Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Reguli noi de impozitare a unor venituri din inchirieri, obtinute de persoanele fizice, introduse prin Legea 296/2020

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Mar. 2021 Exclusiv
Tags: legea 296/2020, venituri din inchirieri, reguli de impozitare

ANAF Galati reaminteste ca, in Monitorul Oficial nr. 1269/21.12.2020, a fost publicata Legea 296/2020 pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care aduce si unele modificari in calculul impozitului pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor, in special pe veniturile din inchirierile de camere in scop turistic, obtinute de persoanele fizice, dupa cum urmeaza:

1. Dispozitii generale (in vigoare cu data de 01.01.2021):

-Sunt considerate venituri din cedarea folosintei bunurilor si veniturile obtinute de catre proprietar din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea.

-Inchirierea in scop turistic de catre proprietari a camerelor situate in locuintele proprietate personala, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica, potrivit legislatiei specifice, reprezinta oferirea posibilitatii de sedere pentru o perioada de minimum 24 de ore si maximum 30 de zile intr-un an calendaristic oricarei persoane care calatoreste in scop turistic in afara mediului sau obisnuit de viata.

- Veniturile realizate din inchirierea in scop turistic a unui numar de camere cuprins intre unu si 5 camere inclusiv, in cursul unui an fiscal,
se determina pe baza normei anuale de venit.

In cazul depasirii numarului de 5 camere de inchiriat in cursul aceluiasi an fiscal, determinarea venitului se efectueaza pe baza normei anuale de venit pentru intregul an fiscal.

In cazul depasirii numarului de 5 camere de inchiriat in cursul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator determinarea venitului net se realizeaza in sistem real si se supune impunerii potrivit prevederilor cap. II - Venituri din activitati independente.( nu se mai calculeaza din cursul anului).

-Contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea, datoreaza un impozit pe venitul stabilit ca norma anuala de venit.

Nivelul normelor anuale de venit, pe categorii de localitati, in functie de amplasamentul locuintei, se stabileste prin ordin al ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri -turism. Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri - Turism transmite anual Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nivelul normelor anuale de venit, in cursul trimestrului IV, dar nu mai tarziu de data de 30 noiembrie a anului anterior celui in care urmeaza a se aplica. (inainte se stabileau de DGRFP-uri, pe baza criteriilor stabilite de ministerul de specialitate).

2.Impozitarea pe baza normelor de venit a veniturilor din inchirieri in scop turistic (in vigoare cu data de 01.01.2021):
 
2.1.De la art.85 din Codul fiscal s-a eliminat obligativitatea depunerii DU-venit estimat in max. 30 zile, de catre persoanele care incep activitatea de inchiriere in scop turistic in cursul anului, si se reglementeaza urmatoarea procedura:

2.2.Nivelul normelor anuale de venit transmise anual de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri - Turism,se considera ca reprezinta nivelul maxim al veniturilor ce pot fi realizate din inchirierea in scop turistic a unei camere situate in locuinta proprietate personala.

Acestea pot fi ajustate de catre contribuabili prin reducerea acestora cu 30%, in situatia in care sunt indeplinite cel putin 3 dintre criteriile prevazute la art. 85 alin. (4) lit. a)-f).

2.3.Norma anuala de venit/Norma anuala de venit ajustata, dupa caz, se reduce astfel incat sa reflecte perioada din anul calendaristic pe parcursul careia inchirierea a fost efectuata, in functie de urmatoarele situatii:

- inceperea realizarii de venituri din inchirierea in scop turistic;
- incetarea realizarii de venituri din inchirierea in scop turistic.
- Prin inceperea realizarii de venituri se intelege prima zi de inchiriere a unei camere, iar prin incetarea realizarii de venituri se intelege ultima zi de inchiriere a aceleiasi camere.

