Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vesti rele pentru PFA-uri. Ce alte surprize aduce noul proiect de OUG?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Oct. 2015 Exclusiv
Tags: pfa, activitati independente, codul fiscal, pensii, contributia de asigurari sociale de sanatate

Trei modificari majore, propuse in urma cu doar cateva zile printr-un nou proiect de ordonanta de urgenta atrag atentia mediului de afaceri in aceste zile. Daca aveam convingerea ca anul 2015 se va incheia cu noul cod fiscal in forma adusa prin Legea 227/2015, alaturi de Codul de procedura fiscala in forma actualizata prin Legea 207/2015, noua ordonanta vine cu nu mai putin de 62 de modificari pe care le puteti vedea integral aici.


Atentie, insa, la acest moment, proiectul nu a fost inca aprobat. Doi consultanti fiscali atrag atentia asupra acestor modificari de ultima ora si amintesc astfel, intr-o analiza intocmita recent pentru HotNews.ro, care sunt cele mai importante trei modificari propuse asupra carora trebuie sa ne oprim:

-     cota redusa la 5% pentru impozitul pe dividende, distribuite persoanelor fizice dupa data de 01.01.2016, cota aplicabila si la distribuirile de dividende intre societati cand nu se beneficiaza de scutirea totala de impozit;

-    plafonul cifrei de afaceri pentru aplicarea impozitului pe venitul microintreprinderii se majoreaza la 100.000 euro,

- iar impozitul se aplica diferentiat, raportat la numarul de salariati ai societatii tip microintreprindere, astfel:
- 1 % pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;
     - 2 % pentru microintreprinderile care au un salariat;
- 3 % pentru microintreprinderile care nu au salariati.

O estimare facuta de Adrian Benta si Dragos Patroi arata ca acest proiect de ordonanta de urgenta, supus dezbaterii publice  la inceputul acestei saptamani, isi propune sa modifice nu mai putin de 45 de articole (circa 10% din cele 503 cuprinse in Legea nr. 227/2015 privind Noul Cod fiscal, amintesc acestia).

Din modificarile propuse de noul proiect amintim si propunerea de reducere a cotei de TVA pentru apa potabila si cea folosita la irigatii la 9%.

In atentia persoanelor care desfasoara activitati independente sau care au profesii libere, amintim un fapt important pe care il propune noul proiect: aceste persoane vor plati "...(indiferent de situatia personala, respectiv asigurat/neasigurat sau salariat/nesalariat) contributia individuala la asigurarile sociale pensii in procent de 10,5%, pe langa impozitul pe venit in procent de 16% si contributia individuala la asigurarile de sanatate in procent de 5,5%", atrag atentia consultantii fiscali.


 PFA-urile vor trebui sa plateasca optional si contributia de 15,8%, contributia angajatorului la pensii, daca doresc sa iasa la pensie cu stagiul intreg de cotizare.

ATENTIE! In cazul in care proiectul va fi aprobat, optiunea persoanei fizice pentru plata contributiei integrale la pensii - in procent cumulat 26,3% - trebuie sa se exercite pana cel mai tarziu la data de 31 ianuarie!


Cititi aici continuarea.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vesti rele pentru PFA-uri. Ce alte surprize aduce noul proiect de OUG?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016