Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Lichidare II. Aspecte privind TVA si impozit pe venit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Ian. 2021 Exclusiv
Tags: lichidare ii, impozitul pe venit, tva

Intrebare: Intreprindere individuala, platitoate de TVA, a cumparat utilaje in anul 2014 din fonduri nerambursabile 70% si 30% din fonduri proprii. Utilajele nu sunt complet amortizate .In anul 2021 urmeaza sa lichideze. Ce se intampla cu aceste mijloace fixe? Trebuie sa ajustez TVA? In situatia in care se doreste inchiderea unui II cum se trec mijloacele fixe in proprietatea persoanei fizice? Care sunt etapele lichidarii II-ului si ce documente se intocmesc (facturi, acte de vanzare cumparare pentru cladiri etc.)? Este obligatoriu raportul de evaluare pentru utilaje?

Raspunsul specialistului:
 

Din punct de vedere fiscal, conform art. 68 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal se includ in venitul brut din activitati independente si castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta, exclusiv contravaloarea bunurilor din patrimoniul personal afectate exercitarii activitatii, ramase la incetarea activitatii. 
 
Acest articol a fost modificat recent, prin Legea 296/2020. Anterior, contravaloarea bunurilor ramase dupa incetarea definitiva a activitatii nu se includea in venitul brut. 
 
Modalitatea de evaluare a acestor venituri nu a fost inca reglementata, intrucat normele metodologice de aplicare a Codului fiscal nu au fost adaptate noilor modificari aduse prin Legea 296/2020. In lipsa unor reglementari consider bunurile care trec pe parcursul exercitarii activitatii in patrimoniul personal al contribuabilului trebuiesc evaluate la preturile practicate pe piata sau stabilite prin expertiza tehnica.
 
Din punct de vedere al TVA intreprinderea individuala este considerata o persoana impozabila. In conformitate cu prevederile art. 270 alin. (5) din Codul fiscal orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile, cu exceptia transferului prevazut la alin. (7), constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial. 
 
Conform art. 286 alin. (1) lit. c) si normelor de aplicare, baza de impozitare a TVA o constituie pretul de cumparare al bunurilor respective sau al unor bunuri similare ori, in absenta unor astfel de preturi de cumparare, pretul de cost, stabilit la data livrarii. Pentru active corporale fixe care constituie livrare de bunuri conform art. 270 alin. (5) din Codul fiscal baza de impozitare a TVA este constituita din valoarea de inregistrare in contabilitate diminuata cu amortizarea contabila. Daca activele corporale fixe sunt complet amortizate baza de impozitare este zero.
 
In baza art. 319 alin. (8) din Codul fiscal intreprinderea individuala trebuie sa emita o autofactura pentru acest transfer. 
 
Din punct de vedere juridic, pentru a stabili formalitatile ce urmeaza sa le efectuati pentru radierea intreprinderii individuale trebuie sa va adresati unui consilier juridic, avocat. 



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Lichidare II. Aspecte privind TVA si impozit pe venit":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Cum impozitam profitul impozabil rezultat la lichidare?
Mai multe articole despre lichidare II
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016