVA-ul din 2016?Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate. Profita de oferta: Consultanta personalizata GRATUITABalanta contabila este anexa obligatorie la situatia financiara anuala. Este un document frecvent controlatUltimele articole
Tot ce trebuie sa stii despre completarea si transmiterea declaratiei speciale de TVAMFP modifica Codului Fiscal, incepand cu 1 iulie 2021. Sunt vizate anumite obligatii TVA pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distantaModalitatea legala de inchiriere a imobilelor in regim turisticREGULI NOI de impozitare a unor venituri din inchirieri, obtinute de persoanele fizice, introduse prin Legea 296/2020REGULI NOI la incadrarea in munca a persoanelor cu handicap. Ce drepturi trebuie sa respecte angajatoriiArticole similare
Zoom fiscal: Reducerea normei de venit pentru activitati agricole din cauza pierderilor produse de calamitati naturale la culturile agricole sau efectivele de animaleOrdin aprobat: Incasarea impozitului si contributiilor aferente veniturilor agricoleImpozitare venituri din cedarea folosintei bunurilor. Cum procedam pentru cetatenii straini?SPV: Noul canal de depunere a declaratiilor de venit pentru contribuabilii persoane fizice cu termen 25 mai 2016Declararea si plata impozitului pe profit in 2013 | Cine nu aplica sistemul?Ultimele articole
Calendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiImpozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimIndicele preturilor de consum pentru PLATILE ANTICIPATE in contul impozitului pe profit anualJoi, 25 ianuarie 2024, termenul de depunere a unor declaratii fiscale importanteLuni, 27 noiembrie 2023, termenul de depunere a declaratiilor fiscale pentru perioada de raportare incheiataArticole similare
Violeta Alexandru, despre pensile romanilor. Se va verifica situatia arhivelor Caselor de Pensii din toata taraScutirea de impozit pe profitul reinvestit. OUG 19/2014Tabel comparativ: Modificari aduse impozitului si contributiilor sociale obligatorii. OUG 88 din 2013Impozitul specific unor activitati. Informare ANAF 2017Cum arata cifrele de afaceri in domeniul intreprinderilor din primele 5 luni in 2014?Ultimele articole
Peste 3,8 milioane de pensionari primesc pensii mai mari din septembrie 2024Ministrul Simona Bucura-Oprescu, vizite inopinate la anumite Case de Pensii si la ITMPFA. Impozite si contributii aferente anului 2023Concediu medical in 2024. Cum se calculeaza CASS conform OUG 34/2024?Facilitati fiscale in domeniul constructiilor pentru anii 2023 si 2024Articole similare
Elementele obligatorii ale facturii in 2022Decontare gradinita/cresa 2024 [tratament fiscal]. Ce trebuie sa stie angajatoriiFormularul 010 trebuie depus de firme la ANAF ori de cate ori se modifica datele declarate anteriorSpeta zilei: Ce cheltuieli sunt deductibile in cazul unui IFComertul electronic. Emiterea facturilor si achizitia marfurilorUltimele articole
Amenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceSprijin financiar pentru firme, de pana la 450 milioane de euro. Pana cand se depun cererileCum se face inregistrarea facturilor simplificate in jurnalul de cumparariE-Transport: Cum a fost modificat sistemul prin OUG 43/2024, OUG 41/2022 si OUG 115/2023Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"