2.4.In cazul inceperii sau incetarii inchirierii in scop turistic, in cursul anului fiscal, pentru determinarea venitului anual stabilit in functie de norma anuala de venit/norma anuala de venit ajustata, corespunzatoare perioadei de inchiriere, se procedeaza dupa cum urmeaza:

- se determina norma lunara de venit/norma lunara de venit ajustata, prin impartirea la 12 a valorii normei anuale de venit/normei anuale de venit ajustate, dupa caz;
- norma lunara de venit/norma lunara de venit ajustata se multiplica cu numarul de luni intregi in care inchirierea in scop turistic a fost desfasurata, in cursul anului fiscal respectiv;
 - in cazul in care contribuabilii incep si inceteaza inchirierea in scop turistic in cursul aceleiasi luni, venitul realizat in luna respectiva se considera egal cu:

 - norma lunara de venit/norma lunara de venit ajustata, dupa caz, daca perioada de inchiriere este de cel putin 15 zile;
 - jumatate din norma lunara de venit/norma lunara de venit ajustata, dupa caz, daca perioada de inchiriere este mai mica de 15 zile;

- in cazul in care contribuabilii incep inchirierea in scop turistic in cursul unei luni, fara a-si inceta activitatea in luna respectiva, venitul realizat in luna respectiva se considera egal cu:

 - norma lunara de venit/norma lunara de venit ajustata, dupa caz, daca evenimentul s-a produs anterior datei de 15 a lunii respective;
 - jumatate din norma lunara de venit/norma lunara de venit ajustata, dupa caz, daca evenimentul s-a produs incepand cu data de 15 a lunii respective;

 - in cazul in care contribuabilii inceteaza inchirierea in scop turistic in cursul unei luni, venitul realizat in luna respectiva se considera ca este egal cu:

 - jumatate din norma lunara de venit/norma lunara de venit ajustata, daca evenimentul s-a produs anterior datei de 15 a lunii respective;
 - norma lunara de venit/norma lunara de venit ajustata, daca evenimentul s-a produs incepand cu data de 15 a lunii respective;
 
2.5.Venitul anual stabilit in functie de norma anuala de venit/norma anuala de venit ajustata, dupa caz, corespunzator perioadei de inchiriere in scop turistic a unei camere, in cursul anului fiscal respectiv, se determina prin insumarea urmatoarelor elemente:

 - valoarea normei lunare de venit/normei lunare de venit ajustate, dupa caz, multiplicata cu numarul de luni intregi in care inchirierea in scop turistic a fost desfasurata;
 
- norma lunara de venit/norma lunara de venit ajustata, dupa caz, sau jumatate din valorile corespunzatoare acestora, luate in calcul in functie de situatiile prevazute la art. 85 alin.45 lit. c), d) si e);
 
- venitul anual corespunzator perioadei de inchiriere in scop turistic, pentru un numar de pana la 5 camere inclusiv, in cursul anului fiscal respectiv, se stabileste prin insumarea venitului anual determinat potrivit art. 85 alin.45 lit. f) pentru fiecare camera.

2.6.Directiile generale regionale ale finantelor publice, respectiv a municipiului Bucuresti publica normele anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat, transmise anual de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri - Turism in conformitate cu prevederile art. 85 alin. (41 ), in cursul trimestrului IV al anului anterior celui in care urmeaza a se aplica.
 
2.7.Contribuabilii au obligatia, pentru fiecare an fiscal, sa completeze si sa pastreze fisa capacitatii de cazare, astfel incat sa permita identificarea si controlul, de catre organul fiscal competent, a informatiilor utilizate la completarea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoane fizice.

Modelul, continutul, precum si modalitatea de gestionare a formularului tipizat "Fisa capacitatii de cazare" se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

2.8.Contribuabilii au obligatia sa completeze si sa depuna la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - cap. I - Date privind veniturile realizate, prevazuta la art. 122. (Deci, se depune doar DU privind venitul realizat).

2.9.Impozitul anual datorat se calculeaza de catre contribuabil, pe baza datelor din declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit/normei anuale de venit ajustate/venitului anual, dupa caz, impozitul fiind final.

2.10.Avand in vedere noua procedura de stabilire si declarare a veniturilor din inchirierea in scop turistic, se abroga prevederea conform careia ”in cazul incetarii sau suspendarii temporare a activitatii in cursul anului, contribuabilul va notifica evenimentul organului fiscal competent in termen de 30 de zile de la data producerii acestuia, prin depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si isi va recalcula impozitul anual datorat”.

2.11.Se abroga prevederile art.86, care reglementau reguli privind stabilirea impozitului in cazul optiunii pentru determinarea venitului net in sistem real de catre persoanele fizice care inchiriaza 1-5 camere in scop turistic, si prin care se dadea dreptul ca aceste venituri sa fie impozitate si in sistem real.

Totodata, si din prevederile art. 89 din Codul fiscal, modificat prin prezenta lege, rezulta ca impozitarea in sistem real nu se mai aplica de catre persoanele fizice care obtin venituri din inchirierea in scop turistic a unui numar de pana la 5 camere.

3.Regulile de stabilire a impozitului final pentru veniturile din inchirierea in scop turistic a unui numar mai mare de 5 camere de la art.87 din Codul fiscal:
 
-contribuabilii care intr-un an fiscal au realizat venituri din inchirierea in scop turistic a unui numar de peste 5 camere inchiriate in scop turistic, situate in locuinte proprietate personala, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea, determina, incepand cu anul fiscal urmator, venitul net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, si au obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala;
 
-acesti contribuabili au obligatia de a depune declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului;

 -impozitul anual datorat se calculeaza de catre contribuabil, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, impozitul fiind final, iar in situatia in care contribuabilul inregistreaza pierdere fiscala anuala, aceasta reprezinta pierdere definitiva.

Impozitul anual datorat se plateste integral la bugetul de stat, pana la data de 25 mai, inclusiv a anului fiscal urmator celui de realizare a venitului.

 4.Alte dispozitii referitoare la regimul fiscal al veniturilor din inchirieri:
 
-Incepand cu data de 01.01.2021, contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, pentru care impunerea este finala, au obligatia sa completeze si sa depuna declaratia unica privindimpozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la incheierea contractului intre parti si respectiv pana la data de 25 mai, inclusiv a fiecarui an, pentru contractele in curs, in cazul celor care au incheiat contractele respective in anii anteriori.

In situatia in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut anual se determina pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului( in loc de cursul de la sfarsitul fiecarei luni).

-Prevederile art. 85 alin. (2)-(49 )-referitoare la veniturile din inchirierile in scop turistic a 1-5 camere , art 85 alin.(6) )-referitoare la veniturile ajustate din inchirierile in scop turistic a 1-5 camere , art. 87- referitoare la veniturile din inchirierile in scop turistic a unui numar mai mare de 5 camere , art. 89 alin. (2)- referitoare la veniturile din inchirierile in scop turistic a unui numar mai mare de 5 camere si art. 122 alin. (4) lit. a) se aplica pentru veniturile realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2021, iar cele referitoare la prevederile art. 85 alin. (81 )-referitoare la notificarea organului fiscal in cazul incetarii contractelor de inchirieri in scop turistic si art. 86-referitor la optiunea pentru system real chirii 1-5 camere, se aplica incepand cu aceeasi data.(referitoare la impozitarea veniturilor din inchirierea in scop turistic 1-5 camere).

Pentru veniturile realizate din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, inainte de data de 1 ianuarie 2021, obligatiile fiscale sunt cele in vigoare in perioada respectiva.

-Ordinele presedintelui A.N.A.F., prevazute la art. 85 alin. (48)-referitoare la aprobarea Fisei capacitatii de cazare in cazul veniturilor din inchirieri in scop turistic, la art. 96 alin. (4)-referitoare la depunerea declaratiei informative pentru fiecare contribuabil, de catre intermediari/societatile de administrare investitii si la art. 183 alin. (3)-referitoare la recalcularea CASS de catre organul fiscal in cazul decesului contribuabilului din Codul fiscal cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, se emit in termen de 60 de zile de la data publicarii in MO a prezentei legi.

-Termenul de depunere a declaratiei unice si termenul de plata a impozitului pe venit si contributiilor sociale va fi 25 mai a anului urmator, in loc de 15 martie.
 
-Termenul de depunere a formularului 230 va fi 25 mai a anului urmator, in loc de 15 martie. 


Sursa: ANAF
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Reguli noi de impozitare a unor venituri din inchirieri, obtinute de persoanele fizice, introduse prin Legea 296/2020":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016